Hlavní obsah

Měli byste ukončit vztah, protože vám to radí ostatní? Je potřeba zvážit několik věcí

Každý člověk má obvykle recept na vztah toho druhého. Měli byste se ale doporučeními lidí kolem sebe řídit, zvlášť když jde o ukončení vztahu? Každý pár je jedinečný a rozchod nemusí být nutně jediným řešením k tomu, abyste byli šťastní. Upřímně, je zcela běžné, že vaši blízcí a rodina si štěstí představují jinak než vy.

Foto: Profimedia.cz

Každý pár je jedinečný a rozchod nemusí být nutně jediným řešením.

Článek

Než odsouhlasíte mamince, že se se svým „nevhodným“ partnerem pro klid její duše rozejdete, myslete na to, že i váš rodič je jen člověk a že vám dává radu, o kterou nestojíte a zároveň takovou, kterou by ve stejné situaci sám nepřijal.

„Pokud vám kdokoliv z vaší rodiny či přátel začne radit, zvažte, na jakém základě jsou postavená jejich doporučení, kolik informací sdílíte o svém vztahu s ostatními. Každý vztah je jedinečný a to, co funguje pro jeden pár, nemusí fungovat pro jiný,“ radí na Psychology Today psycholog Jeffrey Bernstein.

Zná rodina a přátelé realitu, nebo jen vaši pravdu?

První věc, kterou je třeba zvážit, je, kolik toho sdílíte o svém vztahu s ostatními. Když se otevřete o vzestupech a pádech vašeho vztahu, zvete ostatní do těch nejintimnějších částí svého života. Sdílení sice může být formou terapie, může ale také vytvořit situaci, kdy ostatní mají pocit, že vám do vašeho života mohou mluvit, vměšovat se do něj.

Je dobré si uvědomit, že pokud si druhým budete jen stěžovat a říkat negativa, těžko sami uvidí ty pozitivní stránky vztahu. Snadno tak získají pocit, že je váš vztah devastující. Takže pro rozhodnutí, jak vztah řešit, mají vaši blízcí jen omezené informace. Proto se občas podělte i o hezké chvíle ve vztahu a úspěchy.

Přátelství mezi ženami bývají pevná a křehká zároveň

Sex a vztahy

Selektivní výběr toho, co sdílíte, pomáhá zajistit, aby rady, které dostáváte, byly vyváženější a bez emocionálních předsudků.

Řídí se sami radami, které dávají?

Dalším kritickým faktorem, který je třeba zvážit, je, zda ti, kteří vám radí ukončit vztah, se sami řídí stejnými standardy ve svém vlastním životě. Opravdu mají vztah zalitý sluncem, nevěru by neodpustili a nikdy by netolerovali časově náročné koníčky své polovičky? Není totiž neobvyklé, že lidé dávají rady, které by sami také nepřijali.

„Lidé, kteří často dávají rady, mohou mít ve svých vztazích nevyřešené problémy, což je vede k tomu, že jsou příliš kritičtí nebo pesimističtí ohledně těch vašich. Je důležité si uvědomit, že to, že někdo hlasitě mluví o tom, co byste měli dělat, neznamená, že má všechny odpovědi nebo že jeho pohled je relevantnější než ten váš. Každá rada je zabarvená zkušeností toho, kdo ji dává. Jeho nejistotami, obavami. Každý, kdo vám udílí jakoukoliv radu, to dělá proto, že se sám snaží zpracovat vlastní emoce, které se před ním díky vašemu sdělení objevily,“ dodává Jeffrey Bernstein.

Každý vztah je jedinečný

Je také důležité pochopit, že každý vztah je jedinečný a to, co funguje pro jeden pár, nemusí fungovat pro jiný. Rozdíly, jak vy a váš partner komunikujete, vyjadřujete lásku nebo zvládáte konflikty, mohou být ostatními mylně interpretovány jako známky neslučitelnosti, i když se ve skutečnosti jedná o pravý opak.

„Důležité je, abyste vy a váš partner chápali a oceňovali způsoby vyjadřování lásky toho druhého a byli ochotni spolupracovat na překlenutí neshod. V praxi to znamená, že pro jednoho může být smysluplné pouze verbální vyznání lásky, což ale druhý neumí. Vyznáním lásky je pro něj to, že vyčistí auto, přiveze nákup, vyvenčí psa. Vnímejte signály. A správně je detekujte. To, že vám partner stokrát denně nevyzná lásku, neznamená, že vás nemá rád. Jen to zkrátka vyslovit neumí a použije raději jinou formu,“ upozorňuje odborník.

Je proto důležité si uvědomit, že za váš vztah a jeho dynamiku nesete odpovědnost jen vy a váš partner. A když vám lidé radí, abyste se rozešli, mohou to udělat z obav, které nemusejí být v souladu s vašimi hodnotami a zkušenostmi.

Existuje nicméně situace, kdy rady druhých jsou opodstatněné. Především pokud váš vztah zahrnuje emocionální nebo fyzické týrání. „Pokud se ocitnete v násilném vztahu, je životně důležité vyhledat pomoc odborníků, kteří vás mohou podpořit. Každý by si měl být vědom své hodnoty a hledět i na svou vlastní bezpečnost,“ uzavírá Bernstein.

Žádný čas o samotě a další důvody, proč i dobrá manželství končí

Sex a vztahy

Nesnažte se zavděčit všem. Ve skutečnosti to stejně nikdo neocení

Sex a vztahy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám