Hlavní obsah

Footfetish aneb Když vám potěšení přinášejí chodidla

Často se o něm mluví s nádechem znechucení či vtipu, ale ve skutečnosti je to jeden z nejběžnějších typů fetiše. Kde vzniká fascinace chodidly a může se týkat také vás?

Foto: Profimedia.cz

Fascinace chodidly je častá úchylka. Ilustrační foto

Článek

Odborníci používají slovo fetiš k označení něčeho, co je naprosto nezbytné pro sexuální uspokojení. Jinými slovy, někteří lidé bez něj nemohou zažít potěšení nebo orgasmus.

„Definice se však postupem času uvolnila, takže v současné době je méně běžné, aby sexuální pedagogové definovali fetiše jako věci, které musí být součástí sexu,“ upozorňuje sexuoložka Carol Queenová. „Místo toho novější definice říká, že fetiše jsou věci, které jsou spouštěči erotických fantazií.“

Co je na chodidlech tak vzrušující?

Fetišisté mohou ocenit různé aspekty chodidel. Někteří mají rádi čisté nohy; jiní dávají přednost špinavým. Některé fascinují velké nohy; další obdivují drobné nožky. Někteří jedinci oceňují vysokou klenbu, specifický tvar prstů nebo jiné fyzické atributy. Oblíbené jsou také ozdoby nohou, jako jsou boty, ponožky, punčochy, laky na nehty nebo kroužky na prsty.

Podle průzkumu z roku 2023, který provedla online platforma pro nákup a prodej fotografií nohou s názvem Fun With Fee, více než polovina respondentů uvedla, že je nejvíce vzrušuje tabuizovaná stránka chodidel.

„Špinavost a znechucení, které jsou s nohama spojovány v mnoha kulturách, je činí ještě přitažlivějšími,“ řekl jeden z respondentů. „Je to jako zakázané ovoce, které si chci jen vychutnat.“

KVÍZ: Jak jste na tom se znalostí sexuálních úchylek?

Sex a vztahy

Jiní říkají, že je dráždí skutečnost, že chodidla jsou částí těla, kterou nevidíme tak často, protože jsou obvykle alespoň částečně zakryté na veřejnosti. Vidět něčí bosé nohy je něco intimního, protože to je obvykle vyhrazeno pro pláž, bazén nebo soukromé prostředí, bosé nohy zkrátka patří domů, do postele.

Ti, které fascinují a vzrušují chodidla, si užívají horkých letních dní, protože se mohou kochat pohledy na nohy v žabkách a podobně.

Stejně jako v jiných případech neexistuje jediný unifikovaný způsob, jak uspokojit fetiš nohou. Pro některé je to jen erotické fantazírování, jiní rádi olizují nebo cucají prsty na nohou svého partnera, případně masírují, hladí a čichají k jeho chodidlu. A další mohou chtít, aby partner používal nohy ke stimulaci jejich genitálií.

Posedlost chodidly je častější, než by se mohlo zdát. I když nad ní někteří lidé ohrnují nos, odborníci se shodují, že je vcelku nevinná. Mohou ji řešit nejrůznější platformy od OnlyFans k dalším, ale také Instagram, který nabízí nespočet fotografií nově nalakovaných nehtů na nohou, a už to může být erotickým spouštěčem pro některé muže či ženy.

Platí, že pokud je jakákoli sexuální touha prozkoumávána konsensuálním způsobem a není pro jednotlivce stresující, je to něco, co je možné si užít, a ne se na takovou praktiku dívat svrchu.

Sexuoložka Hanka Fifková: Těžké břímě lidí se sexuální úchylkou

Sex a vztahy

O čem sníme aneb Nejčastější sexuální fantazie

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám