Hlavní obsah

Dělení domácích prací a úskalí s nimi spojená

Jednou z ožehavých otázek v mnoha vztazích jsou domácí práce a úskalí s nimi spojená. Ani rozdělení povinností, případně vlastní nabídka, že se něčeho zhostíte, abyste druhého potěšili, ale nemusí dopadnout dobře.

Foto: Profimedia.cz

Domácí práce bývají v mnoha vztazích důvodem hádek (ilustrační foto).

Článek

Většina párů, které spolu žijí, má ve vztahu určitým způsobem domácí práce rozdělené. Někdo myje nádobí, druhý vaří atd. Ve snaze se podělit, pokud možno rovným dílem, se ale někdy stává, že jeden z partnerů převezme i práci, která bývá většinou doménou toho druhého. Často proto, že chce ukázat snahu a dobrou tvář, když ten druhý nemá čas. Jenže ani snaha pomoci nemusí stačit.

Když tak své drahé polovičce oznámíte, že jste „za ni vyprali prádlo“ nebo „za ni vyndali nádobí z myčky“, nemusíte se dočkat pochvaly nebo polibku na tvář. Proč to nemusí být vždy ten nejlepší přístup?

Předpokládá se, že je to odpovědnost partnera

Když řeknete, že jste udělali „něco za někoho“, může to lehce vyznít, že děláte jeho práci. Dělba práce mezi partnery je na místě, měla by ale existovat i určitá flexibilita. Pokud na něco máte čas, udělejte to – bez poznámky o tom, že jste to udělali místo někoho. Zlepší to harmonii a efektivitu ve vztahu.

Španělská vláda chystá aplikaci, jež má pomoct s férovým dělením domácích prací

Koktejl

Vytváří to pocit dluhu

Pokud jste udělali „něčí“ práci, snadno vyvoláte ve druhém pocit, že chcete něco na oplátku. To ve vztahu rozhodně není dobré rozpoložení, uvádí pro server Psychology Today psycholog Seth J. Gillihan.

Vyvolává to špatné pocity

Když si začnete ve vztahu myslet, že vám protějšek něco dluží, můžete být velmi brzy zklamaní jeho reakcí. Možná nebude tak nadšený, jak budete očekávat, možná vám to v posteli tolik nevynahradí, možná sotva jen řekne dík. V takové chvíli se snadno dostaví pocity zahořklosti a rozzlobení.

Bere to nezávislost

Snaha někomu pomáhat je určitou psychologickou potřebou. Pravda ale také je, že když někomu pomůžete nebo pro něj něco uděláte, okrádá vás to pomalu o vaši vlastní nezávislost. Místo toho, abyste to dělali, protože je to správné, začnete pomalu hledat či vyžadovat správnou reakci na vaše činy.

Anketa

Jak jste na tom s domácími pracemi?
Máme to přesně rozdělené, každý si dělá "jen to svoje".
5,1 %
Většinu dělám sám/sama, protějšek se moc nezapojuje.
52,9 %
Většinu dělá moje drahá polovička.
3,9 %
Každý děláme aktuálně to, co je nejvíc potřeba.
36,7 %
Moc toho neděláme, platíme si výpomoc.
1,4 %
Celkem hlasovalo 588 čtenářů.

Posiluje to hledání souhlasu

Reakcí na vaši výpomoc bývá většinou kladný projev – poděkování, polibek, poplácání po zádech a podobně. Díky tomu všemu se cítíte dobře a jako dobrý člověk. „Problém je ale v tom, že není povinností vašeho protějšku potvrzovat pocity a reakce, které očekáváte. Čím více pro něj budete dělat, o to víc ho zatížíte ‚nutností‘ děkovat a budete to i očekávat. Bude tak dělat něco, co byste měli dělat sami pro sebe vy,“ vysvětluje odborník.

Škodí to vztahu

Výsledkem konání, kdy budete dělat často některé věci pro svůj protějšek samovolně, může být ve výsledku i poškození vztahu, pokud se spojí výše uvedené faktory. O to víc, pokud budete pomáhat a nedočkáte se „chtěné odměny“. Možná budete pomáhat a vycházet vstříc o to víc, což celý problém jen zhorší.

Lepší důvody, proč dělat domácí práce

Místo toho abyste si mysleli, že děláte něco z domácích prací, které většinou dělává (nebo má dělat) váš protějšek, myslete na to jako na úkol, který je jednoduše třeba udělat.

Pokud se do něčeho pustíte, udělejte to, protože na to máte čas, a usnadníte tím možná i život protějšku, ale nečekejte „odměnu“.

„Především ale dělejte veškeré tyto věci, protože sami chcete. Nenechte se do ničeho nutit, ale také nemějte přehnané požadavky,“ uzavírá Gillihan.

Čtyřdenní pracovní týden by měl přinést větší zapojení mužů v domácnosti

Zdraví

Muž, který se nebojí uklízet? Pro ženy téměř neodolatelný

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám