Hlavní obsah

Pracuji do výše svého platu aneb Jak si nastavit zdravé hranice mezi prací a soukromím

Zhruba před dvěma lety se na sociálních sítích začalo mluvit o fenoménu quiet quitting, tedy takzvané tiché výpovědi, kdy sice neodcházíte ze zaměstnání, ale věnujete mu pouze nezbytné minimum úsilí. U nás jej známe už dlouho v podobě rčení „pracuji do výše svého platu“ případně „rozčiluji se pouze do výše svého platu“. Protože přesně o tom tenhle trend je. Chrání před stresem, vyhořením a zdravotními potížemi. Dá se totiž vnímat i pozitivně, jako impuls k nastavení zdravých hranic mezi prací a soukromím.

Foto: Profimedia.cz

Odpojit se od práce nemusí znamenat, že na ni rezignujete (ilustrační foto).

Článek

Většina z nás potřebuje zaměstnání, a to nikoliv pouze jako prostředek realizace a naplnění snů, ale jednoduše pro zaplacení účtů a zajištění základních potřeb. Přesto nežijeme v době, kdy bylo obvyklé, že by člověk pro svého zaměstnavatele vypustil duši. Zvláště generace Z si zřetelně uvědomuje nutnost nastavit rovnováhu mezi prací a osobním životem.

Na trhu práce probíhá výměna schopností a času zaměstnance za plat či mzdu. A ta by měla být férová, i když realita často za ideálním stavem trochu drhne. Nastavování hranic se týká i těch, kdo pracují sami na sebe. A všech, kteří tvrdí, že je práce baví, a nevadí jim, když pracují přesčas. Zdraví totiž máme všichni jen jedno a času omezené množství.

Smysluplná vize

V tom, jakým tempem a s jakým nadšením lidé pracují, hraje velkou roli nejen plat, ale také pocit smyslu. Quiet quitting se totiž často týká těch, kteří na svou práci rezignovali a dělají nezbytné minimum bez jakékoliv aktivity navíc. Buď proto, že jsou zavaleni malichernými úkoly bez skutečného významu, nebo proto, že nesdílejí stejnou vizi jako jejich zaměstnavatel, nejsou na stejné vlně.

Svou roli v tom samozřejmě hrají také nadřízení. Snad každý někdy zažil pocit úplného odpojení se, který možná vedl až k výpovědi, přestože práce sama o sobě nebyla špatná a lidé v týmu byli fajn. Jen se šéfem nebo šéfovou se prostě nedalo mluvit. To se týká prací v kanceláři, stejně jako za přepážkou nebo v terénu. Pro zaměstnavatele je to výzva, aby nezanedbával a nepodceňoval komunikaci. Je základem dobrých mezilidských vztahů, tedy i těch v práci.

Zdravé hranice

Takzvaně se odpojit od práce přesto nemusí znamenat, že rezignujete. Naopak to může být zdravé, úlevné a výhodné dokonce i pro vašeho zaměstnavatele. Na quiet quitting se dá nahlížet také jako na odstup a nadhled, díky kterému budete pracovat efektivněji, přesněji a cíleněji. Může vám to pomoci zaměřit se na ty úkoly, které máte skutečně v popisu práce, a nezdržovat se zbytečnostmi.

Práce v životě nestojí nad vším ostatním, je vždy součástí celku životních priorit. Nevyčerpávejte se více, než je nezbytně nutné, pokud se třeba těšíte domů za rodinou nebo vás ve volném čase čeká nějaká oblíbená činnost. Nedělejte práci za dva, když se zaměstnavatel snaží ušetřit po něčí výpovědi. Nehrňte se do úkolů navíc jen proto, že je těžké je odmítnout.

Ve volném čase nabírejte síly, věnujte se blízkým lidem a svým zájmům. Odpočatí a v dobré kondici se pak do práce možná začnete zase znovu těšit.

Když špatný přístup manažerů k podřízeným vede k toxickému pracovnímu prostředí

Sex a vztahy

Pracujte pomalu, budete šťastnější

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám