Hlavní obsah

Nevěra v práci není ničím výjimečným. Rizikových povolání je celá řada

Nevěra existovala vždy a nejspíš i nadále bude. Zatímco dříve se o ní moc nahlas nemluvilo, v současnosti je to téma jako každé jiné. Vedle důvodů, proč lidé nejčastěji podvádějí, se dokola rozebírají i různé faktory, které tomu „napomáhají“. Víte, která povolání jsou z hlediska nevěry nejrizikovější?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Není žádným tajemstvím, že valná většina (až 85 %) příležitostí k podvádění začíná na pracovišti. Podle odborníků je to hlavně proto, že právě v práci vzniká kombinace tří nebezpečných faktorů – pokušení, příležitosti a nudy –, které výrazně zvyšují riziko nevěry.

Server Daily Mail uveřejnil přehled některých vysoce rizikových zaměstnání, kde nevěra hrozí. Odborníci ovšem dodávají, že údaje a uvedená zjištění jsou založena pouze na pravděpodobnosti, nikoli skutečnosti. Ne všichni lidé pracující v uvedených oborech budou nevěrní.

Piloti a letecký personál

Zeptáte-li se „běžného smrtelníka“, která z profesí podle něj nejvíce usnadňuje podvádění, možná zmíní piloty. A důvodů k tomu je několik.

Piloti vzbuzují velký respekt, protože jsou zodpovědní za velké množství životů. Čím větší letadlo, tím více lidí, zodpovědnosti… a také větší ego. Vnímají, že k nim letecká posádka vzhlíží. Ovšem největším rizikovým faktorem je v tomto případě příležitost. Jejich práce je zavádí daleko od domova, což nabízí široké pole možností podvádět bez většího strachu z odhalení, pokud už se k tomu odhodlají.

Proč mají lidé i v jinak šťastných manželstvích poměr

Sex a vztahy

Piloti a letecká posádka navíc často uvádějí, že jsou osamělí, a když létají často, přidává se k tomu i sexuální frustrace, tvrdí sexuální odbornice Tracey Coxová. I proto tato profese v mnoha ohledech vede nad ostatními.

Zdravotní sestry a lékaři

Tito lidé si zvolili profesi, kde je více než cokoli jiného v popředí myšlenka maximálního využití každého dne, každého okamžiku. Všichni vědí, jak je život pomíjivý a jak snadno může skončit. Navíc čím výše na lékařském žebříčku člověk stojí, tím častěji se objevuje tzv. „boží komplex“. Nejeden lékař jistě ví, že je vysněným partnerem, kterého si představují rodiče pro své dcery.

Čím vyšší sebevědomí se s úspěchy a postavením pojí, tím více se také stává, že tito lidé méně dodržují pravidla pro „běžné smrtelníky“. Přidejte k tomu nepravidelnou pracovní dobu, velkou míru stresu, nedostatek spánku a máte živnou půdu pro spontánní, touhou řízené reakce na pokušení, které se může objevit.

Podnikatelé

Podnikatelé a podnikatelky rovněž vykazují vyšší skóre z hlediska možné nevěry. Není divu, málokdy totiž zapadají do standardního režimu jako ostatní zaměstnaní lidé, často mají ve svém životě vyšší míru rizika, setkávají se s novými výzvami, lidmi.

Bankéři a lidé ve vysokých finančních pozicích

„Uvědomuji si, že jsou zde učiněna mnohá nelichotivá zobecnění, ale všechna jsou podložena nějakým druhem výzkumu, stejně jako toto,“ tvrdí Coxová na adresu zaměstnání, která se nějakým způsobem zabývají financemi.

Vadí či nevadí aneb Když milujete kromě partnera i někoho dalšího

Sex a vztahy

Bohužel je známo, že vedle slušných bankéřů, investičních poradců, profesionálů a obchodníků existuje i řada těch, kteří se dopouštějí neetického chování, jako jsou podvody a také nevěry.

Konkurenční povaha celého sektoru tyto lidi motivuje k mnohem riskantnějšímu chování, než je obvyklé. A to, co zažívají v práci, se snadno přenese i do sféry vztahů.

Učitelé

Možná se to zdá velice překvapivé, ale i mezi učiteli je podle zjištění větší rizikovost nevěry, i když z jiných důvodů než třeba u pilotů.

I oni zažívají vysokou hladinu stresu, jsou na ně kladeny velké nároky, ovšem s často omezenými zdroji i financemi. Často se setkávají s formami obviňování v rámci jednání s dětmi (co je a není správné, co mohou a co ne), což vytváří vysokou míru frustrace a snižuje sebevědomí. To obecně poškozuje jejich vztahy a vytváří pocity odcizení – a kdo jiný by tomu mohl rozumět než další učitel, který si prochází něčím podobným? Aféra s někým, kdo problémům rozumí stejně, je pak možnou formou útěku ze situace.

Anketa

Které zaměstnání je podle vás z hlediska nevěry nejrizikovější?
Piloti a letecký personál
5,5 %
Zdravotní sestry a lékaři
38,6 %
Podnikatelé
1,5 %
Bankéři a lidé ve vysokých finančních pozicích
1,2 %
Učitelé
2,9 %
Jiné
1,8 %
Podle mě nezáleží na zaměstnání, zásadní je povaha člověka
48,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21950 čtenářů.

Další „rizikovější“ povolání

Právníci (respektive častěji právničky), obchodníci, prodejci, lidé pracující v IT, členové armády, barmani a personál nočních klubů, členové záchranných složek.

Faktory, které vedou k větší pravděpodobnosti nevěry v práci

Inteligence. Existují důkazy, podle kterých inteligentní lidé častěji podvádějí své partnery. Podle průzkumů potřebují vyšší úroveň stimulace, takže je přitahuje vše nové a také vzrušení z románku.

Majetek. Jeden z výzkumů zjistil, že lidé s vyšším socioekonomickým statusem často podvádějí a lžou svým partnerům.

Známí lidé. Výzkumy dokazují, že se raději a ochotněji sbližujeme s lidmi, které máme rádi a s nimiž trávíme více času.

Stresující pozice. Stres obecně vztahům škodí. Málokdo se chová dobře, když je dlouhodobě pod tlakem. Ovlivňuje to náladu, pocity a vede ke špatným rozhodnutím a úsudkům.

Neschopnost/neochota mluvit s partnerem o práci. Blízkost s jinými lidmi se prohlubuje s tím, čím více o nás vědí. Pokud se s vámi nechce partner o práci bavit, najdete si někoho, kdo bude. A právě třeba v práci.

Dát, či nedat partnerovi druhou šanci po nevěře

Sex a vztahy

U většiny lidí začíná nevěra nevinně. Prvotní známky, jež na ni mohou upozornit

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám