Hlavní obsah

Nenápadné způsoby verbálního násilí

Násilí se může projevovat velmi nenápadnými způsoby. Patří mezi ně slovní napadání, skryté urážky, ponižování a zesměšňování. Člověk by se je měl naučit identifikovat, jedině tak přestane považovat daná slova za něco normálního nebo prostě za součást osobnosti protějšku.

Foto: Profimedia.cz

Zesměšňování může být také vnímáno jako forma verbálního násilí (ilustrační foto).

Článek

U verbálního napadání si totiž často ani neuvědomujeme, jak moc může být zraňující a jaké dopady na nás má. Mezi nejběžnější formy patří:

  • Dělání si legrace z druhých – zesměšňování a používání zdrobnělin
  • Upozorňování na nedostatky skrz vlastnosti nebo věci ostatních lidí – „To je dokonalé tělo, takové kdybys měl/a...“
  • Záměrné lhaní i o věcech, které nejsou podstatné – „Já jsem tam ty klíče nenechal/a.“

To jsou jen některé druhy verbálního napadání, které nás mohou potkat a na které nejsme připraveni reagovat. Ve skutečnosti je možné, že tyto druhy reakcí v našem vztahu připouštíme, protože jsme je mohli vidět například u našich rodičů.

Abychom si však uvědomili, že k tomuto slovnímu napadání dochází, musíme věnovat pozornost svým emocím. Jak se v daný okamžik cítíme, jak moc se tyto nevinné poznámky odrážejí na našem sebevědomí.

Proč nám mozek dovolí milovat násilníka

Sex a vztahy

Citové vydírání

Emocionální neboli citové vydírání je druh verbálního napadání, jehož cílem je manipulovat, něco získat nebo dosáhnout uspokojení z pocitu ovládání toho druhého. Pomocí velmi jemných formulacích se tento přístup snaží vyvolat v druhé osobě pocit viny.

U citového vydírání existuje technika známá jako „gaslighting“, která se pokouší přimět druhého pochybovat o svých duševních schopnostech. Prostřednictvím frází jako „To jsem neřekl“ nebo „Jsi blázen, to bych nikdy neudělal“ se manipulující osoba snaží partnera vyvést z míry a přimět ho k pochybnostem o tom, co se stalo.

Dlouhé mlčení, které přichází s úplným ignorováním, je také určitým druhem zneužívání. V tomto případě je cílem přimět druhou osobu, aby udělala první krok k možnému usmíření. Vše by se dalo shrnout do jediného slova: ponížení. Odborníci v této souvislosti často hovoří o pasivně agresivním chování.

Jak zastavit verbální napadání

I když si myslíme, že to není tak špatné, je třeba tuto dynamiku zastavit. Celkově je rozhodnutí opustit takovou situaci založeno na vašich pocitech. Pokud se cítíte provinile, špatně nebo v depresi, je správné odejít. Neexistují žádná „ale“. Lidé, kteří ve vztahu používají slovní napadání, nejsou zdraví.

I když říkají, že vás milují nebo že věděli, že se mýlili, jediné, co opravdu chtějí, je nová příležitost pokračovat v chování, které vás přivedlo do tohoto bodu vztahu. Nenechme se oklamat. Pravděpodobně se vůbec nezmění.

Intimní vztahy s psychopaty nikdy nedopadnou dobře, potvrdil výzkum

Sex a vztahy

Jak manipulátoři a sociopati ovládají druhé

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám