Hlavní obsah

Několik tipů, jak požádat o zvýšení platu

Přemýšlíte o tom, jak požádat nadřízené o zvýšení platu, a vůbec nevíte, jak na to? Pak právě pro vás máme hned několik tipů, jak je toho možné dosáhnout, a navíc bez negativních emocí. Kladnou odpověď vám sice nikdy nikdo nezaručí, ale stejně jako v jiných oblastech života platí, že kdo neriskuje, nikdy nezíská to, co si zaslouží.

Foto: Profimedia.cz

O zvýšení platu je vždy lepší požádat na předem domluvené schůzce (ilustrační foto).

Článek

V první řadě si musíte zjistit, jaké jsou platy v oblasti, ve které pracujete, a jak si na tom vaše firma po finanční stránce stojí. Zda se jí daří, či sama bojuje o přežití.

Napovědět vám mohou následující otázky:

  • Proběhly ve firmě v poslední době nějaké škrty?
  • Došlo k propouštění zaměstnanců?
  • Zpožďují se platby?
  • Investuje společnost do inovací?
  • Kolují kolem vaší firmy fámy, že neprosperuje?

Pokud zjistíte, že se společnosti nedaří, pak je zřejmě zbytečné usilovat o přidání peněz, ovšem v případě, že funguje po všech stránkách dobře, je ideální čas k vypracování strategie, jak lepšího platu dosáhnout.

1. Sepište si seznam úspěchů

Vždy je dobré napsat si na papír seznam svých přínosů, které firmě pomáhají v jejím vlastním úspěchu. Tím, že si tyto věci sepíšete, zapracujete na svém sebevědomí.

Myslete na všechny splněné úkoly či vlastní iniciativy, které byly pro organizaci přínosem.

2. Vyberte si správný okamžik

V průběhu roku dochází v každé firmě k období, kdy je vhodný, ale i zcela nevhodný moment k řešení požadavků na výši mzdy. Podle HR specialistů bývají ty nejlepší okamžiky pro zvýšení platu na konci každého čtvrtletí a po každé rozvaze. Zároveň v době, kdy vedoucí pracovníci nejsou v takovém stresu a nemají na svých bedrech tolik povinností.

Jak se naučit v práci říkat ne

Sex a vztahy

3. Požádejte o schůzku

Nikdy si neříkejte nadřízenému o zvýšení platu jen tak mezi řečí. Vše si důkladně promyslete a nejprve ho požádejte o schůzku. Ta by přitom měla probíhat v soukromí, tedy ne na chodbě nebo v přítomnosti dalších kolegů.

Žádost podejte e-mailem nebo osobně, navrhněte konkrétní datum i čas a samozřejmě svému nadřízenému předem sdělte důvod setkání.

4. Procvičte si, co budete říkat

Připravte si jasný a přesvědčivý projev, ve kterém vysvětlíte, proč si zvýšení platu zasloužíte. Mluvte sebevědomě, bez váhání a zdůrazněte úspěchy tak, aby si nadřízený uvědomil, jak z vaší činnosti společnost těžila.

Můžete k tomu použít následující schéma:

  • Poděkujte svému šéfovi, že si na vás udělal čas.
  • Mluvte asertivně, ale pozitivním tónem.
  • Myslete na svůj závazek vůči firmě a zmiňte věci, které jste doposud dělali nad rámec svých povinností.
  • Buďte upřímní.
  • Vaším úkolem není se ptát, ale snažit se druhého přesvědčit.
  • Váš nadřízený by si měl sám uvědomit, že si zvýšení platu skutečně zasloužíte.
  • Připravte se na schůzku úplně stejně, jako byste šli na pracovní pohovor.
  • Nezapomínejte ani na řeč těla jako oční kontakt, uvolněné pohyby apod.

5. Buďte rozhodní

Když žádáte o zvýšení platu, je důležité, abyste věnovali pozornost tónu, jakým vše říkáte. Snažte se vyhnout tomu, aby vaše žádost nevyzněla arogantně, ale stejně tak příliš prosebně.

Ideální je se prezentovat s notnou dávkou rozhodnosti, ale v přátelském duchu, a to tak, že svému nadřízenému dáte jasně najevo, že máte svou práci rádi a jste oddaní společnosti. Je to ten nejlepší způsob, jak druhým ukázat, že máte potenciál a zasloužíte si přidat.

6. Řekněte si o konkrétní částku

Při žádosti o zvýšení platu se nebojte zmínit konkrétní částku. Vedení musí znát vaše přesná očekávání. Požadovanou částku sdělte jasně a stručně bez nejrůznějších a zbytečných průpovídek. Můžete použít následující větu: „S ohledem na vše výše uvedené jsem doufal/a, že bychom se mohli dohodnout na zvýšení platu o xxx Kč. Co myslíš/myslíte?“

V každém případě buďte upřímní a nikdy na sobě nedejte znát, že žádáte příliš mnoho. To je obzvláště důležité a mnoho lidí právě v tomto kroku chybuje.

7. Připravte se na možné otázky

Předvídejte otázky, které vám může nadřízený během schůzky položit. Vždy se snažte ve svých odpovědích zmínit všechny úspěchy a přínosy, které jste doposud měli. Buďte sebevědomí a mějte po ruce údaje a příklady, kterými svá tvrzení podpoříte.

8. Vyhněte se výhrůžkám

Jsou lidé, kteří při žádosti o zvýšení platu neváhají říci, že pokud ho nedostanou, odejdou z firmy. Pokud nepracujete v korporátu, kde platí trochu jiná pravidla, pak vězte, že nejefektivnějším způsobem vyjednávání je pozitivní empatie. Negativita a výhrůžky vyvolávají nedůvěru a napětí, proto s nimi málokdy dosáhnete úspěchu.

V některých nadnárodních korporacích ovšem funguje přesný opak tohoto schématu a zvýšení platu nedosáhnete jinak, než že rovnou podáte i výpověď. Přestože si jsou nadřízení vědomi, že když o vás přijdou, budou muset vašeho nástupce zaučovat a ani tak nebudou mít jistotu, že vaši práci zvládne, často již při nástupu dostane vyšší plat, než o který v případě zvýšení vy sami bojujete.

Jak najít práci, která vám skutečně zlepší život

Sex a vztahy

9. Lhaní není nikdy dobrá strategie

Podle výzkumu se ke lhaní ve většině případů uchylují mileniálové, kteří často tvrdí, že se o ně zajímá jiná společnost. Tento druh taktiky však není vhodný, pokud se nezakládá na pravdě.

Žádost o zvýšení platu mějte vždy podloženou svým výkonem. Snažte se na svého šéfa zapůsobit pozitivně a s notnou dávkou optimismu. Přestože o vašem platu často nerozhoduje (ve větších firmách je od toho personální oddělení), může vám na základě svých zkušeností doporučit konkrétní kroky. I z tohoto důvodu se vyplatí hledat spojence především v přímém nadřízeném.

10. Buďte vděční

Ať už je odpověď vedení jakákoli, projevte vděčnost za čas a pozornost. Pokud k navýšení platu dojde, nezapomeňte poděkovat a vyjádřit radost. V opačném případě se nevzdávejte a požádejte o sdělení důvodů.

11. Učte se

Jakmile se dozvíte odpověď, analyzujte celou zkušenost a poučte se z ní do budoucna. Možná zjistíte, že vám chybí vyjednávací techniky nebo sebedůvěra, takže je nejvyšší čas všechny tyto nedostatky odstranit.

Požádat o zvýšení platu je skvělá příležitost

Požádat o zvýšení platu je vždy něco, co vás může kariérně posílit. Když to uděláte efektivně, dostanete spravedlivou odměnu za svou práci a další bonusy. Nadřízeným tak ukážete svou hodnotu, odhodlání a důvěru v sebe sama. Všechny tyto proměnné jsou motorem vašeho růstu a kariérního rozvoje.

Na druhou stranu i když reakce vedení nebude pozitivní, není to nic, co by vás mělo odradit. Brzy se objeví další příležitost. A pokud se tak nestane, bude jen na vás, abyste zvážili, zda není opravdu nejlepší čas udělat krok do neznáma a ze zaměstnání odejít. Na trhu práce se jistě najde firma, která si bude vážit vašich dovedností a kvalit. I díky negativní odpovědi se tak můžete v kariéře výrazně posunout.

Jak vycházet na pracovišti s někým, koho opravdu nemáte rádi

Sex a vztahy

Proč se v zaměstnání nevyplácí chovat jako bezpáteřní hajzlík

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám