Hlavní obsah

Šestice Britů se každý čtvrtek setkává ve stejné hospodě. Už 56 let

Šestičlenná skupinka kamarádů ve věku 78 až 83 let se pravidelně schází v podniku The White Swan v anglickém Sheffieldu už od roku 1968. Během dlouhých 56 let vynechali společné čtvrteční pivo jen párkrát. Jediným pravidlem je, že s sebou neberou manželky.

Partička Britů chodí každý čtvrtek na pivo do stejné hospody. Už 56 letVideo: AP

Článek

„Paul se nastěhoval přes ulici a začali jsme spolu hrát golf. Po golfu jsme vždy chodili do hospody, byl to rok 1968. Pak se z toho stala tradice,“ přiblížil pro agenturu AP začátky pravidelných schůzek Peter Thirlwall s tím, že se skupina brzy rozrostla na osm členů, přičemž dnes je jich už jen šest.

„Nechodíme na Vánoce. Hádám, že jsme za těch 56 let nevynechali víc než 25 čtvrtků,“ říká osmasedmdesátiletý Thirlwall a jedním dechem dodává, že si život bez čtvrtečního sedánku v hospodě nedokáže představit.

„Je to k nezaplacení. Můžeme si povídat o našich nejniternějších starostech. Ještě nikdy se nestalo, že bychom si neměli co říct. Dříve jsme se bavili o fotbale a sexu, dnes spíš o důchodu a prostatě. A jak člověk stárne, má více toho, na co může vzpomínat,“ vysvětluje Brit.

Foto: AP

Partička Britů chodí každý čtvrtek na pivo do stejné hospody. Už 56 let

Britská hospoda láká na pivo zdarma. Ne každý do ní ale trefí

Cestování

Jediným pravidlem pravidelných dýchánků je, že s nimi do hospody nemůžou manželky. „Scházíme se i s nimi, ale čtvrteční večery jsou jen pro chlapy. V hospodě se spolu chechtáme smíchy a někdy nás dokonce upozorňují, abychom se ztišili,“ tvrdí osmasedmdesátiletý Bill Munden.

Piva už pijí méně

Kromě témat se změnila rovněž spotřeba piva. „Dříve jsme pili tři půllitry, dneska už jen dva a někteří si dávají nealkoholický Guinness,“ říká Thirlwall s tím, že tradice vydržela tak dlouho především díky poutu, které si mezi sebou za dlouhé roky vytvořili.

Na dálku se prostřednictvím různých aplikací spojili i v době koronavirové pandemie a v hospodě se scházeli, i když zrovna čelili životním nesnázím. „Svou první ženu jsem ztratil, když byla docela mladá. Pak jsem potkal svou druhou ženu a byly chvíle, kdy jsem si říkal, že bych měl být raději s ní. Ale když byl čtvrtek, tak to prostě nešlo, musel jsem do hospody,“ líčí Thirlwall.

„Hrávali jsme spolu golf či squash. Je to skvělá parta kluků. Zkrátka si rozumíme a bavíme se,“ uzavřel.

Splnil si sen. Za čtyři roky navštívil všechny své oblíbené hospody a utratil statisíce

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám