Hlavní obsah

Jak co nejlépe zvládnout jednání s obtížným člověkem

Nejspíš každý z nás má ve svém blízkém či širším okolí osobu, která by se dala označit jako komplikovaná, možná dokonce destruktivní. Je to prostě někdo, kdo do vašeho života nepřináší mnoho dobrého, spíše vám v něm naopak dělá pěkný zmatek. Aby vám život neobrátil naruby, je dobré si osvojit určité postupy či strategie, jak s takovým jedincem jednat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Může jít o někoho v blízké rodině, ale třeba také kamaráda, který z vás vysává energii neustálými požadavky, potřebou mít vás po ruce. Stejně tak o blízkého partnera, který neřeší kompromisy, které by měly ve vztahu být, a místo dávání jen bere a chce, aby bylo vše po jeho.

Ať už je takový člověk kdokoli, není dobré ho mít nablízku dlouho – výsledkem bude váš nespokojený život, případně pošlapané sebevědomí.

Své o tom ví i úspěšná lékařka Susan Biali Haasová, která se zabývá zvládáním stresu, prevencí syndromu vyhoření, ale také duševním zdravím. Sama si prošla osobním vyhořením, stejně jako destruktivním vztahem, ze kterého se za pomoci odborníků dokázala dostat.

Návyky, kvůli kterým se nelze vymanit z toxického vztahu

Sex a vztahy

Když se snažila ze své situace poučit, aby se znovu nespálila, zjistila, že je svou povahou náchylná vůči typům lidí, kteří druhé jen využívají nebo zneužívají. Proto sama sobě, ale i dalším lidem, vštěpuje některé zásadní body, které mohou při setkání s podobnými lidmi pomoci.

Dobro versus zlo

Mnozí lidé se snaží být při kontaktu s ostatními milí, vstřícní. A to i za situace, kdy někdo jiný zrovna není v dobrém rozpoložení, což platí i pro toxické jedince. V takové chvíli se pak snaží myslet na pozitivní věci celé situace a chtějí ji nějak vyřešit. Jenže dobré věci se dějí tehdy, když je člověk dobře míní a chce je dělat dobře. A to platí pro obě strany.

Toxičtí lidé si nevybírají dobro, jen se za něj rádi schovávají a vydávají se za dobráky. Dobří a slušní lidé nemají kruté komentáře, nelžou všude a všem, podle toho, jak se jim to hodí, nekřičí na druhé, nekontrolují každé cizí rozhodnutí.

„Pro své vlastní dobro se naučte ignorovat zlo, které se okolo vás vyskytuje. Pokud máte vedle sebe kohokoli, kdo je podobným chováním znám, snažte se od něj držet co nejdál,“ radí pro server Psychology Today Haasová.

Nenechte se překvapit

„Sama u sebe jsem častokrát pozorovala, kolikrát jsem byla v šoku a překvapená, když se něco zlého stalo,“ vypráví z vlastní zkušenosti odbornice.

Zkuste si představit situaci – jedete s partnerem na výlet, kam se oba těšíte, užíváte si ho a najednou se stane nějaká banalita, třeba okomentujete náhodnou situaci. A najednou je oheň na střeše. Večer nebo zbytek výletu zničený. Nevíte, co jste udělali špatně, ale snažíte se udělat maximum, aby se to napravilo, omluvíte se. Možná se i protějšek omluví.

Jak se vypořádat s toxickou žárlivostí

Sex a vztahy

Bude to zase fajn – na nějaký čas. Jenže pak se zase něco stane a vy nebudete vědět, co bylo špatně. Jen víte, že na vás partner křičí, obviňuje vás. Pokud pozorujete podobný vzorec chování v partnerském, rodinném nebo pracovním vztahu, ze kterého nejde jen tak utéct, je potřeba se připravit, že to nejspíš samo nezmizí.

„Poznání problému a jeho předvídání vám vrátí potřebnou sílu. Druhým to sebere jejich moc nad vámi a snahu vás znehodnotit, obvinit při dalším záchvatu vzteku, hádce. Zkuste proto příště zachovat klid a zapojte logiku. Zkuste stanovit pevné hranice, za které se nenecháte dostrkat. A pokud to nepůjde, nejlepším řešením je se podobným situacím vyhýbat, popřípadě rovnou těm, kteří je způsobují,“ nabádá odbornice.

Držte je „mimo svou hlavu“

Čím více se dostanete vy nebo někdo z vašich blízkých do nějaké vyhrocené situace s komplikovaným člověkem, o to víc nepříjemností nejspíš zažijete. Váš mozek se pak dříve či později začne zaměřovat na možné další problémové situace, které mohou nastat, až se opět potkáte. Jednoduše se bude připravovat na nový „boj“.

„Zkuste vytěsnit možné myšlenky na budoucí problémové situace z hlavy, pokud se jimi nemusíte zaobírat zrovna v danou dobu. Zbytečně se budete stresovat a vyhodnocovat situace, které třeba ani nenastanou,“ radí odbornice.

Pokud vám ostatní nevěří, nepřesvědčujte je

Komplikovaní lidé mívají mnoho schopností, jednou z nich je i skrývání své pravé tváře, jsou to často mistři převleků.

„Z vlastní zkušenosti vím, jak traumatické je vyprávět nepříjemné věci ve spojení s toxickým člověkem druhým lidem. A jak moc ubližuje, když nejsou ochotni vyslechnout nebo prostě nechtějí znát pravdu. Popřípadě s vámi souhlasí, ale zastávají názor, že je lepší odpustit a jít dál, protože to bývá pro všechny jednodušší,“ svěřuje své zkušenosti odbornice.

Pravda bývá bohužel mnohdy nepohodlná. Pro většinu je často snazší zachovat si stejný pohled a nepřipustit, že je někdo, kdo na první pohled vypadá jako milý člověk, ve skutečnosti manipulátor, terorizuje své okolí, blízké nebo jim jinak ubližuje.

„Nesnažte se ostatní přesvědčit, aby viděli to, co vidíte a víte vy, pokud to sami nechtějí. Najděte ty, kteří to umí a udělají. Ti vás podpoří při rozhodování, jak se zachovat a udělat to, co je pro vás nejlepší. Třeba odejít z nezdravého pracovního, přátelského nebo milostného vztahu,“ uzavírá Haasová.

Nemám kam jít a další výmluvy lidí, kteří se bojí opustit toxický vztah

Sex a vztahy

Jak se vypořádat s toxickými členy rodiny

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám