Hlavní obsah

Kam vztah směřuje? Napoví polibky

Nikde není psáno, že se z přátelského vztahu nemůže stát vztah romantický. Stejně tak se ale může stát, že se z partnerů stanou po čase spíše spolubydlící, pokud se vytratí intimita. Napovědět může kromě jiného i četnost líbání.

Foto: Profimedia.cz

Polibky jsou důležitou součástí vztahu (ilustrační foto).

Článek

Nedostatek fyzických doteků a líbání není pro vztah dobré znamení. Právě četnost polibků pak dokáže o vztahu mnohé napovědět. Romantický vztah totiž podobné projevy fyzické intimity obsahuje, přátelský nikoli.

„Pokud jste s někým ve vztahu a nesdílíte společně fyzickou intimitu, jste v přátelském, nikoli romantickém vztahu. Je na vás, zda s tím něco uděláte,“ uvádí psycholožka a poradkyně Kate Evansová.

Nedostatek intimity v dlouhodobějších vztazích bohužel není nic výjimečného, a není řeč jen o intimitě v ložnici. Spadá do toho i líbání, a rozhodně nemluvíme o letmém polibku třeba na čelo.

Feromony a líbání. Základní pilíře přitažlivosti

Sex a vztahy

Jenže právě polibky se z mnoha vztahů velmi rychle vytrácejí. Podle výzkumu zhruba 18 procent lidí ve vztazích svůj protějšek za celý den ani jednou nepolíbí.

„Bez ohledu na to, jak hektický je váš život, na polibek s partnerem je čas vždy, pokud opravdu chcete. Stejně tak je důležité objímání,“ doplňuje odbornice.

Samozřejmě existují lidé, pro které jsou projevy fyzické intimity náročnější než pro jiné, ovšem chybět by neměly. Pokud jste se na počátku líbali každou chvíli, a po letech se políbíte jen několikrát za den, není to problém. Ovšem pokud polibky postupně zmizí, už to problém být může. Jak tvrdí odbornice, když lidé nejsou ochotni přijímat a dávat intimitu, nemusí se cítit milováni nebo spokojeni se vztahem, což může znamenat jeho následný konec.

Je normální se nelíbat?

„Určitě existují lidé, kteří nemají rádi líbání obecně. Ovšem je rozdíl mezi tím, že se neradi líbáte, a když se neradi líbáte se stávajícím partnerem, partnerkou,“ vysvětluje Evansová.

Pokud máte pocit, že se s vámi protějšek nerad líbá, je v tomto okamžiku, stejně jako v jakémkoli jiném, důležitá komunikace. Snažte se zjistit, co se děje, ale bez obviňování. Předložte svůj pohled na věc, jak se kvůli tomu cítíte, vyslechněte názor protějšku. Rozhodně se vyhněte osočování typu, že je dotyčný člověk špatný partner, protože se nechce líbat.

Anketa

Je podle vás líbání důležitou součástí vztahu?
Ano, na počátku i v průběhu let.
85,5 %
Ano, ale pokud se po letech vytratí, nevidím v tom problém.
12,5 %
Ne, je zásadní jen na počátku.
2 %
Celkem hlasovalo 7066 čtenářů.

Polibky by nikdy neměly být nucené – příležitostí k nim je navíc celá řada. Polibte protějšek, když se ráno loučíte, když se večer vracíte domů. Polibte se, když jdete spát, odjíždíte na výlet, klidně i do obchodu na nákup atd. Možností, jak vyjádřit svou náklonnost k druhému, je nespočet.

Když vztah dospěje do fáze, že jeden nebo oba z partnerů zjistí, že intimita ve vztahu chybí, snaží se to napravit, mnohdy ale příliš tlačí na pilu.

„Začněte s držením za ruku, objetím a drobnými polibky. Je dobré začínat drobnými gesty, která budou oběma partnerům příjemná. Jakmile se opět třeba líbání dostane na denní úroveň, partneři často zjišťují, že další intimnější kroky následují tak nějak samy,“ vysvětluje odbornice.

Jak podle typu polibku poznat, co k vám muž cítí

Sex a vztahy

Neochuzujte se o polibky, posilují vztah i vaše zdraví

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám