Hlavní obsah

Dělání kompromisu, kdy pomáhá, a kdy naopak může uškodit

Souhlasíte se vším, co lidé kolem vás navrhují, protože chcete mít klid, nebo se pouštíte do sporů a trváte si na svém, takže původně nevinné debaty se postupně mění v hádky, které ve vás i vaší protistraně zanechávají hořkou pachuť? Zkuste to jinak.

Foto: Profimedia.cz

Kompromis je o umění diskutovat tak, aby obě strany nakonec ze sporu odcházely s pocitem, že dosáhly svého.

Článek

Kompromis není o tom, že se vzdáváte. Je o umění diskutovat tak, aby obě strany nakonec ze sporu odcházely s pocitem, že dosáhly svého.

Funkční a kvalitní mezilidské vztahy jsou o rovnováze, kde oba partneři cítí, že mají rovnocenný hlas a mohou dosáhnout vzájemného kompromisu, pokud dojde k neshodě. „Existují však zdravé a nezdravé formy kompromisu a nerovnováha časem vede k problémům. Pokud jste na straně, která stále ustupuje, můžete upadnout do deprese, což není ideální nastavení duše pro dlouhodobý spokojený život,“ upozorňuje psycholog Robert Taibbi, který je autorem několika knih a poskytuje školení na téma umění kompromisu.

Jak dosáhnout kompromisu i s osobou, která je autoritativní a až dosud jste měli pocit, že se s ní jednat nedá?

1. Přestaňte žít životy druhých a naučte se bojovat za svůj vlastní. Nebuďte pasivní a nesnažte se vydržet za každou cenu vše, co chtějí ostatní. Mluvte nahlas o svých přáních a snech. O tom, co skutečně chcete.

2. Naučte se ústupkům za cenu odměny. Nesměňujte ale své touhy za rychlý sex nebo kabelku. Naučte se vyváženě navrhnout: „Jsem ochoten s tvým návrhem souhlasit, ale potřebuji, aby si mě v tom podpořil.“ Zkrátka mluvte a vysvětlujte svůj postoj i pohled na věc.

Jak se pomocí jednoduchých triků naučit číst lidi

Sex a vztahy

3. Zkuste funkčnost předběžných kompromisů. Vy chcete to, váš partner ono. Víte, že se v návrzích nepotkáte a že jeden z vás bude muset zkrátka ustoupit a bude dlouho vnitřně nespokojený. Zkuste najít řešení, které není blízké ani jednomu z vás, ale ve finále si jej užijete. V případě dovolené by to mohlo vypadat takto: Vy chcete k moři, partner navštívit hrady a zámky. Vy vysvětlíte, že silnice jsou plné aut i probíhajících oprav, partner může namítnout, že pobyt u moře v horku mu nedělá dobře. A společně najdete způsob trávení dovolené, který bude vyhovovat vám oběma, aniž by se jeden podřídil. Třeba pojedete na hory.

Ale pozor, předběžné kompromisy mohou vypadat jako dobrý nápad, usnadní vám v danou chvíli život, ale mohou se hromadit a v okamžiku, kdy dosáhnete životního milníku (vy, nebo váš partner), rozhodnete se dál již o svých snech nediskutovat a začnete si je plnit. Což může končit i rozvodem. Pro předběžný kompromis je třeba, aby na jeho úspěchu pracovaly silné osobnosti.

Win-win verze

Protilékem proti jedu z postupných předběžných kompromisů může být upgrade komunikace na zdravější verzi kompromisu – win-win, kde se vy oba, jako dospělí, setkáte uprostřed. Zde je návod, jak se tam dostat:

1. Rozhodujte spíš o tom, co chcete, než o tom, co byste měli dělat. Místo toho, abyste přemýšleli o „dostatečně dobré“ dovolené, přemýšlejte o tom, co v ideálním případě chcete. Spíše než jet na autopilota a přemýšlet o tom, jak se vyhnout konfliktům, riskněte to a rozhodněte se, co je pro vás důležité. Vědět, co chcete, spíš než co byste měli dělat, abyste předešli konfliktům, je krokem k definování a vidění sebe samého jako dospělého.

2. Setkejte se a jasně si řekněte, co chcete. Vyberte si čas, který vám oběma umožní být sami sebou – ne těsně před spaním nebo po třech pivech.

3. Odložte předběžné kompromisy. Buďte odvážní, vyložte svůj návrh na stůl a nesnažte se ho ředit dodatečnými návrhy. Tento styl chování pomáhá léčit staré rány.

Mobilní etiketa aneb Na co byste neměli zapomínat při volání

Zdraví

4. Nebuďte tyran. Pokud je pro vás obhajoba sebe samého nová, můžete být v pokušení to přehánět a být neústupní. Chovejte se racionálně, zamyslete se nad realitou a zkuste situaci vyřešit, aniž byste ublížili jiným či sobě.

5. Zkuste přemýšlet mimo vlastní stereotypy. Chcete dělat něco, ale váš partner chce absolutní opak? Tak si oba své aktivity užijte a najděte si jinou, společnou, která vás bude těšit. Nebo z dovolené zkuste pár dní v režii partnera, když on udělá totéž ve vašem rámci. Zbytek volných dní si pak užijte v módu kompromisu. Spokojení, že jste stihli, co jste chtěli. Oba.

6. Usilujte o oboustranně výhodný kompromis. Win-win znamená, že se oba cítíte vyslyšeni a jste ochotni upravit své nápady – ne z úzkosti nebo zvyku nebo z toho, že sbíráte body a jste mučedníci – ale proto, že vám záleží na druhých. A cítíte se odpovědni za jejich pohodu. Protože víte, že oni pro vás dělají totéž.

7. Počítejte se změnami. Na papíře mohou všechny plány vypadat skvěle, ty kompromisní ideálně. I tak ale může dojít na úpravy, až je začnete žít. Nebojte se změn, přizpůsobte se jim, ale zachovávejte si stejný postoj.

Závěrem

Pohybovat se ve vztazích a životě je otázkou kompromisů, ne pravidelných a každodenních ústupků, které vás bolí. Obhajujte, co je pro vás důležité, buďte ochotni jen k takovým ústupkům, které dokážou to, že se váš partner bude cítit vyslyšen a respektován.

Paperclipping: Toxická komunikace, která vás má udržet v napětí

Sex a vztahy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám