Hlavní obsah

Když se mužská žárlivost vymkne kontrole

Součástí mnoha vztahů je žárlivost. Pokud se drží v přiměřených mezích, může někdy i prospět. Jakmile ale staví na iracionálních základech a začíná přidělávat potíže, je na čase se zamyslet, co s tím dál dělat.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola soukromých zpráv či e-mailů ve vztahu neznačí nic dobrého.

Článek

Milovat partnera se vším všudy, stejně jako mu poskytovat potřebný osobní prostor, to je základem pro zdravý a dlouhotrvající vztah. Co když ale jeden z páru trpí chorobným strachem, že ho ten druhý opustí, a vidí potíže i tam, kde nejsou, a začne druhého omezovat? Co když se z počáteční poměrně nevinné žárlivosti stane posedlost, která začne ničit vztah?

Vztahová terapeutka Jane Greerová, která je odbornicí v oboru více než 25 let, nastínila pro server Yourtango některé ze situací, kdy hlavně muži začínají kvůli žárlivosti své partnerky ovládat a omezovat. Všechny zmíněné situace jsou závažné a neměly by se podceňovat.

Potřebuje vědět, co děláte

Volá vám partner prakticky neustále a chce vědět, kde jste, s kým a co děláte? Takové chování nejen podle průzkumu National Library of Medicine poukazuje na velmi velkou dávku nedůvěry a už v té chvíli je zásadní přehodnotit stávající vztah.

Když se do ložnice plíží potíže aneb Pozor na žárlivost, vypočítavost nebo nátlak

Sex a vztahy

Nesnáší, když chcete být někde sama

Dělá partner problémy pokaždé, když chcete jít ven s kamarádkami nebo i sama? Neuznává, že byste mohla mít čas jen sama pro sebe? Pak je opět čas na to, přehodnotit situaci. Čas na vlastní záliby nebo jen relaxaci je velmi důležitý. Jeden z dřívějších průzkumů zjistil, že až 41 % dotazovaných by se s protějškem rozešlo, pokud by jim omezoval osobní čas jen pro sebe.

Nechce, abyste mluvila s jinými muži

Jakmile se přiblížíte k jakémukoli jinému muži, létají mu z očí blesky? Nechce, abyste se s ním bavila nebo se k nějakému vůbec přibližovala? Takové chování, i když vůbec nedáváte příčinu k žárlivosti, je důkazem nejen špatného sebeovládání, ale i naprosté ztráty důvěry ve vaši osobu.

Očekává, že se budete řídit jeho programem

Chce vždy vědět, v kolik a kde budete, musíte být připravená vždy, když chce, případně s ním chodit na akce, na které chce on, a vedle toho vám nenechá žádný prostor na vlastní činnosti? Opět známka toho, že je nejvyšší čas začít přemýšlet o setrvávání ve vztahu.

Anketa

Odešli jste někdy kvůli přílišné žárlivosti protějšku ze vztahu?
Ano, bohužel už několikrát.
19,7 %
Ano, jednou.
24,9 %
Zatím ne, ale v dohledné době to asi udělám.
9 %
Se žárlivostí ve vztahu jsem nikdy problém neměl/a.
46,4 %
Celkem hlasovalo 1135 čtenářů.

Nerespektuje vaše soukromí

Pokud vám partner pravidelně kontroluje telefonní hovory či zprávy, pročítá e-maily (třeba i ty pracovní), je to jednoznačný ukazatel, že vám nevěří.

Chcete-li ho ujistit, že se není čeho bát, je to dobře. Pokud tak ale budete chtít (nebo muset) činit po každé sebemenší žárlivé roztržce, je na pováženou, jak dlouho v tom ještě pokračovat.

Očekává, že se budete oblékat podle jeho přání

Když nejsi se mnou, nesmíš nosit… Když někam jdeme, musíš si obléci… Proč se oblékáš tak vyzývavě? To je jen výčet některých příkazů či otázek, které opět mají za cíl jediné – omezovat vaši svobodnou volbu. Takové chování do zdravého vztahu nepatří.

Fráze, které při hádce prozradí manipulativního narcistu

Sex a vztahy

Když manipulátoři nedostanou to, co chtějí

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám