Hlavní obsah

Návyky na sociálních sítích, které pomalu ničí život

Sociální sítě vládnou světu. Hledáme na nich zábavu, nápady, co a jak dělat, co uvařit, jak si vyzdobit byt, ale třeba také ujištění, že jsme dobří v tom, co děláme. Jenže jednoduchost, se kterou se díky pár tlačítkům dokážeme spojit se světem, se velmi rychle může proměnit v činnost, která nám pomalu ničí život.

Foto: Profimedia.cz

Sociální sítě nás dokážou rychle propojit s celým světem, ale snadno mohou také ubližovat. (ilustrační foto)

Článek

Najít na sítích něco, po čem toužíme, je velmi jednoduché. Počáteční nadšení z toho, že díky radám těch, kteří mají podle sítí „dokonalý“ život, ho můžeme mít také, ale často velmi rychle střídá zklamání, protože málokdy to tak skutečně je.

Tím samozřejmě nejvíc trpí naše sebevědomí – jak se cítíme, co si o sobě myslíme a jak sami sebe vidíme. To všechno pak ovlivňuje každý následný den našeho života.

Jaké jsou tři nejčastější návyky na sociálních sítích, které nám život rozhodně nezkvalitní?

Generace Z čelí rané krizi středního věku. Viník nikoho nepřekvapí

Zdraví

Porovnávání s ostatními

Chceme-li si udržet, popřípadě zvýšit sebevědomí v tom, jak vypadáme, co máme apod., porovnávání se s ostatními není dobrý způsob, jak toho docílit. Důležité je cítit se dobře ve své kůži – pokud to tak nebude, vždy bude někdo, kdo bude hezčí, bohatší, šikovnější atd.

Najít si tipy na síti na zlepšení vlastního života není na škodu, jen je třeba hledat „konkrétní“ požadavky. A věřit si za každé situace.

Předstírání

Dalším nešvarem sociálních sítí je předstírání. Zveřejňováním příspěvků, které mají jediný účel – získat pozornost druhých tím, že budeme sdělovat něco, co není tak zcela pravda – si jen snížíme vlastní sebeúctu.

Sociální sítě mají velkou moc v tom, že umí rychle uspokojit naši základní psychologickou potřebu – spojení s někým jiným. Jenže to, že nás někdo pochválí, nebo dá „like“ za něco, co není reálné, nám život nezlepší.

Procházení příspěvků na sítích těsně před spaním zvyšuje pravděpodobnost nočních můr

Zdraví

„Neměli byste se spokojit s virtuálním, globálním přijetím od masy cizích lidí, pokud chcete být skutečně sami sebou. Takové chování ničí skutečné mezilidské vztahy – a to jak váš, se sebou samým, tak s rodinou, partnerem, přáteli,“ vysvětluje koučka a terapeutka Kelly Rudolphová.

Hodnocení sebe sama podle úspěchů ostatních

V nitru duše všichni víme, že vždy bude v našem okolí někdo, komu půjde všechno samo, bude úspěšný, známý, krásný atd. Už jen toto uvědomění může naše sebevědomí dost nahlodat. Je tak třeba si stále opakovat, že i když nemáme to, co mnozí jiní na sítích ukazují, i tak jsme výjimeční. A právě tato výjimečnost náš činí silnými. Věřme sami sobě a svým schopnostem – a také selskému rozumu. Protože ani náhodou není v reálu všechno takové, jak to vidíme na sítích.

„Nikdy neovlivníte to, co budou druzí na sítích uveřejňovat. Můžete ale ovlivnit to, co tam budete dávat vy sami, na co se budete dívat a jak to necháte ovlivňovat váš skutečný život – ne ten online. Jakmile zjistíte, že vám brouzdání po internetu nedělá dobře, není nic snadnějšího, než se odpojit a vyrazit do skutečného světa hledat zážitky, vztahy a lidi, kteří vám dodají pozitivní energii,“ uzavírá Rudolphová.

Jak velkou škodu vám v životě může způsobit srovnávání se s ostatními

Sex a vztahy

Jak si přestat brát všechno osobně

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám