Hlavní obsah

Komunikujme, abychom nebyli osamělí a netrpěli demencí

Pocit osamělosti může někdy postihnout každého, dlouhodobě však může mít neblahé následky na zdraví. Zvyšuje totiž riziko rozvoje závažných onemocnění, jako je demence nebo Alzheimerova choroba. Zvlášť ohrožuje seniory a seniorky bez sociálních vazeb, kteří si nemají s kým popovídat.

Foto: OREA HOTELS s.r.o.

Setkávání je důležitou součástí zdravého života i ve stáří.

Článek

„Osamělost není problém pouze starých lidí, u nich se jen zhoršuje,“ řekla pro Novinky geriatrička Božena Jurášková.

Za posledních 20 let se naděje na dožití zvedla u žen o čtyři a u mužů dokonce o pět let. Délka života bez závažných onemocnění je však dlouhodobě u žen o 19 a u mužů o 14 let kratší. Studie z roku 2020 uvádí, že osamělost může zvýšit riziko rozvoje demence až o 40 %.

Prevence nemoci však dle lékařky nemusí být složitá. Kromě zdravé životosprávy patří ke klíčovým faktorům také proaktivní přístup, budování vztahů a především komunikace.

„Když člověk zůstane ve stáří osamělý, ovlivní to hned několik rovin. Zvyšuje se depresivita a snižují se kognitivní i sociální schopnosti člověka. Časem se pak lidé stávají nesoběstační,“ uvádí Jurášková. V důsledku jsou pak osamělí lidé více nemocní.

Komunikací ke zdraví

Funkční schopnosti každého orgánu včetně mozku do velké míry závisí na procvičování. Jejich používání je tak do určité míry chrání před degradací. I běžná konverzace tříbí mysl, přiměje mozek ke koncentraci a člověka obohatí i v jiných směrech.

Syndrom prázdné židle aneb Jak nepodlehnout osamělosti

Zdraví

Častým momentem přerušení vztahů a utlumení komunikace se stává ztráta životního partnera. V takových situacích lékařka doporučuje, aby rodina nebo přátelé dodali člověku pocit potřebnosti. „Dát mu pohlídat děti nebo ho nějak jinak zaměstnat, aby věděl, že ho lidé potřebují.“

I ve stáří je podle ní nutné navazovat nová přátelství a získávat kontakty, protože vrstevníci mohou ve vyšším věku scházet. Pomoci mohou i sociální sítě, které dnes už velká část seniorů využívá.

„Ve své praxi vidím, že nejdéle žijící jsou ti, kteří mají hodně podnětů, komunikují a těší se na to,“ uzavřela Jurášková.

Pomoc na telefonu

Zkvalitňování života seniorů a zahánění samoty se věnuje řada neziskových organizací. Provozují například telefonní linky, na které se senioři obracejí, když nemají nikoho jiného. „Osamělost je v mnoha případech hlavním tématem hovoru,“ uvádí k tomu vedoucí Senior telefonu Aneta Mundok Nitschová.

O tyto služby je dlouhodobě velký zájem. Organizace Život 90 provozuje bezplatnou nonstop linku Senior telefon 800 157 157 již desítky let. Měsíčně přijmou kolem tisíce hovorů, ale nedokážou obsloužit všechny. „Asi čtvrtina volajících se nám nedovolá, protože mluvíme s jiným klientem,“ dodává Mundok Nitschová.

Na Lince seniorů provozované neziskovou organizací Elpida se téma osamělosti objevuje až v 60 % případů. Problematice se věnují i v rámci kampaně Babi nebude sedět v koutě při příležitosti Mezinárodního dne seniorů.

Potíže spojené s osamělostí a sociální izolací

Zdraví

Výběr článků

Načítám