Hlavní obsah

Finance, očekávání, domácí práce a další nástrahy společného bydlení s partnerem

Plánování společného soužití s partnerem bývá velmi vzrušující, když už na to ale dojde, začnou se objevovat první výzvy týkající se např. financí, časového managementu, domácích prací atd. Je to fáze, která přináší velké změny v rutinách a mnoha dalších oblastech. Mohou ji tak doprovázet úzkosti, stres a nepohodlí. Na začátku je ze všeho nejdůležitější pochopit, že ne všechno je a bude dokonalé.

Foto: Profimedia.cz

Společné bydlení může přinášet mnoho skrytých „nástrah“.

Článek

Adaptace na život s další osobou je proces se vzestupy a pády, který vyžaduje flexibilitu, dobrou komunikaci, stanovení limitů a dohod. Máme pro vás hned několik tipů, které je dobré uvést do praxe.

1. Mějte realistická očekávání

Pokud se rozhodnete přestěhovat ke svému partnerovi, připravte se na horskou dráhu emocí. Euforie nebo úzkost mohou vytvářet očekávání, která ne vždy odpovídají realitě. Než se tedy nastěhujete k partnerovi, vždy si pořádně ujasněte, co od toho očekáváte, jaké jsou vaše představy a přání o společné budoucnosti a vše následně proberte s partnerem. Je důležité, abyste se v představách o společné budoucnosti příliš neodlišovali, případně se hned na začátku dohodli na kompromisech.

2. Ujasněte si, proč chcete s partnerem žít

Máte s partnerem jasno v tom, proč spolu vlastně chcete žít? Možná proto, že už jste spolu dlouho, nebo možná proto, že máte pocit, že jste našli svou „spřízněnou duši“, nebo dokonce proto, že máte pocit, že je to další krok k růstu. Definice všech „proč“ může být klíčem ke zjištění, zda je vhodná chvíle udělat tento krok nebo nikoli.

Věci, které se ve vztahu mění po zhruba ročním soužití

Sex a vztahy

Ve skutečnosti je nejlepší udělat rozhodnutí ve chvíli, kdy váš vztah již prošel několika fázemi. Někteří odborníci naznačují, že se tak děje po roce až dvou letech.

„Dalším důvodem, proč je dobré toto rozhodnutí důkladně promyslet, je pohodlí. Sdílení výdajů se vám může zdát jako dobrý důvod se k sobě nastěhovat (zvláště pokud vám to oběma pomůže ušetřit peníze), neměl by to být ale jediný důvod. Vždy byste měli mít na paměti fázi, kterou jako pár procházíte. Společné bydlení žádné problémy nevyřeší,“ upozorňuje spisovatelka Crystal Raypoleová pro healthline.com.

3. Mluvte o svých pocitech

Vy i váš partner byste měli být k sobě otevření, a to i v případě pocitů týkajících se společného soužití. Zpočátku se můžete cítit šťastní a sebevědomí, nicméně po euforii může u obou nastat strach, úzkost nebo neklid. Je důležité o tom hned od začátku mluvit, a to pokud možno upřímně a s úctou. Zároveň nesmíte přestat brát ohledy na pocity druhého. Dokážete-li všechno toto, posílí to vaše pouto.

Máte-li ale pocit, že ještě nedozrál ten pravý čas na to, žít spolu, promluvte si o tom! Ujasněte si své důvody, naslouchejte a hledejte řešení jako tým.

4. Ujasněte si, co je pro vás důležité

Úcta, čestnost, loajalita, věrnost, empatie… Existuje mnoho hodnot a morálních zásad, o kterých se nedá vyjednávat, pokud jde o randění i společné bydlení. Definujte je společně s partnerem. Harmonie domova, který se chystáte vytvořit, by měla být založena na respektování ideálů toho druhého.

5. Přemýšlejte o tom, kde budete bydlet

Jednou z nejdůležitějších věcí, které byste měli s partnerem probrat, je místo, kde plánujete bydlet. Proč? Pokud vy nebo partner již vlastníte svůj vlastní prostor a rozhodnete se žít tam, může to představovat určité problémy. Zpočátku může mít nastěhovaná osoba pocit, že to není její domov a že je omezena v rozhodování. A naopak majitel bytu získat pocit ztráty soukromí.

Dělení domácích prací a úskalí s nimi spojená

Sex a vztahy

„Abyste se tomu vyhnuli, je nejlepší přestěhovat se na nové místo, které jste si oba vybrali. Pokud to není možné, je dobrým začátkem vymalovat a upravit byt podle společných představ a preferencí,“ upozorňuje na blogu pods.com psychoterapeutka Minal Nebhnaniová.

Velmi důležitým bodem je určit, zda budou v domácnosti třetí strany, ať už to bude dítě, rodič nebo nějaký jiný člen rodiny. Pokud ano, může to být další výzva, na kterou je dobré se dopředu připravit.

6. Dohoda ohledně financí

Definování věcí souvisejících s penězi je tou nejlepší prevencí před vznikem nových třecích míst. Je důležité mít stále na mysli, že finanční konflikt je jednou z hlavních příčin rozvodu či rozchodů.

Pokud tedy chcete mít v této oblasti klid, je nejlepším řešením se hned na začátku domluvit, jak budete organizovat své finance či jakou finanční odpovědnost bude mít každý z vás.

Někteří se rozhodnou mít společný účet pro společné výdaje, jiní zase počítají výdaje v poměru k výdělkům každého partnera. Neexistuje žádný správný nebo „nejlepší“ způsob.

Další související problémy, které je třeba zvážit:

  • rodinný majetek;
  • rodinný rozpočet;
  • dluhy a majetek každé strany;
  • individuální účty a výdaje.

7. Dohoda o domácích pracích

Další důležitý bod jsou domácí práce. Pokud se na nich hned na začátku neshodnete, je velká pravděpodobnost, že se stanou ve velmi blízké budoucnosti příčinou konfliktu. Každý může mít jiné představy o tom, jak vypadá čistý a uklizený byt a kdo bude mít co na starosti.

8. Udržujte svou individualitu a respektujte partnera

V prvních týdnech společného bydlení je normální, že budete chtít svůj volný čas co nejvíce sdílet s tím, koho milujete. I tak je ale dobré myslet na to, že pro oba i samotný vztah bude vždy ku prospěchu, když si budete udržovat i nějaký ten čas jen sami pro sebe a je jedno, zda se svými přáteli nebo v rámci koníčků.

Individualita je klíčovým aspektem úspěšného vztahu. Dělat vše jen společně a odkládat kvůli tomu všechny své individuální vášně, koníčky či přátelství, není dobré, a to zejména z dlouhodobého hlediska. Vždy musíte myslet i sami na sebe a zároveň dávat i druhému dostatečný prostor pro jeho vlastní život.

Hledáte klíč ke spokojenému manželství? Vsaďte na rovnoměrné rozdělení povinností v domácnosti

Sex a vztahy

9. Zlepšete své asertivní komunikační dovednosti

Asertivní komunikace pomáhá posilovat vztahy. Společný život zahrnuje drastické změny, které mohou být ohromující a stresující. Klíčem k překonání všech těchto obtíží je komunikace. Je dobré si položit následující otázky:

  • „Poslouchá mě můj partner a potvrzuje, co cítím?‘‘
  • „Je otevřený dialogu a hledá řešení?‘‘
  • „Poskytuje zpětnou vazbu a svůj názor, aniž by říkal zraňující věci?‘‘

10. Nezanedbávejte společný čas

Jednou z chyb většiny lidí, kteří se stěhují k partnerovi, je zanedbávání společného času. Nestačí sdílet společný oběd, večeři nebo postel. Vztahu musíte věnovat exkluzivní čas: plánujte si společné schůzky, sledujte seriál, choďte na výlety mimo domov, společně vařte a dělejte jakékoli další aktivity, které podporují spojení a intimitu.

11. Neberte toho druhého za samozřejmost

V každém vztahu je běžné, že dlouhé soužití partnery svádí k tomu brát druhého jako samozřejmost - někoho, kdo tu pro ně bude navždy. Jak už bylo ale několikrát řečeno, na vztahu člověk musí neustále pracovat a svou lásku proměňovat ve skutky, tzn. dávat najevo lásku fyzickým kontaktem, laskavými slovy, ale i drobnostmi, které budou dávat druhému pocit jistoty, že jsou milováni.

12. Podporujte zdravou intimitu

Každý pár prožívá svou sexualitu různými způsoby, nicméně na obecné úrovni je sex důležitým pilířem pro udržení silného pouta, zvláště když spolu žijete. Proto je skutečně velmi důležité vyhradit si čas na intimitu a být v tomto směru otevření a kreativní. Nebát se vyjádřit své fantazie a touhy a také nespadnout do sexuální rutiny.

Proč je ve vztahu důležitá intimita

Sex a vztahy

13. Při rozhodování zvažte názor druhého

I když je třeba respektovat individualitu páru, je nezbytné vzít v úvahu, že mnoho každodenních rozhodnutí je třeba činit společně. Společné žití přesahuje sdílení stejného bytu.

Aby věci fungovaly, budete se muset shodnout na důležitých otázkách. Společná dohoda o preferencích, plánech a mnohém dalším obohatí vztah a posílí důvěru.

14. Ke změnám přistupujte s trpělivostí a otevřeností

Bez ohledu na to, jak dlouho se znáte, první krok k životu na hromádce otevírá dveře do nové fáze vztahu. Oba budete muset přeskupit některé své rutiny a také se přizpůsobit určitým zvykům toho druhého. Tento proces vyžaduje čas, vůli a trpělivost.

Jak zjistit, zda jste připraveni žít se svým partnerem?

Neexistuje žádný pevně daný způsob, jak zjistit, zda jste připraveni žít spolu jako pár. K tomu, aby to fungovalo, je potřeba mnohem víc než jen láska. Zde je několik rychlých otázek, které si můžete položit, než učiníte konečné rozhodnutí.

  1. Chodíte spolu déle než rok?
  2. Panuje ve vztahu důvěra, respekt a rovnost?
  3. Jste oba finančně stabilní?
  4. Je rozhodnutí nastěhovat se k sobě společné?
  5. Vyvíjí se váš vztah dobře?
  6. Máte vyhraněné společné bydlení bez vlivu třetích stran?
  7. Jste v souladu se svými budoucími cíli a životním stylem?
  8. Chcete spolu žít, protože se milujete?

Pokud jste na některou z těchto otázek odpověděli „ne“, pak je dobré rozhodnutí ještě zvážit.

Poradna: Po letech společného žití jsem ztratila lásku, iluze i budoucnost

Sex a vztahy

Jak předcházet výbuchu emocí, když vás naštve protějšek

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám