Hlavní obsah

Nesnažte se zavděčit všem. Ve skutečnosti to stejně nikdo neocení

Chcete vždy vyhovět, snažíte se vyjít vstříc, i když pro vás to není nic příjemného? Je pro vás status „toho hodného“ nejdůležitější metou v životě? Nebuďte takoví. Nikdo to ve skutečnosti neocení.

Foto: Profimedia.cz

Snaha zalíbit se všem vede k velkému vyčerpání.

Článek

Většina lidí se chce cítit milována a oceňována, zejména ve vztazích. Což je typické, protože lidé zkrátka potřebují někam patřit. V důsledku toho občas přizpůsobí své chování druhým bez ohledu na své potřeby. Vede je k tomu jednak snaha zalíbit se a pak také altruismus.

Člověk se silným nutkáním potěšit druhé se obvykle snaží být tím, jak ho chtějí vidět ostatní, a to na úkor toho, jak se skutečně cítí. Když je druzí zároveň poprosí o laskavost, nedokážou odmítnout. I díky tomu se chvilku cítí skvěle, ale po čase si tyhle věci vyčítají.

Touha zalíbit se lidem se může projevit mnoha způsoby. Poznáváte se?

  • Je pro vás těžké vyslovit ne, když vás někdo o cokoliv požádá.
  • Berete si práci navíc, i když na ni nemáte kapacitu.
  • Neustále se omlouváte. I za detaily, které nikdo neregistruje.
  • Zavazujete se k projektům a činnostem, které vás netěší. A zpětně vás váš příslib mrzí.
  • Nemyslíte na sebe, své potřeby, ale jen na to, aby byli spokojení ostatní.
  • Nebýváte upřímní. Bojíte se, že kdybyste byli, skončili byste bez přátel.
  • Souhlasíte i s tím, co se vám nelíbí, jen aby nedošlo k dalším sporům.

Frustrace, nemoci, únava. I tím tělo dává najevo, že se málo staráme o své blaho

Zdraví

Tito lidé se časem cítí pod velkým tlakem. Být neustále milý a přátelský je totiž dlouhodobě neudržitelné. Stres ze závazků, které na sebe vzali, a frustrace z toho, že nemají čas sami na sebe, se postupně stupňují. A dotyční si stále více začnou uvědomovat, že pro druhé nejsou důležití, protože jejich přání a touhy nikdo nevnímá a nezáleží na nich.

Proč se někteří lidé chtějí všem zalíbit?

1. Mají nízké sebevědomí. Lidé, kteří mají pocit, že mají menší hodnotu než ostatní, mohou mít pocit, že jejich potřeby jsou nedůležité. Mohou se méně prosazovat sami za sebe nebo mít menší povědomí o tom, co chtějí.

2. Trpí úzkostmi. Někdy se tak děje u lidí, kteří mají strach z toho, že si jich nikdo nebude všímat. Jde o způsob vyjádření se. Informace, že jsou mezi námi. Například lidé se sociální úzkostí mohou mít pocit, že musí udělat vše, co chtějí jejich přátelé, aby byli oblíbení.

3. Chtějí se vyhnout konfliktům. Strach z konfrontace též vede lidi k tomu, že se snaží druhým za každou cenu zalíbit, bez ohledu na to, jak se v daný okamžik sami cítí.

Zdraví v ohrožení

Málokdo si uvědomuje, že přesně toto chování může vést ke zdravotním potížím. Nepřetržitý stres, obavy z odmítnutí i neautentické chování jsou pro organismus velmi vyčerpávající, ale také ho ohrožují z pohledu duševního zdraví či kardiovaskulárních potíží.

Kromě toho můžete ke své roli hodného kamaráda pociťovat vnitřní odpor, což vyvolává pocity hněvu a smutku, což je další zátěží na srdce i psychiku.

Jak to změnit?

  • Začněte po malých krůčcích. Zkuste se zavázat, že uspokojíte alespoň jednu svou potřebu denně. Co takhle káva mezi schůzkami? Čas jen pro vás? I malá přestávka vás povzbudí.
  • Zastavte se. Naučte se neodpovídat okamžitě, vždy reagujte s malou přestávkou, která vám dá prostor k zamyšlení: Opravdu to chci dělat?
  • Nastavení časových limitů. Když na něco říkáte ano, uveďte časový limit nebo konečný termín a nečekejte, až plán stanoví někdo jiný. Pokud se máte starat o vnoučata a víte, že jako babička byste měla, navrhněte ale, v jakých časových úsecích to bude.
  • Blokování času. Zablokujte si část dne jen pro sebe. Naučte se odmítat pracovní schůzky, které jsou zbytečné nebo když kamarádka potřebuje parťačku na drink apod. A můžete si třeba místo toho užít to, co pro změnu baví vás. Sledování seriálu, o kterém všichni mluví, výlet na kole, mazlení s kočkou atd.
  • Nácvik „Ne“: Vždy existuje nějaký taktní a empatický způsob, jak říct ne. Někdy pomůže si své „NE“ nacvičit předtím, než to druhému skutečně řeknete.

Mějte vždy na mysli, že je to váš čas, váš prostor a to, že o vás někdo řekne, že jste opravdu milý člověk, vám v kontextu života radost ani změnu nepřinese.

Jak se vymanit z neustálé negativity druhých

Sex a vztahy

Starejte se o vlastní blaho, prospějete sobě i ostatním

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám