Hlavní obsah

Hádky na dovolené nemusí být důvodem k rozchodu

Cestování pořádně vychýlí rovnováhu v každém vztahu. Je to dáno tím, že každý z páru na cestu vyráží s jinými představami. Ale rozhodně to neznamená, že si nerozumíte v dalších aspektech života. Ani cesta, která se nepodaří, není důvodem k rozchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ani o dovolené se nemusíte vyvarovat hádek a nedorozumění

Článek

Tvrdí se, že každý společný výlet je testem vaší kompatibility. To potvrzují i odborníci, podle nichž obecně platí, že pokud dokážete čelit logistickým a emocionálním výzvám, které jsou součástí plánování cesty, dělat kompromisy za pochodu a potýkat se s nečekanými zádrhely, které nevyhnutelně nastanou, a nakonec se stále budete mít rádi, pak můžete společně zvládnout cokoli.

Mnozí lidé ale kladou příliš velký důraz na to, aby spolu cestovali bez jediné překážky.

Odlišné představy o dovolené

Mezi nejčastější třecí místa při plánování dovolené je nalézt kompromis v okamžiku, kdy má každý z páru jiné představy o vysněné dovolené. Často se stává, že zatímco pro jednoho z nich je to pohoda a komfort v luxusním resortu, pro druhého je to lezení po horách a jinak aktivně strávený čas. Pokud i v tomto směru dokážou partneři nalézt kompromis, pak to může být známkou jejich kompatibility.

I když je venku krásně, není špatné zůstat na gauči a lenošit

Zdraví

Co dělat, když vám to spolu na dovolené neladí?

Existuje mnoho důvodů, proč se páru nemusí společně dobře cestovat. „Mezi nejvíce třecí místa patří odlišné cestovní preference, styly zvládání stresu a individuální potřeby na prostor a prostoje,“ vysvětluje pro HuffPost Mabel Yiuová, manželská a rodinná terapeutka, která je zakládající ředitelkou Women’s Therapy Institute.

„Jeden z partnerů může například preferovat strukturovaný itinerář s prohlídkou památek a aktivitami, zatímco druhý si užívá spontánní a uvolněné cestování. A tím dochází ke krizi. Tiché, nebo bouřlivé. V tom případě záleží na dalších osobnostních rysech.“

Dalším problémem může být přístup k financím. Jak vysvětluje koučka Damona Hoffmanová, jeden z páru může ocenit šetrnost, zatímco jeho partner může klást větší důraz na pohodlí nebo služby. Jiný může chtít dělat všechno společně, zatímco druhý potřebuje čas jen pro sebe. Katastrofou může skončit i adaptace na změnu časových pásem.

Společný výlet může také upozornit na rozdílné stresové reakce lidí. „Cestování může být pro některé lidi také stresující, protože se musí potýkat se zpožděním či ztracenými zavazadly,“ řekla psycholožka a odbornice na sex a vztahy Melissa Cooková. „Což může vést k tomu, že si dva lidé, kteří se milují, na letišti vyčtou i to, co si slíbili, že na světlo svého vztahu už vytahovat nebudou. To ve finále vede ke zhoršení komunikačních problémů, i objevu, že jsou oba odlišní a k problémům se staví jinak. Horké hlavy se rozcházejí, protože jim takový vztah nedává smysl, není to ale třeba,“ dodala.

Důležité proto je, zda si partneři dokážou vzájemně ustupovat, anebo se sami popasují do rolí neústupný versus ukřivděný.

Cestování odhaluje novou stránku lidí

„Mimo běžnou rutinu se každý chová jinak, lidé se mohou cítit dobrodružně, zatímco jiní úzkostně nebo nejistě. Struktura dne nám pomáhá v tom, co můžeme očekávat, a podle toho reagujeme. Což na dovolené zcela nefunguje,“ upozorňuje sociální pracovnice Tracy Rossová.

To, že spolu během cest nevycházíte dobře, může mít co do činění s rodinou, ze které váš partner pochází, s jeho hodnotovým systémem a s tím, jak souvisí se stylem cestování. Je tedy důležité porozumět tomu, co se může skrývat v mysli partnera, který je permanentně naštvaný a nic mu na vaší společné dovolené není dobré.

Nekompatibilita cestování neznamená, že se musíte rozejít. Není to důvod a ani to nic nevypovídá o vás ani o vašem partnerovi. Zkuste se na nekompatibilitu na cestách dívat jako na možnost vztahového růstu. Pokud se naučíte lépe komunikovat a dělat kompromisy, budete mít v budoucnu příjemnější společné výlety.

Anketa

Dokážete se vyhnout hádkám na dovolené?
Ano, ale vše je o vzájemném respektu a schopnosti dělat kompromisy
43,9 %
Ano, ale i když už se pohádáme, vždy se brzy usmíříme
21,1 %
Ne, občas je to mezi námi pořádná Itálie, ale i tak se máme rádi
17,5 %
Bohužel ne a je to i důvod, proč stále více přemýšlím o rozchodu
14 %
Ne, i proto jezdíme na dovolené každý zvlášť
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 114 čtenářů.

Být nekompatibilní v určitých věcech je neodmyslitelnou součástí vztahu. Vše je o tom, jak pracujete na těchto rozdílech, jestli se i přesto snažíte respektovat jeden druhého a jeho potřeby. Jestliže je společné cestování jedinou věcí, která ve vašem vztahu nepůsobí sjednoceně, můžete jej považovat za prostor, během kterého budete na svém vztahu pracovat.

Představa, že váš romantický partner musí být také vaším parťákem číslo jedna na cestách, je mýtus. Nejspíš máte další přátele, se kterými pravidelně jezdíte na výlety nebo kteří už rádi cestují ve stejném stylu jako vy. Je důležitější si těchto přátelství i nadále vážit a vyhradit si čas na tyto výlety, než nutit svého partnera, aby dělal vše, co vás baví, a tak, jak to chcete dělat vy.

Nezbytnosti pro letní dovolenou

Móda a kosmetika

Letní lásky? Jen opatrně

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám