Hlavní obsah

Mezi nejčastější důvody mužské nevěry patří nejistota, nedostatek pozornosti, ale i moci

Ať už máte podezření, že je vám partner nevěrný, nebo se snažíte vyrovnat s jeho již provalenou aférkou, pak to, co vás zřejmě nejvíce trápí, je pocit, že jste něco udělala špatně, a proto má potřebu hledat uspokojení jinde. Ve skutečnosti to však vůbec nemusí být o vás.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nevěra partnera je vždy velmi zraňující záležitost. Aby se člověk dokázal smířit s tím, co se stalo, a mohl dál pokračovat ve svém životě, je důležité, aby pochopil, co se přihodilo. Někdy totiž věci mohou vypadat jinak, než ve skutečnosti jsou.

Důvodů, proč jsou muži nevěrní, je hned několik, podívejte se s námi na ty nejzákladnější.

1. Když touží po větší pozornosti

Aférce muži snadněji podléhají v okamžiku, kdy mají pocit, že se jim od partnerek nedostává tolik pozornosti, kolik by si přáli. Často se přitom jedná o pozornost úzce spjatou s intimitou. „Děje se tak často v okamžicích, kdy jsou ženy zaneprázdněné prací nebo dětmi a na milování jim již nezbývá energie, ale také tehdy, kdy jsou na své muže naštvané a odmítáním sexu je v podstatě trestají,“ upozorňuje ve své knize Bible špatných dívek kouč Sean Jameson.

Intimita sehrává ve vztazích jednu z nejdůležitějších rolí. Pro muže je i primárním prostředkem, který jim dává pocit, že jsou milováni a je o ně pečováno. Pokud se tak neděje, snadno ztrácejí půdu pod nohama a hůře odolávají nejrůznějším svodům.

V čem se ohledně nevěry nejčastěji mýlíme

Sex a vztahy

2. Když se cítí nejistě

Za mužskou nejistotou často stojí další muži, které vnímají jako své soupeře, a občas dokonce i děti či přátelé, když je jejich partnerky preferují před nimi. Tím, že jsou nevěrní, si podle odborníků jen chtějí dodat sebevědomí a utvrdit se v tom, že druhým na nich záleží. „Paradoxně jim totiž udělá dobře i to, když se po provalení nevěry budou jejich partnerky hroutit. Budou to vnímat jako signál, že jim na nich záleží,“ vysvětluje Sean Jameson.

3. Když postrádají morální kredit

Jsou muži, kteří na nevěře neshledávají nic špatného. Vnímají ji jako něco, co k životu patří, a nemají tak ani žádné výčitky, když se jejich aférky provalí.

4. Když jim chybí kontrola a moc

Manželství by mělo být rovnocenným partnerstvím. Jakmile se rovnováha sil začne přiklánět jen k jedné straně, nastává problém. V okamžiku, kdy začne muž ztrácet kontrolu a moc nad svou partnerkou, může se začít cítit ohrožen. Nevěra se v ten okamžik stává prostředkem, kterým získává nad druhým opět svou moc - moc ublížit, narušit partnerčinu rovnováhu a vynutit si věci, kterých se mu předtím nedostávalo.

5. Když si přejí ukončit manželství, ale chtějí, aby to za ně udělal ten druhý

Není to zrovna čestný způsob, na který by dotyční mohli být hrdí, ale to jim osobně příliš nevadí. Pro ně je nejdůležitější, že to vyřeší jejich problém bez ohledu na to, zda to je či není vůči ženě fér a jak moc jí to ublíží a ztrapní. „Často se k tomuhle uchylují muži, kteří mají problém s komunikací a projevy emocí. Ve finále je to pro ženy v podstatě výhra, nicméně si to obvykle uvědomí až mnohem později,“ dodává odborník.

6. Když mají pocit, že jsou zneužíváni

Některé muže vede k aféře i pocit, že je jejich partnerka příliš otravná, kritická, odmítavá či nepřítomná. Mají pocit, že jsou určitým způsobem zneužíváni. U milenky tak často hledají přesně ty emoce, které v oficiálním vztahu postrádají.

Most přes minulost aneb Jak odpustit a jít dál

Sex a vztahy

I na emocionální nevěru lze pohlížet jako na zradu, která může zničit vztah

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám