Hlavní obsah

Co dělat, když se o vás zajímá online stalker

Viděli jste seriál Sobík? A běhal vám při sledování některých scén mráz po zádech s vědomím, že prožíváte něco podobného? Stalking v dnešní době ovšem znamená i to, že vás někdo bombarduje zprávami. Neustále. Jak to včas zastavit?

Foto: Profimedia.cz

Online stalking má jediný cíl, vyvolat strach (ilustrační foto)

Článek

V úspěšné britské minisérii Netflixu „Baby Reindeer“ (Sobík) je Donny, neúspěšný komik, permanentně pronásledovaný ne zrovna sympatickou Martou. Ženou, které mu je zpočátku líto, když se s ní v práci, v baru seznámí. Jenže ona za jeho zájmem vidí něco víc. Jak si poradit a vyřešit situaci, do které jste se nechtěně dostali?

Celá minisérie je autobiografická. Tak moc, že z ní mrazí. Pro lidi, kteří byli pronásledováni online, je bezmoc a frustrace, kterou prožívá hlavní hrdina seriálu Sobík, až příliš skutečná. Ke kyberstalkingu nyní dochází častěji než k tradičnímu osobnímu pronásledování. Podle statistického úřadu Bureau of Justice se v roce 2019 stalo obětí kyberstalkingu přibližně 3,4 milionu lidí ve věku 16 let a starších (asi 1,3 % populace USA). Mnozí uvedli, že online obtěžování eskalovalo do tradičnějšího osobního pronásledování.

Ashley McMannová, poradkyně z texaského Austinu, byla před lety pronásledována na internetu a právě netflixovská série ji vrátila zpět k této otřesné zkušenosti. Stejně jako Donny v seriálu měla i McMannová problém přesvědčit policii, že její pronásledovatel je vážnou hrozbou, protože většina kontaktů se odehrávala za obrazovkou počítače.

Co je online stalking?

„Je velmi podobný tomu osobnímu, vždy má jediný cíl. Vzbudit strach,“ vysvětlil pro HuffPost Life Paul DelPonte, výkonný ředitel americké Národní rady pro prevenci kriminality. „Ukázkovým příkladem je, když někdo zveřejní příspěvek, ve kterém uvádí, že ví, kde bydlíte, kde pracujete a že vás najde,“ řekl DelPonte.

Děti jsou na internetu lovná zvěř. Rizika ale hrozí i dospělým

Bezpečnost

„Mohl by také několikrát zavolat na váš telefon, stalking nemusí mít podobu přímé hrozby, ale vždy ve vás vyvolá pocit strachu.“

Kyberstalkeři mohou být cizí lidé nebo lidé, které znáte – někdy dokonce bývalí partneři nebo někdo, s kým jste se poznali na seznamovacích aplikacích. Čím odhodlanější nebo posedlejší pronásledovatelé jsou, tím je pravděpodobnější, že budou přecházet z jednoho online kanálu na druhý, dokud nebude vaše online přítomnost plně narušena. Vy se totiž po takové záplavě zpráv raději stáhnete z veřejného prostoru a budete se obávat dalších kroků stalkera. Bude to kyberšikana, sledování polohy, co přijde příště?

„Společným jmenovatelem je, že kyberstalkeři mají tendenci získávat informace o vás prostřednictvím vašich online postů, pohybů a chování ve veřejném prostoru. Využijí informace o finančních záležitostech, vztazích, společenském a pracovním životě a vaší poloze,“ uvedl Tony Neate, generální ředitel neziskové organizace Get Safe Online ve Velké Británii.

Postupně dochází k eskalaci a nastupují přímé výhrůžky prostřednictvím e-mailu nebo zpráv. „Také může docházet k tomu, že stalker kontaktuje vaše blízké. Obtěžování příbuzných, přátel nebo kolegů není nic neobvyklého,“ dodal Neate. „V průměru stalker kontaktuje 21 lidí spojených s obětí.“

Pokud se cítíte obtěžováni a ohroženi, dokumentujte si komunikaci, nereagujte na výzvy, nemějte soucit. Nahlaste své podezření policii, spolupracujte, dodejte podklady, které jste si za dobu obtěžování nashromáždili. Ideálně s daty, kdy vám dorazily, aby bylo možné vytvořit chronologickou osu chování stalkera. Snažte se omezit pobyt na sociálních sítích, neinformujte o svém životě širší publikum, naopak o své svízelné situaci, kterou prožíváte, informujte rodinu. Získáte tak emoční podporu, která je v takovéto situaci velmi žádoucí.

AI už nahrazuje dětem kamarády

Věda a školy

Kyberšikana může být nebezpečnější než ta klasická

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám