Hlavní obsah

Po roce vztahu je čas zamyslet se a zhodnotit, co funguje a co ne

Vydržet rok se svým partnerem je úspěch, který stojí za to oslavit. Může to být také skvělý čas zamyslet se nad silnými a slabými stránkami, které váš vztah má. A pracovat na tom, abyste pro sebe navzájem byli těmi nejlepšími možnými partnery.

Foto: Profimedia.cz

Roční výročí má pro vztah velkou symboliku.

Článek

V naší společnosti je zvykem slavit milníky ve vztazích. Některé dvojice slaví každý měsíc, který se jim podaří ujít společně. Jiné se zaměří na roky, další se rozhodnou slavit až léta po svatbě.

Právě roční výročí má pro vztah velkou symboliku. Může nám napovědět, jak se bude partnerství vyvíjet do budoucna. „Dosažení hranice dvanácti měsíců ve vztahu tvoří jakousi mentální hranici v milostném vztahu mezi těmi, kteří jsou stále v raných fázích svého vztahu, a těmi, kteří možná našli někoho, s kým mohou pokračovat ještě dlouho po tomto prvním roce. Ačkoli jsou tyto rozdíly minimální a záleží na osobnostech ve dvojici, jsou přesto zásadní. Po několika měsících jste totiž již prošli některými fázemi randění a věci mohou začít vypadat vážně. Jakmile dosáhnete hranice jednoho roku ve vašem vztahu, může se na obzoru objevit příslib mnohem delšího trvání,“ vysvětluje odborník na vztahy Ryan Smith.

První výročí je tedy ideální čas pro uvědomění si, jak moc šťastní ve vztahu jste, zda se vám dostává vše, co jste od něj očekávali, případně podniknout kroky k nápravě toho, co nefunguje či není takové, jaké by dle vašich představ mělo být.

Co je dobré po prvním roce zhodnotit?

1. Umíte se poškádlit

Umíte si navzájem ze sebe dělat legraci tak, aby vám to vzájemně vykouzlilo úsměv ve tváři, či jeden z vás často přestřelí a svými legráckami druhému ubližuje? Pokud se humor změní ve slova, která zraňují, je důležité zpozornět a začít situaci řešit. Chování partnera se totiž nezmění. Na první pohled bezvýznamné pošťuchování totiž může být jen maskování pocitu opovržení. Časem se může změnit v agresivitu.

Kam vztah směřuje? Napoví polibky

Sex a vztahy

2. Rozzáří se vám obličej, když partnera vidíte?

Lidská těla vydávají určité fyzické signály, a to nevědomě, na základní biologické úrovni. Spatříte-li milovanou osobu, mírně se vám rozšíří zorničky. U žen se navíc zvýší hlas a zčervenají rty a u mužů dojde naopak ke snížení hlasu a zvětšení svalů.

Po čase ve vztahu mohou být tyto signály sice méně výrazné, ale stále by měly u partnerů ve vztahu existovat náznaky radosti a vzrušení. Pokud místo těchto pocitů v přítomnosti druhého vnímáte spíše negativní pocity, pak je zřejmé, že je něco špatně.

3. Jak často se hádáte?

Hádky ke vztahům patří, ale vždy velmi záleží na závažnosti těchto konfliktů a samozřejmě na četnosti. A také jak tyto hádky končí, zda pomohou nalézt řešení, či vyznívají do ztracena.

4. Můžete se o sebe opřít?

Když vám život přinesl nějaké těžší chvíle, dokázali jste se navzájem podpořit? Snažili jste si navzájem dělat radosti, pomáhali si navzájem v okamžicích, kdy jste byli zavaleni prací a podobně?

Pokud nedokážete na tyto otázky jednoznačně odpovědět ano, pak byste se měli opravdu zamyslet nad tím, zda skutečně směřujete tam, kam chcete. Zda by nebylo lepší změnit směr.

Po roce vztahu je dobré si upřímně odpovědět na otázku: „Dokážu si s tímto člověkem představit budoucnost vzhledem ke všemu, čím jsme prošli?“ Pokud budete mít sebemenší pochybnosti, pak byste k sobě měli být upřímní a zvážit ukončení vztahu.

Pokud se někdo cítí nemilovaný, opomíjený, vnímá signály, které do zdravého vztahu nepatří, nevěstí to pro budoucnost nic dobrého. „Někdy je jednoduše lepší v klidu vztah ukončit a jít dál. Je pak i větší šance, že časem potkáte někoho, kdo vám bude skutečně oporou a bude s vámi chtít strávit v harmonii zbytek života,“ uzavírá Ryan Smith.

Jaké věci ženy nejvíce oceňují na mužích

Sex a vztahy

Psychologické bohatství single života? Svoboda rozhodování, zábavy i lásky

Sex a vztahy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám