Hlavní obsah

Když se do ložnice plíží potíže aneb Pozor na žárlivost, vypočítavost nebo nátlak

Kdo by nechtěl vztah, který bude kromě vzájemné blízkosti zahrnovat i uspokojivý a naplňující sexuální život? Aby tomu tak pokud možno bylo, je třeba se o něj nejen starat, ale stejnou mírou dávat pozor na příznaky blížících se neshod, které se mohou kdykoli objevit.

Foto: Profimedia.cz

Potíže v ložnici mohou otřást nejedním vztahem. Ilustrační foto

Článek

Varovné příznaky, že se něco děje a mohou se blížit větší problémy v ložnici, se samozřejmě mohou objevit jak na straně muže, tak ženy. Vztahová koučka a sexuální poradkyně Tracey Coxová pro server Daily Mail představila některé varovné náznaky u obou pohlaví.

Varovné příznaky na straně muže

Nečeká na souhlas

„Každý muž by si měl uvědomit, že v každé fázi vztahu je dobré si ověřit, že je žena ráda stejně jako poprvé, že bude mít sex,“ tvrdí odbornice.

A není prý řeč jen o obyčejném souhlasu. Mělo by jít o souhlas nadšený, pokud se muž zeptá, měla by se mu dostat odpověď ve stylu „opovaž se přestat“ než jen strohé „asi ano“.

Když žena nemá chuť na milování a jak to řešit

Sex a vztahy

Pokračování v milostných hrátkách, pokud si žena zcela není jistá, zda je chce, může vést k velmi nepříjemnému vyústění.

Přílišný tlak mít brzy sex

Možná s ním chcete spát, jen ne hned. Pokud protějšek trvá na tom, že je dobré mít sex co nejdříve, aniž byste na to byla připravena, ukazuje to na nedostatek respektu k vašim stanoveným hranicím a úrovni pohodlí.

Stejně tak znepokojivé je podle odbornice chování muže, který po pár schůzkách nebo týdnech od seznámení tlačí na neobvyklý nebo super dobrodružný sex. Většina párů podle ní v počátcích vztahu nepotřebuje akrobatický sex – vše je totiž protkáno novotou a směsí hormonů zaplavujících mozek.

Příliš se zaměřuje na fyzický vzhled

I když je krásné slýchat komplimenty na svůj fyzický vzhled, pokud je to jediná věc, za kterou vás muž kdy pochválil, není to dobře. Co když časem přiberete, něco se stane se zdravím a ona krása se vytratí, objeví se někdo žádanější? Bude mu stačit váš intelekt, znalosti a schopnosti?

Nerad mluví o sexu

Trocha neobratnosti v počátcích vztahu ohledně sexu a mluvení o něm je zcela normální. Pokud se ale z mlčení stane pravidlo, bude to znamenat problém, hlavně ve chvílích, kdy se něco pokazí. Změnit se to dá, ale musejí chtít oba. Pokud o to partner nestojí a potíže s tím spojené se vkrádají do ložnice a vztahu jako takového, je čas přemýšlet o změně, tvrdí Coxová.

Sexuální úzkosti a jak se s nimi vyrovnat

Sex a vztahy

Varovné příznaky na straně ženy

Chování, které může narušit rovnováhu v ložnici a postupně celý vztah, se samozřejmě netýká jen mužů, i ženy mají své stinné stránky.

Sex jako forma manipulace

U žen je dobré dávat si pozor na prudce kolísající libido, tvrdí Coxová. Jednu minutu se může chovat jako ďábel, o něco později bude naprosto bez zájmu a nálady. Jedním z důvodů může být to, že využívá sex jako manipulativní techniku k tomu, aby dosáhla svého.

Takové chování vytváří ve vztahu toxickou dynamiku, kdy se sex místo požitku stává nástrojem vyjednávání.

Vyžaduje neustálé ujištění, že je chtěná

Každá žena má ráda ujištění, že je žádoucí a milovaná. Jenže pokud jej vyžaduje opakovaně a stále častěji, není to správně. Značí to hlubokou vnitřní nejistotu, která je pravděpodobně narušena současným vnímáním lidského těla – které má být podle mnohých dokonalé, bez chyb – což narušuje mnoho sexuálních životů.

Nechce mluvit o antikoncepci

V tomto případě není tak náročné uhodnout, proč se podle mnohých odborníků jedná o velmi výrazný varovný signál. Ano, řada mužů touží po rodině, ale ne hned, až někdy později. Pokud ovšem žena už od začátku naprosto odmítá jakékoli debaty o antikoncepci, může to mít jasný důvod – chce mít brzy „pojistku“ ve formě dítěte (bohužel to není nijak výjimečná situace).

Když partner odmítá sex

Sex a vztahy

Přehnaná reakce na výkon v ložnici

Sex na počátku vztahu je sice zábavný, vzrušující a návykový, ale také stresující. Pro muže o to víc, protože jejich výkon je „jednoznačný a dost na očích“. Pokud se tedy něco nepovede, je to jasně rozpoznatelné. Jak v takové situaci zareaguje žena, je dost velké znamení o tom, jak se k celé věci staví. Nejlepším a jediným správným řešením by mělo být sdělení, že o nic nejde, popřípadě nabídka možné konzultace s odborníky, pokud by se někdy později jednalo o pravidelnější problém.

Jakmile ale už na počátku vztahu žena reaguje přehnaně, když muž nemůže vyvrcholit, trvá mu to dlouho atd., je to velmi nepříjemné, neatraktivní, a navíc to může celou situaci ještě zhoršit.

Varovné příznaky na obou stranách

Varovné signály se objevují i na stranách obou partnerů. Riziko, že se vztah rozpadne nebo se stane toxickým, je tak mnohem pravděpodobnější.

Extrémní žárlivost nebo majetnické chování

Trocha zdravé žárlivosti vztahům prospívá. Dokazuje, že na sobě partnerům záleží. Obsedantní chování nebo žárlivé scény už jsou ale za hranicí zdravého vztahu, značí problémy s nejistotou a kontrolou.

Neustálé srovnávání s expartnery

Moje ex měla hezčí vlasy, byla hubenější… můj bývalý partner byl v posteli lepší, víc vydělal atd. Jakékoli porovnávání s minulými partnery není dobré, značí to opět nejistotu nebo také nespokojenost v současném vztahu.

Anketa

Co podle vás může milostnému život nejvíc ublížit?
Žárlivost
8,5 %
Nucení k sexu, manipulace
22,5 %
Srovnávání s bývalými partnery
33,6 %
Závislosti (drogy, alkohol)
11,8 %
Neupřímnost
23,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 542 čtenářů.

Sex jako jediná priorita

Zaměření na sex není ve vztahu rozhodně na škodu, nejde ale o jedinou věc, na které by měl stát. Jakmile chybí snaha vybudovat i hlubší citové nebo intelektuální spojení, je možná lepší hledat štěstí jinde.

Ignorování bezpečného sexu

Hovory o bezpečném sexu by měly být základem každého vztahu, nabádá Coxová. Ukazují totiž vzájemný respekt ke zdraví a pohodě toho druhého. Jakýkoli jiný přístup pak odkazuje na velkou míru nezodpovědnosti.

Sex jen v opojení

Řada lidí zastává názor, že jedna dvě skleničky uvolní zábrany a sex je pak třeba lepší, snadnější (ovšem vždy za předpokladu, že ho chtějí skutečně oba). Jakmile se ale dostane jedinec do stavu, že potřebuje velké množství alkoholu nebo jiných látek, aby se k sexu vůbec odhodlal, značí to velké potíže s intimitou a sebevědomím.

Jak se dnes seznamujeme? Těžko. Vedení převzaly online aplikace a vztahů ubývá

Sex a vztahy

Činnost, která může vztah povzbudit, ale i naprosto zničit

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám