Hlavní obsah

Je slušné posílat v noci SMS? Proč byste na ně nikdy neměli reagovat

Na sociálních sítích se nedávno stal virálním příspěvek, který se věnoval nočnímu posílání textovek. Je to zdvořilé, nevychované nebo vysloveně hrubé? Do jaké hodiny je vhodné zprávu ještě poslat? A dokdy textujete vy?

Foto: Profimedia.cz

Noční textovky dokážou velmi významně narušit spánek.

Článek

Pokud nepatříte k lidem, kteří si úderem osmé večerní dají telefon do funkce nerušit, může se stát, že vás ještě před půlnocí od knihy vytrhne kolega s pracovními úkoly, kamarád v jiném časovém pásmu, který netuší, že modré světlo by ve vaší ložnici svítit nemělo, případně maminka, která bude chtít zkonzultovat, co byste si dali o víkendu k obědu, jelikož sama nespí a má pocit, že nespí celý svět.

Textování v noci se věnuje obsahová tvůrkyně Michaela Oklandová. „Považuji za neslušné posílat textové zprávy uprostřed noci, musím předpokládat, že všichni nemají vypnuté mobily, ale že v noci například sledují, kde jsou jejich děti. Jenže se nechtějí věnovat práci nebo záležitostem, které se dají vyřešit během dne. Ale znáte to. I kdyby bylo sebepozději, jakmile uvidíte textovou zprávu, budete ji chtít řešit. Váš mozek se rozjede na plné obrátky a bude poměrně dlouho trvat, než zase naskočí do odpočinkového režimu. Navíc, když se dozvíte něco špatného, může vám to rozhodit celonoční spánek,“ upozorňuje na úskalí nočních textovek Oklandová.

Každá generace to má jinak

Podle odborníků existují generační rozdíly v tom, v jaké době jsou lidé schopni akceptovat příchozí textové zprávy. Mladší generace, která je dlouho vzhůru, považuje za čas vhodný k odeslání i přijetí textové zprávy půlnoc. Ovšem nezdvořilé jsou podle nich zprávy odesílané před sedmou hodinou ranní.

Texting aneb Když textové zprávy zavání nevěrou

Sex a vztahy

Naopak generace starší nechce tolerovat SMS posílané po osmé hodině večerní. Čas do desáté hodiny pak považují za dobu, která je vyhrazena pouze rodinné komunikaci.

Odborník na etiketu Thomas P. Farley považuje za vhodný čas pro posílání pracovních textovek 8:30–18:00. Do devíti by akceptoval komunikaci s přáteli, do 22:00 s rodinou.

Telefony umožňují odložené odeslání

Ve chvíli, kdy máte nápad, který musíte nutně konzultovat s kolegou, je dle odborníků ideálem připravit si SMS k odeslání na ráno. Android už umožňuje nastavit konkrétní čas, kdy se zpráva odešle. Pokud máte iPhone, stačí si na zpožděné odesílání zpráv nainstalovat speciální aplikaci.

Jiný případ je, když chcete svou rodinu informovat například o tom, že jste v pořádku dorazili na místo dovolené. Tehdy můžete zprávu odeslat ihned, stejně na ni všichni už netrpělivě čekají.

Foto: Envato elements

Vhodný čas pro posílání pracovních textovek je 8:30–18:00.

Pokud tedy chcete v deset večer komukoliv posílat jakoukoliv SMS, zkuste se na ni podívat nezávislýma očima a potvrdit si, že je natolik důležitá, že do rána nepočká. Opravdu musíte kolegovi připomínat, že porada je druhý den ve čtyři, případně že prezentaci je třeba ozdobit bledě modrou lištou? Zvažujte obsah SMS dřív, než stisknete tlačítko „odeslat“. Jak odborníci podotýkají, mnohdy jsou SMS jen prázdnými sděleními, která jsou zbytečná a dají se předat i během běžného dne.

Psychologové se navíc shodují, že by SMS nikdy neměly sloužit jako prostředek, kterým ze sebe odesílatel odvalí balvan starostí a povinností. Takové SMS a e-maily ve schránkách přistávají nejčastěji v pátek odpoledne.

Informace o tom, že je třeba zařídit to či ono, mají jediný účel. Vyčistit hlavu odesílateli a přenést řešení problému na vás. Vy se budete celý víkend trápit tím, co je třeba udělat, a váš kolega si zatím odpočine s čistou hlavou.

Stanovte si dobu, kdy budete zprávy akceptovat

Pokud tohle všechno víte a stejně se vám noční a předvíkendové zprávy dostávají pod kůži, neodpovídejte na žádné zprávy odeslané po vámi stanovené době jako té, kdy SMS akceptujete. A to ani tak, že napíšete, že jdete spát. Jakkoli odpovídat znamená vysílat špatný signál, shodují se odborníci. Odpovídejte jen v době, která vyhovuje vám. Nepřizpůsobujte se pravidlům nikoho jiného.

Když se mobil stane vaším milencem: 4 důvody, proč technologie ničí manželství

Sex a vztahy

Teenageři dostávají na mobil stovky upozornění za den, ničí to jejich zdraví

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám