Hlavní obsah

Když intelekt při hledání partnera stojí proti vám

Pokud jste intelektuál, je velká pravděpodobnost, že při seznamování nenarazíte na tak chytré protějšky, jako jste vy. Při schůzkách proto budete vědět více nejen o věcech, o které se přímo zajímáte, ale zřejmě je přechytračíte ve všech oblastech. Bohužel jako každá jiná přednost, i ohromný intelekt může při randění pracovat proti vám. Chcete-li tedy při seznamování uspět, je dobré se vyhnout následujícím úskalím.

Foto: Profimedia.cz

Jak druhého neodradit hned na první schůzce.

Článek

Všeznalost

Někteří lidé jsou jako mluvící encyklopedie. Budete-li sedět u večeře a popíjet víno, dotyční budou stále dokola složitě vykládat třeba o tom, co se skrývá za výrobou vína. Ať nadhodíte jakékoli téma, je jasné, že budou o všem vědět víc než vy.

Jak se tedy podělit o své znalosti, které správnou osobu zaujmou, aniž byste ji nudili nebo otravovali?

Začněte jednoduchou konverzací, rozveďte téma, které vám přijde zajímavé a pokud je to opravdu zaujme, řeknou si o víc.

Mluvení k partnerovi skrz prsty

Je velká pravděpodobnost, že se setkáte s někým, kdo bude říkat něco, s čím nesouhlasíte. Případně se jeho názor bude opírat o něco, o čem vy budete přesvědčení, že je špatně. Při svém nesouhlasu ale vždy mějte na mysli, že existuje tenká hranice mezi tím, kdy si stojíte za svým přesvědčením, a tím, kdy někoho ponižujete.

Je naprosto v pořádku dát najevo svůj postoj nebo nabídnout svůj stručný argument. Pokud se ale snížíte ke kritice jeho přesvědčení (bez ohledu na to, jak moc je špatné) nebo se budete chovat, jako byste byli vy ti chytřejší, může to skončit špatně.

Jak se dnes seznamujeme? Těžko. Vedení převzaly online aplikace a vztahů ubývá

Sex a vztahy

Nebuďte jako Sheldon Cooper. V seriálu Teorie velkého třesku je sice zábavný, ale ve skutečném životě by to byl nesnesitelný blbec.

Opravování ostatních

Každý má něco, na co je expert, a něco, čemu až tak moc nerozumí. „Nesnažte se dotyčného opravovat a ukazovat, že vy víte všechno nejlépe. Nechcete přece, aby se druzí vedle vás cítili hloupě,“ doporučuje psycholožka Christie Hartman.

Snažit se mít vždy pravdu

Dalším pokušením je touha mít vždy pravdu. Chytří lidé mají často pocit, že si své znalosti zasloužili usilovnou prací, a je nepříjemné, když někdo – zvláště ten, kdo toho tolik neví –, hlásá mylný názor. Jenže to, co může začít jako zábavná intelektuální debata, se může změnit v otravnou hádku.

Lidé, kteří si myslí, že mají pravdu, nemají vždycky pravdu. A i kdyby ano, snažit se někoho přesvědčit, že máte pravdu, je naprostá ztráta času a jen ho to ještě více popudí. Namísto toho vyjádřete svůj názor, ale s úctou druhého nechte vyjádřit jeho názor. Je to nejlepší způsob, jak předejít konfliktům a věřte, že pravda vždy vyjde najevo, ať už ji máte vy nebo druhá osoba.

Riziko seznamování a randění? Příliš mnoho textových zpráv

Sex a vztahy

Chyby, kvůli kterým ženy zůstávají nezadané

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám