Hlavní obsah

Nový vztah, staré vzpomínky: Proč stále myslíte na svého ex

Začali jste nový vztah, ale přesto se vám do myšlenek stále vkrádá váš bývalý partner. Je to běžný jev, který může znepokojit a zmást mnoho lidí. Proč se to děje a jak se s těmito pocity vyrovnat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Každý vztah nás ovlivňuje, ať už ve velkém, či malém měřítku, a tyto změny si neseme s sebou, když se posouváme v životě vpřed a ve vztazích,“ řekla HuffPost terapeutka Nicole Saundersová.

„Je také velmi běžné, že naše současné zážitky vyvolávají vzpomínky na minulost. Například pokud váš současný partner miluje snídani do postele, což byl rituál, který jste měli se svým bývalým, tyto vzpomínky se přirozeně vynoří.“

„Navíc váš bývalý či bývalá je člověk, který pro vás byl nebo je důležitý. Je tedy pochopitelné, že bude stále ve vaší mysli. Není zkrátka neobvyklé myslet na lidi, na kterých nám záleží. A tato forma péče nemusí nutně skončit, když vztah skončí, často se vyvine nebo přejde do nového formátu,“ řekla odbornice na vztahy a sexuoložka Jess O’Reillyová.

Nemluvě o tom, že žijeme ve světě, kde je snazší než kdy jindy mít digitální přehled o svých ex, od sledování životních změn na Facebooku po hltání každodenních příběhů na Instagramu. Není proto divu, že na svého bývalého přítele občas myslíte, když máte stále přístup k jeho kanálům.

Růžová retrospekce

Pokud se přistihnete, že s láskou vzpomínáte na bývalého partnera, možná jste se stali obětí jevu, kterému psychologové říkají „růžová retrospekce“ nebo „euforické vzpomínání“. Je to typ kognitivního zkreslení, při kterém máme tendenci vybavovat si minulost v příznivějším světle, než jsme ji v té době skutečně prožívali.

„Toto zkreslení může negativně ovlivnit vaše prožívání současnosti a zkreslit očekávání do budoucna. Dokonce můžete zjistit, že se vzpomínky časem stanou pozitivnější, než ve skutečnosti byly, a vy si začnete svého ex idealizovat,“ řekla O’Reillyová.

Tlustá čára

Mnoho lidí si pak myslí, že než začnou nový vztah, musí mít ten starý v sobě nadobro uzavřený.

Ne každý konec vztahu je uklizený a vyřešený. Často začínáme něco nového, zatímco si ještě něco zpracováváme. Zeptejte se proto sami sebe: o čem konkrétně přemýšlím, o bývalém partnerovi nebo o tom, jak věci skončily?

Pokud hodně přemýšlíte o bývalém partnerovi, může to znamenat, že k němu stále chováte přetrvávající city. Přemýšlejte ale o tom, co konkrétně vám chybí.

Je důležité věnovat nějaký čas tomu, abyste si ujasnili, jaká je povaha vašich pocitů a zda s nimi můžete pracovat sami.

Proč se snažíme své partnery napravovat

Sex a vztahy

Pokud zjistíte, že spíš než o partnera jde o způsob konce vztahu, možná budete potřebovat delší čas na to, rozchod zpracovat.

V případě, že často myslíte na svého bývalého, ale netoužíte se k němu vrátit, jsou vzpomínky podle Saundersové pravděpodobně symbolické a odrážejí věci, které jste se o sobě naučili.

„Tyto vzpomínky mohou upozornit na aspekty vztahu, které potřebujete nebo nepotřebujete, což může být velmi užitečné při prohlubování vašeho sebeuvědomění,“ dodala.

Kdy se z myšlenek stává problém

Myšlenky na svého bývalého partnera jsou opravdový problém jen tehdy, když je to problém pro vás. „Neexistuje žádný barometr toho, co je normální, pokud jde o to, o čem přemýšlíme nebo jak se chováme k bývalému,“ řekla.

„Pro některé lidi jsou bývalí velkou součástí jejich životů i po rozchodu. Může to být otázka logistiky – například máte společného potomka nebo finanční či obchodní zájmy – nebo preference – můžete sdílet lásku a přátelství, i když už nechcete být v romantickém vztahu.“

Stojí proto za to věnovat pozornost tomu, zda myšlenky na vašeho bývalého přicházejí a odcházejí, nebo zda mají tendenci přetrvávat.

Pokud začnou zabírat „většinu vaší mentální energie a soustředění“, pak jsou věci pravděpodobně mimo rovnováhu, říká terapeut Juan Olmedo.

Všimněte si, jak časté a intenzivní je nutkání oslovit vašeho ex, dodal. A pokud jste si vy dva stanovili hranici zůstat v kontaktu po rozchodu, respektovali jste to?

Neustálé sledování jeho sociálních médií, abyste zjistili, co dělá, je dalším znamením, že něco není v pořádku.

Zvažte také, zda myšlenky na vašeho bývalého nenarušují vaši schopnost být „přítomný a dostupný“ v novém vztahu, dodal Olmedo.

Pokud toužíte po tom, abyste se skutečně dali dohromady s bývalým, i když víte, že to není možné, možná budete muset vymyslet způsoby, jak pracovat na postupu vpřed a přes rozchod se skutečně přenést.

Jak se vypořádat s častými myšlenkami na svého ex

Pokud budete ignorovat svoje pocity, rozhodně to není správná cesta, a dokonce se to může obrátit i proti vám.

„Nový partner může chtít, abyste přestali myslet na bývalého, ale je nespravedlivé a nereálné, aby vás někdo žádal, abyste své myšlenky ovládali,“ řekla O’Reillyová. „Čím více se snažíte myšlenku zahnat, tím je pravděpodobnější, že se znovu objeví.“

Nechte si čas a prostor na to, abyste truchlili nad ztrátou vztahu, pokud to potřebujete.

„Je v pořádku cítit řadu kolísavých emocí,“ sdělila O’Reillyová. „Možná si jeden den užíváte pocit svobody a nezávislosti a druhý den vás tíží pocit smutku. Je normální zažít pocity smutku, ztráty, strachu, hněvu, zmatku, vzrušení, nejistoty, radosti, lítosti atd. Nemusíte analyzovat, vysvětlovat nebo chápat každý pocit.“

Pokud zjistíte, že si idealizujete svého ex, pravděpodobně by vám prospělo podívat se na něj a na vztah objektivnější optikou.

„Proč jste se rozešli?“ ptá se O’Reillyová. „Co se nepovedlo? Nemusíte se zabývat negativy, ale jednoduše přeformulujte idealizace do realističtějších myšlenek.“

Může být také užitečné přehodnotit své návyky na sociálních sítích, které se vztahují k této osobě. To nutně neznamená, že je musíte přestat sledovat nebo je zablokovat, ale můžete jejich obsah na určitou dobu ztlumit nebo nastavit limity na to, jak často je sledujete – zvláště pokud zjistíte, že jeho profil sjíždíte jako detektiv.

A pamatujte, že neexistuje žádný stanovený čas, který je potřeba k tomu, abyste se propracovali k rozpadu vztahu nebo se uzdravili z těžkého rozchodu, říká Olmedo.

„Udělejte si čas na to, abyste si o věcech promluvili s přáteli, kteří mohou být dobrými posluchači. Stejně tak může pomoci i kvalitní terapie.“

Když za žárlivostí stojí váš vlastní problém

Sex a vztahy

Šest znamení, že nejste připraveni na vztah

Sex a vztahy
Související témata:
Lifestyle

Výběr článků

Načítám