Hlavní obsah

Přátelství mezi ženami bývají pevná a křehká zároveň

V dobrých i zlých časech, v nemoci i ve zdraví - i tak by se daly shrnout výhody přátelství mezi ženami. Ale to neznamená, že jsou všechny tyto vztahy bezproblémové. Mohou být křehké a složité stejně jako partnerské vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Přátelské vztahy mezi ženami mohou být velmi pevná a křehká zároveň.

Článek

Přátelské vztahy mezi ženami bývají často založené na emocionálním sdílení. Mohou tak být velmi pevné a křehké zároveň. Občas jsou přirovnávány k nášlapným minám, jelikož stačí opravdu málo, jediná chyba, a celý vztah se může vyhrotit v obrovský výbuch emocí, po kterém nezůstane kámen na kameni.

Podle Danielle Bayard Jacksonové za tuhle křehkost ženského přátelství mohou tři věci, které na jednu stranu vztah mezi nimi utváří a zároveň ho mohou snadno zničit. Jedná se o podporu, symetrii a tajemství.

První věc, kterou ženy u svých kamarádek hledají, je emoční podpora, včetně projevů solidarity. Problém ale je, že se jedná o velmi subjektivní věc a ne vždy ženy dokážou své potřeby říct nahlas. Často se stává, že ženy od svých kamarádek vyžadují, stejně jako od svých partnerů, aby věci předvídaly a tedy, aby se samy dovtípily jejich potřeby. Snadno se tak stane, že kamarádka upadne v nemilost jen proto, že se jednoduše problému nedovtípí či sama ze své iniciativy nenabídne podporu.

Tajemství úspěšné ženy? Tři kamarádky a dobrý manžel

Sex a vztahy

Druhou věcí, již ženy u kamarádek hledají, je symetrie, která v sobě zahrnuje pocity rovnostářství a reciprocity. Přičemž podle Jaksonové mezi nejčastější stížnosti, které ženy na své kamarádky mají, jsou pocity, že jim kamarádky nedávají tolik či nejsou tak aktivní jako ony. V důsledku nedostatku symetrie tak vznikají komentáře typu: „Mám pocit, že už ji neznám. Že už jsme každá jinde, apod.“

Poslední, co od kamarádek ženy očekávají, je tajemství. A nemusí jít přitom doslova o tajemství jako takové, ale také o vzájemnou exkluzivitu některých informací či pocitů.

Klíčem je komunikace

Jakmile jedna z kamarádek začne vnímat absenci či nerovnováhu jedné z těchto tří věcí, je to začátek problémů a někdy i úplného konce přátelství.

Ženy by si proto měly uvědomit, že pokud jim na přátelství s dalšími ženami záleží, pak se musí zaměřit právě na posílení zmíněných tří věcí. Zároveň se musí naučit dělit o své potřeby a naučit se vzájemné komunikaci. Tím největším mýtem je, že ve všech dobrých přátelstvích vše funguje přirozeně samo. Není tomu tak. I vztah mezi kamarádkami je o kompromisech, vzájemném respektu a toleranci.

Stejně tak je důležité si uvědomit, že i mezi kamarádkami může vzniknout spousta třecích míst a některé věci se mohou i značně vyhrotit. Jde jen o to, naučit se takové situace řešit.

Anketa

Stýkáte se stále s kamarádkou z dětství?
Ano, pořád se máme moc rády
31,9 %
Ano, ale už to není tak intenzivní
35 %
Ano, ale z mé strany se už jedná spíše o povinnost
2,2 %
Ne, naše přátelství skončilo po střední
11,1 %
Ne, naše přátelství skončilo poté, co jsme začaly pracovat
4 %
Ne, naše přátelství ukončila láska jedné z nás
4,4 %
Ne, naše přátelství skončilo poté, co se jedna z nás odstěhovala do zahraničí
3,1 %
Ne, nedokázaly jsme se přenést přes zradu jedné z nás
8,3 %
Celkem hlasovalo 226 čtenářů.

Kdy je lepší kamarádky opustit?

  • V okamžiku kdy zjistíte, že se držíte kamarádky jen proto, že ji znáte už dlouho a máte spolu společnou historii, přičemž ve skutečnosti jste s ní v kontaktu už jen z povinnosti.
  • Stejně tak když zjistíte, že se bojíte říct před kamarádkou své skutečné názory, abyste ji náhodou neurazila či aby se vám v důsledku toho nějak nepomstila.
  • Když se vám nelíbí, kým jste, když jste spolu.
  • Pokud se cítíte vyčerpaně po čase stráveném s ní. V okamžiku, kdy neustále nasloucháte nejrůznějším stížnostem a pomluvám. Kdy je jednoduše vše špatně a všichni kolem jsou špatní.

Když kamarádka žárlí na kamarádku

Sex a vztahy

Jak být lepšími přáteli

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám