Hlavní obsah

Plánovač, nebo dobrodruh? Jak rozpoznat nekompatibilitu s cestovním parťákem

Cestování v páru může být skvělým způsobem, jak sdílet zážitky a objevovat svět společně. Avšak ne vždy je jednoduché najít ideálního cestovního partnera. Jak poznat, že člověk po vašem boku pro vás není ten pravý?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Plánovač versus dobrodruh

Plánovači milují detaily a mají rádi věci pod kontrolou. Před cestou pečlivě studují destinaci, rezervují ubytování, plánují itinerář a zajišťují si vstupenky na atrakce. Na druhou stranu dobrodruzi žijí přítomným okamžikem a jsou otevření novým zážitkům a překvapením. Raději se nechávají vést spontánností a impulsem, než aby se drželi pevného plánu. Pro ně je cestování o objevování neznámého a užívání si svobody.

„Pokud jste někdo, kdo má rád flexibilní itinerář a jste otevřený spontánním změnám v plánech, zatímco váš společník na cestách upřednostňuje strukturovanější a organizovanější přístup, vede to obvykle k rozhořčení a konfliktům. Můžete se cítit omezeni jejich potřebou pevného rozvrhu, zatímco oni se mohou cítit ve stresu v prostředí, které postrádá jasné plány a směr,“ říká cestovatelský blogger Sean Lau z The Turkey Traveler.

Jaké to je cestovat se čtyřmi dětmi

Dítě a rodina

2. Sova versus skřivan

Jedním z častých problémů je rozdílný biorytmus. Někteří lidé jsou ranní ptáčata, takzvaní skřivani, zatímco jiní jsou noční sovy. Tyto odlišné režimy mohou vést ke konfliktům a nepochopením, pokud nejsou správně řešeny.

Ranní člověk obvykle chce vstávat brzy, touží získat náskok, zatímco noční sova může chtít vynechat ranní aktivity, aby si připsala delší spánek. „Pokud například chcete vstát brzy a projít se po městě, ale váš společník má z předchozí noci kocovinu, může to být problém a známka neslučitelnosti,“ říká tvůrce cestovního obsahu Jen Ruiz pro HuffPost.

„Podobně tomu může být také u lidí, kteří mají různé úrovně energií,“ dodal Lau.

3. Akční člověk versus pohodář

„Jedním z nejdůležitějších faktorů, které je třeba vzít v úvahu při výběru společníka na cesty, je to, co každý z vás na výletě rád dělá. Někteří lidé chtějí naplnit své dny spoustou akce a nových zážitků, zatímco jiní si chtějí hlavně odpočinout a dobře se najíst,“ říká Lau.

4. Šetřílek versus utráceč

Také rozdílné priority v oblasti peněz mohou být zdrojem konfliktů při cestování. Problémy mají tendenci vyvstávat, když jedna osoba hledá luxusnější typ zážitku, zatímco druhá osoba se snaží šetřit, kdekoli je to možné.

„Pokud chcete navštěvovat špičkové restaurace a přespávat v luxusních hotelích, zatímco váš partner touží sdílet pronajatý byt s hostitelem a nakupovat jídlo v supermarketech, jeden z vás bude nespokojený,“ tvrdí Ruiz.

„Ujistěte se proto, že vaše hodnoty jsou podobné a že jste připraveni mít rozpočet a rozsah výdajů, které jsou vzájemně sladěny. V opačném případě se jeden člověk cítí napjatý a bojí se o peníze a druhý se může cítit omezeně ve smyslu užít si destinaci tak, jak by chtěl,“ dodává.

Hádky na dovolené nemusí být důvodem k rozchodu

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám