Hlavní obsah

Jsem v pohodě, o nic nejde – lži, které zničí i velkou lásku

Lhaní v jakémkoli vztahu není dobrým způsobem, jak na něm pracovat a udržovat ho. Platí to i o tom partnerském, kde i drobné lži mohou nahlodat a po čase zcela zničit i velkou lásku.

Foto: Profimedia.cz

Jsem v pohodě - často sdělovaná věta, která ale ne vždy odráží skutečné rozpoložení (ilustrační foto).

Článek

Lhaní ve vztahu je svým způsobem bráno jako zrada. A i když to mnozí lidé vědí, přesto svému protějšku často lžou, i když tvrdí opak.

Psycholog Jeffrey Bernstein popsal pro server Psychology Today čtyři největší (byť si to řada lidí nemyslí) lži, které ničí milostné a intimní vztahy a často právě kvůli nim někdo nakonec skončí se zlomeným srdcem.

Jsem v pohodě

Máte hodně práce, starosti s dětmi, je vám smutno, protože jste nedokázali něco, co jste si stanovili. Je jedno, o jakou situaci jde. Pokud partnerovi na jeho dotazy, co se děje, odpovídáte, že nic, že je vše v pořádku, jste v pohodě, lžete v první řadě sami sobě a zabíjíte vlastní vztah.

Nejčastější důvody, proč lidé druhým lžou

Sex a vztahy

Tato na první pohled nevinná věta, kterou se chcete vyhnout konfrontaci nebo milosrdně udržet mír ve vztahu, paradoxně vytváří propast mezi vámi a partnerem. Skutečné emoce, které se kvůli tomu popírají, nakonec stejně jednou vyjdou na povrch, často bohužel s ničivými následky.

„Skutečná intimita vyžaduje zranitelnost, což znamená být upřímný i ve chvílích, kdy věci nejsou v pořádku,“ vysvětluje odborník.

O nic nejde, není to nic hrozného

Jakékoli nepohodlí ve vztahu by se nemělo podceňovat. I když svému protějšku bezmezně věříte – jakkoli ve vás začnou hlodat třeba i malé pochybnosti, může se to časem dost nepříjemně zvrtnout.

Možná váš partner flirtuje s jinými ženami, ale vám to nevadí, protože mu věříte a víte, že vás bezmezně miluje. Ovšem i když je to pravda, jakmile vám to začne byť jen malinko vadit a vy s tím nic neuděláte, fráze „o nic nejde“ je lež, kterou balamutíte jen sami sebe. A to platí v jakékoli jiné situaci.

Anketa

Řekli jste někdy svému partnerovi/partnerce, že je vše v pohodě, i když to tak nebylo?
Ano, mnohokrát.
74,8 %
Ano, ale jen výjimečně.
8,6 %
Ne. Když se něco děje, řeknu to rovnou.
16,6 %
Celkem hlasovalo 325 čtenářů.

Můžu ho/ji změnit

Víra, že díky veliké lásce můžeme někoho změnit, je podle odborníků jen další velká lež, která povede dříve či později ke zklamání.

Změnit někoho, kdo miluje samotu, ve lva salónů, nebo stydlivého člověka, který se nerad svěřuje, v někoho, kdo najednou nebude mít s mluvením problém, je sice krásná představa, ale málokdy realizovatelná.

„Jakmile vstoupíte do vztahu s nadějí, že změníte základní aspekty svého protějšku, nepřijímáte tuto osobu takovou, jaká ve skutečnosti je. To vede k frustraci, rozhořčení a postupem času i uvědomění, že jste se ve skutečnosti zamilovali jen do zidealizované verze daného člověka, ne do jeho reálného já,“ vysvětluje Bernstein.

Není o čem mluvit, nemusíme o tom mluvit

V každém vztahu je zásadním klíčem k jeho udržení kromě lásky také komunikace. Mluvit je potřeba o hezkých věcech, ale i těch méně příjemných. Pokud si v hlavě říkáte, popřípadě vám protějšek sdělí, že není třeba o něčem mluvit stále dokola, že se věc „nějak vyřeší“, je to další velká lež.

Často pramení ze strachu z možného konfliktu nebo ublížení partnerovi. Pravdou ale je, že vyhýbání se jakémukoli řešení a komunikaci vede jen k větším nedorozuměním a citovému odstupu.

Žádného muže nepředěláte k obrazu svému. Buď ho přijměte, jaký je, nebo ho nechte jít

Sex a vztahy

Lež, která má podle odborníků mnohdy horší následky než nevěra

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám