Hlavní obsah

Mobil jako viník mnoha problémů ve vztahu? Jen když to sami dovolíme

Mobilní telefony mají jednu nepopiratelnou kladnou vlastnost. Můžeme se díky nim kdykoli a kdekoli spojit s kýmkoli. Souběžně s tím jim ale nelze upřít ani mnohá negativa – jedním z nich je neblahý vliv na náš osobní život.

Foto: Profimedia.cz

Mobil v ruce jako důvod, proč nekomunikovat s partnerem? Rozhodně ne (ilustrační foto)

Článek

Stačí se rozhlédnout kolem sebe a je jasné, že mobily vládnou světu. V metru, tramvaji, na nádraží, ale i na dovolené či při chůzi po ulici – tam všude lidé hledí do svých přístrojů. V okamžicích, kdy není co jiného dělat, na tom není nic špatného, ty ale rozhodně nezabírají dlouhé desítky minut, nebo dokonce hodiny, po které tak mnozí činí.

Je logické, že pak nějak „nezbývá čas“ na osobní komunikaci s kýmkoli. Vidět tak partnery, kterak sedí třeba v restauraci a oba hledí do svého přístroje, místo aby si povídali, není ničím výjimečným. Bohužel stejné chování se odehrává i doma za zavřenými dveřmi. A právě takové chvíle vztahy zásadně narušují.

Kdy je používání mobilu problematické

Jak pro server Psychology Today vysvětluje párová terapeutka Elizabeth Earnshawová, mobil začne být problémem ve chvíli, kdy se z něj stává tzv. „prostředek chronického odvracení“.

Když je toho na nás moc. Jak se vymanit ze zahlcení a přetížení podněty?

Zdraví

Jak zjistil výzkum párového specialisty Johna Gottmana, ve šťastných a spokojených vztazích se k sobě lidé v páru „obracejí“ v 86 procentech denního času. Znamená to, že když jeden partner „nabídne“ spojení, například se na něco zeptá nebo něco okomentuje, ten druhý na to zareaguje.

A je jedno, zda jde o chvilkové „spojení“, například v reakci na počasí (ale třeba také jen úsměv, který jeden druhému oplatí), nebo chce jeden z partnerů pomoci s něčím časově náročnějším. Pozitivní odezva na to vytváří párové spojení.

Dvojice, které jsou nejméně šťastné, takové silné spojení nemají. Jakmile jeden z páru spojení nabídne, druhý na to mnohdy nereaguje. A právě v takových chvílích bývá hlavním viníkem mobilní telefon.

Vyhnout se tomu dá podle odborníků poměrně snadno – stačí si uvědomit, jak často máme mobil v ruce a v jakých chvílích ho používáme jako zástupný důvod, proč nekomunikovat s partnerem či širším okolím.

Narušení „párové bubliny“

Párová bublina je termín, který vytvořil psycholog a vědecký pracovník Stan Tatkin. Označuje tak ochrannou vrstvu kolem vztahu, která by neměla být ničím narušována.

A právě mobil může být opět oním viníkem, který takové narušení provádí. Pokud pomocí mobilu komunikujeme s někým jiným či zabíjíme čas něčím jiným více než komunikací s partnerem, narušujeme svou vztahovou bublinu.

Návyky na sociálních sítích, které pomalu ničí život

Sex a vztahy

Jak se vyhnout konfliktům spojeným s mobilem

Když vidíme někoho s mobilem v ruce, jak nevěnuje pozornost svému okolí, je lehké ho odsoudit, že to dělá právě proto, aby se nemusel „spojovat“. Jenže to, co u druhého odsoudíme, možná děláme i my sami. A nepovažujeme to za špatné, protože přece potřebujeme zrovna něco najít, podívat se, zjistit…

Jak se tedy s někým co nejlépe „spojit“? Pokud používáme telefon často a jsme ve společnosti, uvědomme si, že by neměl mít přednost. Je lepší od něj někdy vzhlédnout a zkusit navázat kontakt (oční, slovní) s někým v okolí. Pokud tak učiní někdo směrem k nám, zkusme se oprostit od užívání telefonu a kontakt oplácejme.

Chceme-li navázat kontakt s někým, kdo kouká do telefonu, nadnesme svůj požadavek, pokud něco chceme, potřebujeme – ale bez kritiky (místo abys mi pomohl/a, pořád jen koukáš do mobilu atd.).

„Snaha rozptýlit v klidu zaujetí telefonem a obdržet kýženou pozornost je vždy přínosnější než kritika,“ uzavírá Earnshawová.

Když se mobil stane vaším milencem: 4 důvody, proč technologie ničí manželství

Sex a vztahy

Novodobá závislost aneb Když milujete svůj telefon víc než partnera

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám