Hlavní obsah

Investice, ke kterým nepotřebujete peníze

O tom, že je potřeba se zajistit pro budoucnost a spoření není vždy ideální volba, nikdo nepochybuje. Finanční experti radí pravidelně investovat. Ovšem do čeho a jak, pokud nemáte peněz nazbyt? Je to možná jednodušší, než si myslíte.

Foto: Profimedia.cz

Vzdělávání a nové poznatky jsou něčím, co vám nikdo nevezme.

Článek

S radami finančních expertů nebudeme polemizovat, pravidelně zhodnocovat volné finance je rozumné a nezbytné. Zvláště když takzvaný gender investment gap podle Financial Times znamená, že ženy preferují nižší míru rizika a raději spoří, než investují. Což v době, kdy spořicí produkty zdaleka nestíhají vyvažovat inflaci, může být znevýhodňující.

Pokud se investic přesto obáváte, existuje také možnost na investování nahlížet v trochu širším kontextu a úsilí směřovat tam, kde se zhodnotí tím nejlepším způsobem. K obavám není žádný důvod, zvládnete je a budou vás bavit.

Rodina a přátelé

Nejbližší vztahy bývají někdy náročné, ale trávit čas s milovanými lidmi je to nejlepší, do čeho můžete dát svůj čas. Hrajte si s dětmi, pravidelně navštěvujte rodiče a vždy si udělejte prostor pro dobré přátele, když vás potřebují. Je to investice s nejistým výsledkem, od které nečekejte návratnost, protože o tom dobré vztahy nejsou. To nejlepší přinášejí bez tlaku a očekávání, ale o to více se zhodnocují.

Podle výzkumů, které u nás dělá Univerzita Karlova, má osamělost na člověka stejně škodlivý vliv jako třeba kouření či obezita. Dobré vztahy vás před ní spolehlivě ochrání. Samozřejmě si dobře vybírejte, zvláště mezi přáteli určitě nepotřebujete toxické lidi, kteří by vám jen vysávali energii.

Z popelářského mundúru do uniformy jedné z nejlepších univerzit na světě

Lifestyle

Vzdělávání

Učit se, učit se, učit se. Klišé, ale stále pravda. Tím, že se stále budete něco nového učit, možná otevřete dveře pro novou práci, nové příležitosti či povýšení. Vzdělávání a nové poznatky jsou něčím, co vám nikdo nevezme. Možností je spousta od dostupných online kurzů, které jsou často zcela zdarma (například Digitální garáž), až po kurzy celoživotního vzdělávání, které nabízejí všechny české univerzity, až po univerzity třetího věku pro seniory. Nikdy není pozdě začít a zhodnocení dobře vybraného kurzu nebo akce pocítíte velmi rychle. Bude vás to totiž bavit.

Zdraví a krása

Pokud vám nikdo v dětství nevysvětlil, proč je důležité si pravidelně čistit zuby, možná pro vás později byly účty od zubaře nepříjemným překvapením. Nehledě na to, že záněty dásní prokazatelně souvisí s vyšším rizikem infarktu. A to je jen jeden z příkladů, kdy prevence je tou nejlepší investicí, díky níž nejen ušetříte zbytečné výdaje, ale také si třeba prodloužíte svůj život.

Investice do krásy jsou bonusem, na který je také dobré myslet. Jak říkala Coco Chanel: Ve dvaceti má žena tvář, jakou jí nadělila příroda, ve třiceti takovou, jaký žije život, a v padesáti, jakou si zaslouží.

Komunita

Investovat můžete také do dobrého života okolo sebe. Návratnost tu sice nebude tak zřejmá, protože péče o životní prostředí, přírodu, zvířata nebo komunitní prostor v nejbližším okolí se zhodnocuje pomalu.

Bez lidí, kteří myslí i na další generace, ale jako lidstvo nemáme budoucnost. Nemusíte se zrovna vrhat na záchranu deštných pralesů, pro začátek třeba můžete pomoci venčit pejsky v místním útulku nebo poslat menší dar potřebným. Je důležité zvážit své síly a možnosti, ale vděčnost a sdílení se podílejí na životní spokojenosti – a to se vyplatí.

Lego či figurky superhrdinů se vyplatí, nostalgie šponuje ceny

Lifestyle

Mladí sběratelé umění: Nejsou boháči, ale investují do krásy

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám