Hlavní obsah

Fráze, které při hádce prozradí manipulativního narcistu

V partnerských hádkách si lidé často řeknou spoustu věcí, které dokážou ublížit, přestože je mnozí z aktérů ani nemyslí vážně. Ne vždy tomu tak ale je. Existuje několik zraňujících frází, za kterými nestojí skutečnost, že je člověk v afektu, ale jeho osobnostní rys.

Foto: Profimedia.cz

Lidé s narcistickými rysy mají o sobě vysoké mínění (ilustrační foto).

Článek

Lidé s narcistickými rysy mají o sobě vysoké smýšlení a ke své spokojenosti potřebují patřičnou dávku obdivu a přesvědčení. Ostatní přitom považují za méněcenné, i proto se k nim často chovají nadřazeně a bez empatie.

Podlehnout takovému člověku přitom není složité, protože v okamžiku seznamování dokáže být okouzlující, společenský, sebevědomý a přesně ví, co chce.

Jakmile všem spadnou růžové brýle, z dokonalého vztahu se rázem může stát peklo na zemi. Ne náhodou jsou partneři narcistů vystaveni vyššímu riziku psychických problémů, jelikož málokdo je schopen ustát tlak psychického násilí, který je na ně zprvu nenápadně a následně i velmi důsledně vyvíjen.

Dva hlavní rozdíly mezi mužskými a ženskými psychopaty

Sex a vztahy

Jak tedy poznáte již při prvních hádkách, že máte co dočinění s narcistou?

Podle psychoterapeutky Erin Leonardové se tito lidé prozradí zdánlivě nevinnými poznámkami, které jsou ve skutečnosti značně manipulativní.

1. „Je mi líto, že se tak cítíš.“

Místo toho, aby se partner snažil vcítit do vaší kůže, aby pochopil, jak se skutečně cítíte, okamžitě váš pocit odmítne tím, že ho označí za „váš“.

Empatická odpověď by mohla vypadat například takto: „Nejsem si jistý, proč si naštvaná, ale chci to pochopit.“ Nebo jakékoliv jiné prohlášení, jež ctí vaše pocity.

2. „Nedokážeš se ovládat.“

Být nespravedlivě označen za viníka může člověka dohnat k patřičné dávce naštvanosti, ale u narcisty je to tak, že vinu nikdy nehledá u sebe, ale vždy u ostatních. Pokud tedy udělá nějakou chybu, nepřijde od něj žádná sebereflexe, ale naopak obvinění, že kdyby nebylo vás, žádná chyba by se nestala. Budete-li se jeho obvinění bránit, nařkne vás, že se nedokážete ovládat, a často vás odkáže na pomoc psychologa či psychiatra.

3. „Vše jsi zkazil/a.“

Touto jednoduchou větou dávají narcisté druhým na vědomí, že je „smrtelně“ zranili, a to tím, že si je dovolili konfrontovat nebo vyjádřit své vlastní pocity, které se jim nelíbí. V podstatě je tak trestají za snahu řešit problém.

Manipulativní taktika narcistického partnera? Bombardování láskou

Sex a vztahy

Nebezpečí, jež v sobě ukrývá vztah se skrytým narcistou

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám