Hlavní obsah

Dobrovolný celibát: Trend, který dávno nemá jen náboženský podtext

Celibát je často spojován výhradně s náboženskými důvody. V poslední době je ale dobrovolný celibát, ať už na krátkou či delší dobu, populární i bez spojitosti s náboženstvím. Lidé se k němu uchylují, aby převzali kontrolu nad svou sexuální autonomií, znovu se spojili se sebou samými a mohli i zjistit, jak moc ve svém životě intimitu potřebují a v jaké formě.

Foto: Profimedia.cz

Dobrovolný celibát je v dnešní době poměrně populární.

Článek

Dobrovolný celibát je v dnešní době poměrně populární díky sociálním sítím a slavným, kteří jej propagují. Například herečka Julia Foxová se přiznala, že žije v celibátu již více než dva roky, a populární zpěvák Lenny Kravitz dokonce devět let.

A jak ukazují průzkumy, tak i spousta dalších dospělých, a dokonce i dospívajících, si dopřává sex v mnohem menší míře, než tomu bylo kdysi.

Kromě náboženských a duchovních důvodů se to například u heterosexuálních žen nejčastěji děje z důvodu zklamání ze vztahu s muži. Cítí se fyzicky i emocionálně vyčerpané z péče o své muže, ale i ze vztahu jako takového, nebo se s muži míjí z pohledu intenzity sexuálních potřeb. Celibát jim v takových okamžicích přináší obrovskou úlevu.

Pokoje vhodné pro sebelásku? Newyorský hotel je vymazlil a láká čerstvě nezadané

Cestování

„Je to dáno i tím, že mnoho žen má tendenci ve vztahu dělat víc, než by musely, a samy sebe a své potřeby přitom zanedbávají,“ upozorňuje terapeutka Stephen Snyderová.

Jakmile se tedy tyto ženy ocitnou samy, uvědomí si, že mají konečně čas samy na sebe a na přemýšlení o sobě a svých potřebách. A často se stává, že si uvědomí, že ani sex pro ně není tak důležitý, jak je ve společnosti zažité.

Když nebudete reagovat, chtíč se rozplyne

Muži se k celibátu často uchylují tehdy, když ztratí kontrolu nad svým sexuálním chováním. Celibát jim umožňuje naučit se, jak jinak regulovat své emoce.

Když je pro někoho sex v podstatě za trest

Sex a vztahy

Snyderová srovnává sexuální touhu s pocity hladu a žízně. „Pokud neutišíš hlad nebo žízeň, budou jen silnější. U sexuální touhy tomu tak není, lze ji spíše přirovnat k emocím, na které když nebudete reagovat, rozplynou se a dají průchod jiným emocím,“ vysvětluje terapeutka.

Celibát nicméně může být i záchrana pro lidi, již se identifikují jako asexuálové, kteří pociťují malou či žádnou sexuální přitažlivost k ostatním a mohou tak v klidu vystoupit ze své nekomfortní zóny, aby plnili požadavky svého okolí.

Boy sober

Americká influencerka a komička Hope Woodardová vymyslela pro lidi v celibátu, kteří už byli unaveni neustálým hledáním vhodného partnera a začali konečně pečovat i o sebe, termín boy sober.

Boysobeři tedy často volí celibát, aby se vyhnuli světu randění, přehodnotili své priority a pracovali na sobě. A to všechno bez emocionálního rozptylování v podobě různých forem intimity či randění.

„Málokdo si uvědomuje, jak moc je emocionálně náročné se neustále zapojovat do procesu hledání a seznamování se s novými potencionálními partnery a jak moc náročné je se ocitnout ve vztazích, které nefungují podle očekávání,“ vysvětluje koučka Amie Leadinghamová.

Vzdát se sexu je tedy ten krok zpět, který pomáhá věnovat se jen sobě a pracovat na svém osobním rozvoji.

Jak přijmout celibát jako svůj životní styl

1. Pečujte o sebe

V celibátu se lidé mnohem lépe dokážou soustředit na své vlastní potřeby, aniž by byli rozptylováni potřebou se postarat o partnera. Zaměřte se tedy na vše, co máte rádi, a pečujte o své tělo i duši jakýmkoliv způsobem, který vám bude přinášet radost a osobní růst.

2. Osvojte si nesexuální intimitu

Hluboké spojení mezi lidmi může fungovat i bez sexu. Někdy stačí, když si najdete dostatek času na druhého, chytnete ho za ruku, obejmete ho, obdarujete či mu s něčím pomůžete a podpoříte ho během jeho životních vzestupů a pádů.

Klíčem je zaměřit se na druhého a na to, co mu dává pocit, že je jedinečný, milovaný, viděn a opečováván.

3. Obklopte se fajn lidmi

Obklopte se lidmi, kteří vaši volbu podporují a respektují. Nebojte se o ně opřít v okamžiku, kdy budete potřebovat povzbudit. Pokud nikoho takového ve svém okolí nemáte, hledejte lidi se stejným zaměřením a smýšlením v online světě.

4. Věřte své cestě

Pokud budete čelit společenským tlakům ohledně celibátu, postavte se za svou volbu a rozhodnutí. Nebojte se o svém přesvědčení otevřeně mluvit.

5. Zapojte se do charity

Tím, že budete pomáhat ostatním, budete zároveň pracovat i na sobě. I díky zapojení do nějaké pomoci se připojíte k další skupině dobrých duší. Už to člověku pomáhá, abys se necítil tak osamělý a společensky oddělený.

Celibát necelibát aneb I faráři byli jen muži

Móda a kosmetika

Farář z Frýdlantu nad Ostravicí šokoval věřící uprostřed mše. Porušil jsem celibát, přiznal se

Domácí
Související témata:
Asexualita

Výběr článků

Načítám