Hlavní obsah

Proč si muži a ženy nerozumí

Z čeho plynou konflikty ve vztazích? A mělo by být pro jejich řešení, popřípadě potlačení zásadní, zda máte s protějškem společné zájmy? Na tom z širšího úhlu pohledu nesejde – pokud si budete myslet, že protějšek přemýšlí stejně jako vy, konflikty tu budou vždy. Zásadní je uvědomit si, že ženy a muži vidí svět jednoduše jinak.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V naší kultuře převládá myšlenka, že podobnosti jsou pro vztahy dobré a rozdíly naopak problémem. Páry si často myslí, že jejich potíže lze z velké části připsat rozdílům typu, že jeden je skřivan, zatímco druhý sova atd. Vždy mě pak tak trochu pobaví, pokud si páry myslí, že potíží jsou i jejich rozdílné koníčky a záliby. Zdá se, že tyto páry nikdy nenapadne, že k tomu může přispět i taková zásadní věc, že jsou různého pohlaví. Rozdíly s tím spojené jsou z velké části sice naučené, nikoli vrozené, ale i tak jsou podstatné,“ uvádí pro server Psychology Today psychoterapeut Avrum Weiss.

Jak dodává, ženy tak často nechápou, že se jich muži mohou někdy dost bát. Muži naopak nevědí, že mnohé z toho, co ženy ve vztazích dělají, je zaměřeno na sblížení.

Obecně vzato tak řada problémů vzniká hlavně proto, že ženy předpokládají, že muži jsou jako ony, a muži naopak, že ženy jsou více jako oni. Páry se pak často podle odborníka snaží vzájemnou „propast“ překlenout tím, že dávají pozor na slova toho druhého, popřípadě se učí navzájem zrcadlit při rozhovoru.

Jaké věci ženy nejvíce oceňují na mužích

Sex a vztahy

„Tyto strategie mohou páry ale o to víc frustrovat a rozčilovat, protože řeší pouze povrchní stránku problému, nikoli hluboce zakořeněná nedorozumění mezi muži a ženami,“ vysvětluje Weiss.

A co se týče tvrzení výše, že se někteří muži žen bojí? Weiss dává několik příkladů:

  • Muži se často bojí, že budou kontrolováni a ovládáni ženami.
  • Také se často bojí, že nebudou pro ženu sexuálně, osobně nebo emocionálně „dokonalí“. V průzkumech pak muži tvrdí, že potěšení partnerky je pro ně nejdůležitější, pravda ale je, že jsou v tomto ohledu velmi sebestřední.
  • Muži se často bojí opuštění. Některým z nich trvá déle než jiným se vzpamatovat z jakéhokoli konfliktu ve vztahu, protože se vnitřně bojí, že je žena opustí. I to je často důvodem, proč mnozí muži cítí po rozchodu nutkavou potřebu hledat si co nejdřív novou partnerku, tvrdí Weiss.

Intimita ve vztahu

Je rovněž pravdou, že v mnoha vztazích se ženy cítí nespokojené, co se intimity týče. Proto často oslovují partnery s nápady, jak to vyřešit.

Jenže potíž je v tom, že mnozí muži se cítí být odpovědní za štěstí své ženy. Jakmile pak žena vyjádří nějakou nespokojenost nebo návrh, jak věci zlepšit, muži to často berou jako kritiku své osoby, že se nedokázali dostatečně postarat oni.

Nechce s vámi žena spát? Chyby hledejte hlavně u sebe

Sex a vztahy

Často tak reagují chováním, při kterém se stáhnou do sebe. Ženy si to pak začnou vykládat jako nezájem, čímž je začnou ještě více sledovat, případně podezřívat. Muži se o to víc stáhnou, ženy budou stále podezřívavější – což mnohdy vede k nevyhnutelnému konci vztahu, po kterém se budou oba cítit frustrovaní a sami.

Jak k tomu podotýká doktor Weiss, páry se mohou z uvedeného vzorce vymanit a dosáhnout tak mnohem lepší komunikace a porozumění, pokud budou oba ochotni „dostát své role“ a pochopí, jak se věci mají.

Ženy by měly vědět, že se muži nestahují většinou kvůli nedostatku zájmu o ně, ale protože se bojí, že mohou udělat něco špatně. Muži pak mohou zkoušet své „stahování se“ ovládnout a snažit se s partnerkou více komunikovat.

„Nebrat případný konflikt jako hrozbu ale spíše příležitost k lepšímu spojení díky lepší komunikaci,“ uzavírá Weiss.

Výhody dlouhodobého intimního pouta

Zdraví

Proč je ve vztahu důležitá intimita

Sex a vztahy
Související témata:
Partnerská poradna

Výběr článků

Načítám