Hlavní obsah

Nechce s vámi žena spát? Chyby hledejte hlavně u sebe

Aktualizováno

Aby partnerský, potažmo milostný vztah fungoval, je třeba, aby se na jeho rozvoji a udržování podíleli oba partneři pokud možno stejným dílem a dlouhodobě. Když se tak neděje, vyvstávají problémy, které mohou vyústit třeba v odmítání sexu ze strany ženy i muže.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Psycholožka a poradkyně v oblasti sexu a vztahů Tracey Coxová se během své praxe setkává s různými vztahovými problémy. Výjimkou nejsou ani ženy, které přicházejí do její ordinace s tím, že přestávají mít zájem o sex s partnerem/manželem.

Pokud se zaměříme právě jen na ně, jejich odmítání či nechuť k sexu můžou mít řadu důvodů – a ve velké většině jsou hlavním viníkem partneři, i když to neradi slyší. A rozhodně to nebývá jen kvůli nevěře.

Coxová pro Daily Mail prozradila, na co by se měli muži zaměřit, pokud chtějí milostný život s partnerkou zlepšit.

Nemluví s ní

„Proč bych s ním měla mít pravidelně sex, když pro mě nic pořádného neudělá, nemluví se mnou?“ Pokud ve vztahu chybí dlouhodobě emocionální intimita, která kromě té fyzické obsahuje i vnímání jejích potřeb, problémů, radostí atd., dříve nebo později se to projeví na sexu.

Když partner odmítá sex

Sex a vztahy

Samozřejmě, ne každý muž je ochoten naslouchat a mluvit o emocích, ať cizích, nebo vlastních, jenže je to potřeba. Právě to totiž dává druhému pocit „lásky a potřebnosti“.

Jak to řešit: „Aby měla žena pocit, že je chtěná, žádaná a potřebná, věnujte jí pozornost. Zeptejte se jí, jak se měla, když přijde domů z práce, pokud řeší nějaký problém, buďte jí nablízku a vyslechněte ji…,“ radí Coxová.

Nepodílejí se na chodu domácnosti

„Sleduje mě, jak dělám večeři, starám se o děti, uklízím, a pak vypadá překvapeně, když mu řeknu ne na sex?“ I to je jedním z hlavních  důvodů, proč to ženy dělají. Některé naschvál, jiné prostě čistě jen kvůli nepříjemnému pocitu, že se jejich polovička na chodu domácnosti či péči o děti vůbec nepodílí, tvrdí Coxová.

Jak to řešit: Péče o domácnost, stejně jako cokoli jiného, co do vztahu patří, by měla být řešena pokud možno rovným dílem.

Klíč ke spokojenosti ve vztahu? Správné rozdělení domácích prací

Sex a vztahy

Neřeší uspokojení partnerky

Co se týče samotného průběhu sexu, bohužel se řada žen shodne na tom, že muži hledí často jen na své potěšení a to jejich je až tak nezajímá. Jak uvádí Daily Mail, ženy jednoduše potřebují delší předehru, už jen proto, že orgasmu při samotném pohlavním styku dosahují mnohem méně často (25 %) než muži, kteří vyvrcholí téměř vždy (95 procent).

Je tak dobré se více soustředit na to, aby ženin orgasmus byl na prvním místě, pokud tedy muž dbá, aby žena pociťovala stejné uspokojení jako on. Nejen to popisuje ve své knize s názvem Ona na prvním místě: Průvodce myslícího muže, jak potěšit ženu sexuální terapeut Ian Kerner.

Jak to řešit: Je třeba vědět, že orgasmus není hlavním a jediným cílem pohlavního styku. Je samozřejmě velmi příjemné, pokud k němu dojde. A u žen k němu může výrazně napomoci dostatečná předehra.

Nepřebírají vedení v ložnici

Sexuální život je těžké sladit už jen z důvodu, že každý člověk chce něco jiného. A pokud se o tom příliš nemluví, je to ještě náročnější. Ano, jsou ženy, kterým vadí, že si jde muž v ložnici tvrdě za svým a vyžaduje po partnerce věci, které ona dělat nechce.

Jsou ale i ženy, kterým naopak vadí, když je muž až „příliš milý“ a na všechno se ptá. „Je prostě příliš hodný. Na všechno se mě ptá, jestli je to v pořádku, jestli může… Je to děsně nesexy,“ shrnuje to výrok jedné z žen.

Proč mě partner sexuálně nepřitahuje

Sex a vztahy

Je pravdou, že řada žen tajně touží po žhavém a někdy i trochu drsném sexu, po uvedení filmu Padesát odstínů šedi ještě o něco víc. Ano, mnohé praktiky, které ve filmu byly, jsou pro většinu žen tabu. Ovšem to nic nemění na tom, že trochu nezbedný a neodbytný partner, který si v ložnici „vezme, co chce“, je prostě přitahuje.

„Celé to ale není o nějaké konkrétní praktice – je to o tom, být v posteli sebevědomý/á. Nepřebírat iniciativu, nevěřit si, to je velmi nepřitažlivé. A navíc, být částečně ovládán je základní prvotní touha,“ vysvětluje Coxová.

Jak to řešit: „Není třeba se hned vrhnout na svazování nebo hrubé chování. Stačí si věřit – už jen třeba opravdu vášnivý polibek následovaný ‚zběsilým‘ sundáváním oblečení, jako byste se měli ženy poprvé dotknout, je pro ně velmi přitažlivé. Nebojte se do sexu zapojit její, ale i své fantazie,“ radí odbornice.

Zavedená sexuální technika nefunguje

Na začátku vztahu si podle Coxové nikdo moc nevšímá sexuální techniky – novost totiž sama o sobě přináší dostatek vzrušení a vášně, tudíž i ten „nejneobratnější“ milenec vypadá na počátku přitažlivě.

Anketa

Umíte bez obav protějšku říct své touhy a přání ohledně sexu?
Ano, nemám s tím žádný problém.
50,8 %
Někdy mi dělá potíže se přesně vyjádřit.
16,5 %
Dělá mi to velký problém, o sexu nerad/a mluvím nahlas.
32,7 %
Celkem hlasovalo 5972 čtenářů.

Jenže po cca třech měsících vztahu se začínají věci měnit. Dostavuje se tolik známý „zvyk“ a pocit, že něco už možná zažíváte až moc opakovaně. Jednoduše řečeno – děláš pořád to samé, jak mě to má vzrušovat?

Jak k tomu odbornice dodává, technika je přitom pro ženy důležitější než pro muže, protože k dosažení uspokojení a orgasmu často potřebují vedle samotného styku i mazlení, stimulaci apod.

Jak to řešit: „Nebojte se vzdělávat. Učit se můžete stále, nejen třeba jazyky, nové věci v zaměstnání, ale i v sexu. Nebojte se zeptat, co by chtěla, co se jí naopak nelíbí. Nespoléhejte na to, že co fungovalo podle vás zatím dobře, bude stačit i do budoucna,“ uzavírá Coxová.

Sexuální úzkosti a jak se s nimi vyrovnat

Sex a vztahy

Jak se dnes seznamujeme? Těžko. Vedení převzaly online aplikace a vztahů ubývá

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám