Hlavní obsah

Když partner odmítá sex

Společností dlouho rezonuje přesvědčení, že muž je ten, kdo chce sex neustále. Terapeuti však říkají, že problémy zhruba třetiny párů, které navštěvují poradny kvůli rozdílné sexuální touze, zahrnují skutečnost, že žena chce sex víc než muž. Je za tím ale automaticky nevěra?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Řekla bych svým přátelům, kdyby měl můj muž poměr. Rozhodně jim ale neřeknu, že se mnou prostě sex mít nechce, i když nikoho jiného nemá,“ uvedla v poradně Tracey Coxové jistá žena. A jak k tomu vztahová expertka dodává, je to právě kvůli myšlence, že muž chce sex prostě vždycky. Pokud nechce, žena se za to stydí, protože si myslí, že je to její vina.

A i když mnoho žen předpokládá, že za tím je nevěra, rozhodně to není tak časté, jak si myslí. Důvody bývají zcela jiné, jak uvádí server Daily Mail.

Problémy s erekcí

„Když mi nějaká žena v ordinaci přizná, že se její muž vyhýbá sexu a nechce o tom mluvit, moje první otázka je, kolik je mu let,“ vysvětluje Coxová.

Proč mě partner sexuálně nepřitahuje

Sex a vztahy

Jak ihned doplňuje, pokud je muž starší 40 let, nabízejí se potíže spojené s erekcí. U padesátníků a starších je to pak téměř jisté. Muži tak nějak očekávají, že s věkem jim naroste břicho, začnou padat vlasy, ale jen málokterý přemýšlí o tom, co se stane s penisem.

Problémy s erekcí, které často souvisí s horším průtokem krve, mohou mít mnoho příčin. Může za tím stát cukrovka, srdeční onemocnění, vysoký krevní tlak, nadváha, nízká hladina testosteronu, nezdravý životní styl atd.

První případ, kdy se erekce nedostaví na vyžádání, je pro muže velkým vystřízlivěním. Jakmile se to začne opakovat, je to podle mnohých nejhorší okamžik v jejich životě. A také potupa, že nemohou dosáhnout vyvrcholení. A proto o tom nemluví a také se raději zcela vzdají sexu, než aby svůj problém veřejně pojmenovali a přiznali.

Muž se necítí atraktivní

Ve velkém se diskutuje o ženském těle a o tom, jak jeho vzhled a proporce ovlivňují touhu po sexu. Podobné je to ale i u mužů.

Přibírání na váze, ztráta svalů, vlasů apod. To všechno se projevuje velmi často negativně, bez ohledu na to, jak moc někteří muži bez vlasů nebo se šedinami vypadají přitažlivě. Jakákoli změna jim přináší deprese.

Pokud je pak partnerka muže o něco mladší, může to mít o to větší dopad na jeho sebevědomí a touhu po sexu.

Jak to vidí ženy – proč muž odmítá sex?

1. Má poměr

2. Už se mu nelíbím

3. Dává přednost pornu

Přirozeně nižší libido

I když to bude pro mnohé ženy překvapení, i u mužů libido přirozeně klesá, poprvé se to může projevit zhruba po dvou letech vztahu.

Druhou nejčastější příčinou poklesu libida je narození potomků. Když se k tomu přidá nízká motivace sex iniciovat a vyhledávat, může být libido přirozeně dost nižší než protějšek očekával.

Vlažný postoj k sexu

Jak upozorňuje odbornice, ne všichni muži vyrůstají v prostředí, kde je jim odmala vštěpováno, že mají sex „vyhledávat kdykoli chtějí, protože tak to prostě muži dělají“.

Vliv na to může mít celá řada okolností – třeba otec, který se netajil zálety a jeho syn se tak obrní a udělá cokoli, aby se to jemu nestalo. A proto omezí třeba právě sex.

Muži, kteří nemají k sexu nijak dravý a agresivní vztah, mohou ve výsledku svým způsobem ženě prokazovat laskavost, když ji do sexu nebudou „nutit“.

Stres či deprese

Náročná práce, splácení dluhů, péče o rodinu atd. Jakékoli delší závazky, které vyvolávají stres, popřípadě nízké sebevědomí, deprese – to všechno má vliv i na sexuální touhu a výkon.

Stejně jako alkohol v nadměrném množství, mnohé léky nebo různé zdravotní komplikace.

Sexuální úzkosti a jak se s nimi vyrovnat

Sex a vztahy

Jak se dnes seznamujeme? Těžko. Vedení převzaly online aplikace a vztahů ubývá

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám