Hlavní obsah

Psychologické bohatství single života? Svoboda rozhodování, zábavy i lásky

Obecně se má za to, že lidé nejsou „stavěni“ na to, aby žili sami. Pokud je někdo dlouhou dobu single, společnost hodnotí jeho život jako méně kvalitní, nešťastný. Jenže tak to nemusí být a ani to tak často nebývá. Naopak, single život může přinášet spoustu zajímavých zážitků.

Foto: Profimedia.cz

Podle mnohých jsou single lidé nešťastní, často je to ale naopak (ilustrační foto).

Článek

Myslet si, že někdo je single z donucení, je nesmysl. Naopak, stále více lidí si single život volí dobrovolně a nemohou si ho vynachválit. Podle jejich vyjádření je to psychicky bohatý život plný zajímavých a jedinečných zážitků.

Výhody single života

Jak mnozí single jedinci uvádějí, největší výhodou jejich života je, že si mohou vše zařídit přesně podle toho, jak sami chtějí. Jak bude vypadat nový byt, jak vymalovat, kam jet na prázdniny. Stejně tak mohou zcela svobodně dělat velká rozhodnutí, která jim změní život, popisuje pro server Psychology Today psycholožka a vztahová poradkyně Bella DePaulová.

Je ovšem také pravda, že single jedinci mají ve svém životě i překážky, například nemají některé výhody jako osoby v manželském svazku, takže musí více dbát na finanční stránku. Zase ale mají větší svobodu v tom, kam své peníze investovat, co si koupit atd.

Šest znamení, že nejste připraveni na vztah

Sex a vztahy

Jak by jistě nejeden člověk podotkl, i v manželství mají mnozí lidé svou svobodu, výzkumy však ukazují, že ze své svobody netěží tolik jako svobodní lidé.

Vztahy, rodina, intimita a láska

Se svobodnými lidmi se často pojí označení jako osamocený, sám, „nikoho nemá“, „je opuštěný“ a podobně. Jako by to byly věci, které je vystihují. Podle odborníků je to ale často právě naopak.

Namísto toho, aby se jejich život točil kolem „jednoho vybraného člověka“, mohou věnovat svou pozornost, náklonnost, komu chtějí, aniž by se museli bát, že se to jejich protějšku nebude líbit.

Podobné je to i s popisem vztahu. Zatímco lidé ve svazku často chápou vztah jako pouto k jednomu člověku, single jedinci si více zakládají na tom, aby dobré vztahy budovali, s kýmkoli bude potřeba – sousedy, kolegy, kamarády apod.

Anketa

Myslíte si, že je single život horší než být ve vztahu?
Rozhodně, vztah s druhým člověkem přináší mnohem větší pozitiva.
11,9 %
Nemyslím si. Pokud si to člověk zvolí sám, může být i šťastnější.
85,9 %
Nedokážu posoudit.
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4711 čtenářů.

Stejně tak single lidé chápou trochu jinak pojem láska. Pro nezadané je v srdci láska k více lidem. Může jít jak o rodinu, stejně tak ale o velmi blízké osoby, které za svou rodinu považují.

Intimita ve vztahu zahrnuje i tu sexuální, pokud je ale jedinec single, počítá se o to víc intimita emocionální, ta ukrytá v srdci. Do té patří třeba i forma objetí od blízkých lidí i to, když s vámi ostatní sdílejí radosti či smutky. Intimita tak ani single lidem nechybí, možná ji naopak někdy pociťují více.

Bohatství samoty

Být single možná připadá mnohým jako špatný životní krok, ale ve skutečnosti téměř každý člověk, který byl ochoten se v průzkumu podělit o své pocity, uvedl, že si mnohem více cení času, který má sám pro sebe.

„A protože si tito lidé svého času opravdu váží, je mnohem méně pravděpodobné, že by byli osamělí. Dělají to, co sami chtějí a co je naplňuje. Takto strávený čas nepodkopává jejich sebejistotu, pohodlí a život. Místo toho z něj dělá psychologické bohatství,“ uzavírá DePaulová.

I ve vztahu se můžete cítit sami. Co s tím

Sex a vztahy

Osamělý, nebo samotář? Dva různé pohledy na samotu

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám