Hlavní obsah

Dovolená jako afrodiziakum: Přineste si vášeň z cest do běžného života

Dovolená je pro mnoho lidí synonymem odpočinku, dobrodružství a nezapomenutelných chvil. Jedním z těchto zážitků je často i zlepšená intimita a kvalita sexuálního života. Proč je sex na dovolené považován za lepší a co si z něj můžeme odnést do našeho každodenního života?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro většinu párů je sex na dovolené záživnější než pravidelný sex doma. Může to být tím, že máte více volného času, dobrou náladu z objevování nového, množstvím dobrého jídla a alkoholu nebo tím, že vstáváte bez budíku.

„Dovolená je v podstatě únikem od každodenních stresorů, které mohou bránit intimitě. Během těchto dnů máme tendenci se uvolnit a odpoutat se od našich obvyklých rutin, což nám umožňuje plně se napojit na naše partnery. Díky tomu dochází k hlubší intimitě a spojení,“ říká psycholožka a sexuální terapeutka z Los Angeles Nazanin Moaliová.

Jak si přenést sexuální atmosféru z dovolené i domů?

Když žena nemá chuť na milování a jak to řešit

Sex a vztahy

Diskutujte o tom, co se vám líbí

Nenechávejte konverzace o tom, v čem byl sex na dovolené jiný, na doma. Využijte erotické atmosféry už na dovolené a zeptejte se jeden druhého, co se vám líbí.

„Přemýšlejte nad tím, díky čemu je sex na dovolené jiný. Může to být adrenalinový zážitek, který sexu předcházel, nebo třeba romantická večeře se sklenkou vína. Erotickou atmosféru ale dokáže navodit i například den strávený ve wellness či sportovní aktivity.

„Každého vzrušuje něco jiného, a proto je důležité o těchto věcech mluvit, abychom poznali blíže svého partnera, jeho sexuální touhy a pomohli mu porozumět, co vzrušuje vás,“ říká terapeutka Henderson Burnhamová pro Huffpost.

Praktikujte všímavost

Smyslnost může – a měla by – proniknout do vašeho života i v jiném kontextu, než je sex. Abyste to skutečně využili, musíte věnovat velkou pozornost věcem, které vám během dne přinášejí potěšení: způsob, jakým vánek po běhání dopadá na vaši zpocenou pokožku, nebo chuť ovocných knedlíků, které jste si dopřáli k obědu.

„Tím snad úplně nejkouzelnějším na dovolené je to, že nám dává prostor věnovat velkou pozornost věcem, které nás těší, jako je dobrodružství, chutné jídlo nebo nepřerušovaný čas s našimi milovanými,“ říká Henderson Burnhamová.

„I když každý den nemůže být tak bezstarostný jako dovolená, stále si můžeme vybudovat záměrný vztah s potěšením. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je jednoduše věnovat čas tomu, abyste byli plně přítomni alespoň jednomu příjemnému zážitku každý den,“ dodává.

Čím více se cvičíme ve všímání si drobných radostí našeho každodenního života, tím snazší je být přítomen a vážit si věcí, které nám přinášejí potěšení. Díky těmto maličkostem pak máme lepší náladu, která se odrazí i v našem sexuálním životě.

Připravte se na sex

Dovoleným často předchází přípravy, díky kterým získá tento čas na důležitosti. Pokud se s partnerem domluvíte na rande, zkuste si čas od času udělat půlden volna, který strávíte činnostmi, jež vás naplňují, nebo si třeba zajděte na manikúru, pedikúru, kosmetiku či jiné procedury, díky kterým se cítíte atraktivnější.

„Stačí si navodit pocit, že se nejedná o obyčejnou schůzku, ale důležité rande. I když zůstanete doma, ale dáte si plátýnkovou masku, uvidíte, že se budete cítit výjimečně a připravená na rande,“ radí psycholožka Shannon Chavezová.

Udělejte si výlet mimo ložnici

Sex se samozřejmě nemusí omezovat pouze na ložnici. „Prozkoumávání dalších oblastí vašeho domova – jako je kuchyňská linka nebo pohovka během filmového večera – může do vašeho intimního života vnést vzrušení a spontánnost,“ tvrdí Moaliová.

Dopřejte své posteli nádech luxusu

Pokud zůstanete v ložnici, ujistěte se, že vaše postel působí čistým, voňavým a uklizeným dojmem. Pocit luxusu jí můžete dodat díky sexy hedvábnému povlečení, ale také nákupem nových polštářů. „Ty slouží také jako podpora při různých sexuálních polohách, takže se ujistěte, že jsou pohodlné a dobře tvarované,“ radí Chavezová.

Naplánujte si další dovolenou

Buďme upřímní, dovolené jsou často velkým zásahem do rozpočtu. I tak se je ale snažte plánovat co nejčastěji, a to v jakékoliv podobě. „Výzkum ukázal, že očekávání potěšení může být stejně příjemné jako událost samotná. Vědět, že máte naplánovanou dovolenou, i když vás čeká za půl roku nebo rok, může pomoci udržet vzrušení,“ říká terapeutka Vanessa Marinová.

Mezitím se vydejte třeba na prodloužený víkend, pokud je to pro vaše plány a rozpočet proveditelné. Stačí si pronajmout chatku v horách nebo vyjet za novými zážitky do nedalekého města. Jakákoliv změna prostředí prospěje nejen vám, ale i vašemu vztahu.

„Ať je to cokoli, je důležité, aby páry trávily čas o samotě,“ dodává Marinová.

Příležitostný sex, romantické scény a další erotické fantazie žen

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám