Hlavní obsah

Perfekcionismus jako hlavní viník zkažené dovolené

Potrpíte si na detail, prázdniny plánujete na minuty. A pak dojde ke změně. Zhroutíte se z toho? Pokud jste perfekcionista, nejspíš ano. Co s tím?

Foto: Profimedia.cz

Když něco nejde podle plánu, perfekcionista může mít velké problémy se přizpůsobit (ilustrační foto)

Článek

Dovolená je vždy vytržením ze zaběhnutého režimu. Objevujete během ní nová místa, zvyklosti místních obyvatel a památky. Možná relaxujete s knihou na pláži. V každém případě se na takové dny, kdy nemusíte nic, co nechcete, těšíte. Ovšem jen v tom případě, že nejste perfekcionisté, pro které může být dovolená zdrojem stresu, už jen proto, že nemáte věci pod kontrolou, jak jste zvyklí.

Zdá se vám to povědomé? Zde je několik momentů, které mohou přijít a perfekcionistovi dovolenou zcela zkazit.

1. Plány se změní

„Když něco nejde podle plánu, perfekcionista může mít velké problémy se přizpůsobit,“ vysvětluje pro HuffPost Jennifer Chaikenová, licencovaná manželská a rodinná terapeutka.

Perfekcionismus totiž dává falešný pocit kontroly, že když svou dovolenou dokonale naplánujete, nic se nepokazí. Což samozřejmě neplatí. Vždy se objeví detaily, které jednoduše nelze ovlivnit, jako počasí, výpadek elektřiny, stávka místních dopravců apod.

Proto je dobré se nestresovat, a pokud něco nejde podle plánu, je dobré se zaměřit na řešení problému a snažit se vymyslet jiný program. Někdy například postačí prohodit náplň jednotlivých dní.

Být dokonalý není vždy nejlepší, perfekcionismus může být i rizikem

Sex a vztahy

2. Věci se nedaří

Podle odbornice jsou pro perfekcionisty největší zátěží vnitřní a vnější konflikty, které musí řešit. Jakmile se soustředí na jednu chybu, začnou se kupit další.

„Perfekcionisté jsou tak přísní na sebe i na ostatní lidi, že nesplňují standardy dokonalosti,“ podotýká Chaikenová. „Což následně vede k dalším konfliktům.“ Když jsou plány narušeny, perfekcionisté mají tendenci obviňovat sebe nebo někoho jiného, místo aby si uvědomili, že některé věci jsou mimo jejich kontrolu. Také si na sebe kladou nerealistická očekávání.

Na dovolené může být perfekcionista sebekritický kvůli tomu, že nekoupil včas vstupenky, které jsou vyprodané. Nebo naopak obviňovat partnera, že si vybral restauraci, která je nakonec příliš zaplněná.

Zkuste v takové situaci hledat alternativní řešení. Vždy nějaké existuje.

3. Strach ze zklamání

Podle odbornice na duševní zdraví Beccy Traynerové perfekcionisté často touží po tom, aby věci šly tak dokonale, jak si vysnili, že v okamžiku, kdy se hlásí zpoždění letu, problémy s odbavováním zavazadel, raději nikam nejedou, protože nechtějí zažít pocit zklamání.

Přitom jde jen o to si uvědomit, že i zklamání může být součástí cesty, na jejímž konci je vysněná dovolená. Navíc obohacená o zážitek, se kterým budete dlouhé roky pracovat.

4. Neustálý stres

Pokud se člověk stresuje kvůli každému detailu, těžko se dostane do pohody a odpočine si. „Smyslem dovolené je ve skutečnosti vzít si volno od běžných dní a zlepšit svou pohodu,“ upozorňuje klinický psycholog Tom McDonagh.

Pokud jste ale během dovolené v tenzi, těžko splní svůj účel a domů se vrátíte unavenější než před odjezdem.

Proto zkuste nemyslet na to, co se zítra nebo za týden pokazí, případně by se pokazit mohlo, a žijte jen daným okamžikem, ostatní nějak dopadne. Nebo se nikdy nestane.

5. Snaha zapůsobit na ostatní

Jako perfekcionista můžete dbát na to, abyste svými zážitky a dokonalou dovolenou oslnili ostatní. Jenže těm může být jedno, že se vám zpozdil trajekt, další člen výpravy se zdržel v muzeu a jiný se upatlal zmrzlinou. Naopak to budou považovat za vtipné vsuvky, které dodávají vaší dovolené na autenticitě.

Přestaňte tedy řešit drobné chyby a přijměte je jako něco, co dělá vaše cesty zajímavějšími a dobrodružnějšími.

6. Nežijete v přítomném okamžiku

Konečně jste na pláži, kterou jste tak toužili navštívit, ale místo toho, abyste si atmosféru pořádně užili, přemýšlíte nad tím, jak se odtud dostanete k dalšímu místu, které máte v plánu zhlédnout?

Pak vězte, že přesně to vám ničí vlastní prožitek z daného momentu. Nepředbíhejte myšlenkami svůj život, snažte se užít si přítomnost.

Co tedy dělat, pokud je perfekcionismus vaší výhodou v práci, ale ničí vám volný čas?

Neplánujte celou cestu do posledního detailu a zvažte, zda si nenechat nějaký volný čas na nečekané aktivity, nebo si vytvořte plán pro případ přeháněk, stávek a podobně. I ty se mohou na vaší cestě vyskytnout.

A když už se něco nedaří, zkuste zhluboka dýchat, chvíli meditovat a pak se naladit na vlnu prázdninových překvapení. Mohou vás zavést tam, kam byste se podle svého itineráře nikdy nedostali.

Dost dobrý rodič je lepší než ten perfektní

Dítě a rodina

Nelpěte na dokonalosti, nebo vás zničí

Zdraví

Výběr článků

Načítám