Hlavní obsah

Nemám kam jít a další výmluvy lidí, kteří se bojí opustit toxický vztah

Dostali jste se do situace, kdy už nedokážete myslet na nic jiného než na to, že pokud okamžitě neukončíte současný vztah, naprosto vás to zničí? Pak vězte, že i když bude vaše odhodlání skutečně obrovské, ještě to vůbec nemusí znamenat, že krok k ukončení toxického vztahu skutečně uděláte. Podle odborníků totiž většina lidí z takového vztahu nakonec stejně neodejde, protože jim to nedovolí jejich vnitřní hlas, který je přesvědčí o svých lžích a vloží jim do úst jen další výmluvy, proč raději ve vztahu zůstat.

Foto: Profimedia.cz

Opustit toxický vztah není snadné.

Článek

Podívejte se s námi na tři nejčastější výmluvy lidí, kteří přes všechna příkoří nedokážou z toxického vztahu odejít.

Partner není zas tak špatný. Za všechny jeho negativní stránky může velký stres.

Podle koučky Lisy L. Payneové se jedná o jednu z nejčastějších lží, se kterou se lze v případě toxických vztahů setkat. Pravda je ta, že život s toxickým partnerem je skutečně velmi stresující, ale pro vás a ne pro něj. Stresem navíc nelze zdůvodňovat cokoliv, čím vám druhý ubližuje.

Šest známek toho, že jste uvázli v nesprávné verzi vztahu

Sex a vztahy

Pokud odejdu, nebudu mít kam jít

Ano, spoustu lidí dělá tu chybu, že se ve vztahu postupem času stávají na druhém víc a víc závislí, tudíž pro ně může být nový začátek skutečně velmi tvrdý. Nicméně vždy existuje nějaké řešení.

Kromě rodiny, přátel, kolegů v zaměstnání, komunitní skupiny mohou pomoci i nejrůznější charitativní organizace. Důležité je nebát se požádat o pomoc. Samozřejmě první okamžiky po rozchodu mohou být skutečně velmi těžké, ale zůstat v toxickém vztahu může být ještě mnohem těžší.

Dokonce života budu sám/sama

Nikdo nechce být po zbytek života sám, jenže být v toxickém vztahu často není o ničem jiném než o tom, že se v něm lidé cítí osamělí. Začít nový život člověku může naopak pomoci už jen v tom, že se přestane starat o druhého a začne se víc věnovat sám sobě. Oprostí se od každodenního stresu, který ve vztahu zažíval, a časem získá i větší sebedůvěru. A je možné, že se i poté objeví člověk, se kterým mu bude mnohem lépe než s předchozím protějškem.

„Rozhodnout se opustit jakýkoli vztah není snadné. Kromě vašeho vnitřního hlasu se mohou ve stejném duchu ozývat i nic netušící přátelé, rodina. Ten tlak, abyste zůstali, může být skutečně velký, stejně strach z nových začátků. Ovšem o to úžasnější pocit zažijete, až se vzpamatujete z počátečního stresu,“ uzavírá Payneová ve své knize Tajemství působivé ženy.

Sedm věcí, které vás toxický vztah naučí o lásce

Sex a vztahy

Sedm způsobů, jak zvládnout rozpad nezdravého vztahu

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám