Hlavní obsah

Sedm hodin jel na kole bez rukou, překonal světový rekord

Dvaadvacetiletý Vaibhav T. Rajamani z Indie překonal světový rekord v jízdě na kole bez asistence rukou. Na bicyklu urazil bez přestávky a na krátkém okruhu za 7 hodin, 18 minut a 13 sekund celkem 151,33 kilometru. Během výkonu, na který trénoval pět let, zažil dle svých slov větší krizi až na 140. kilometru.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Vaibhav T. Rajamani je světovým rekordmanem.

Článek

Světový rekord mladý Ind překonal ve městě Porvorim ve státě Goa již koncem loňského roku, Guinnessova kniha rekordů o něm však informovala až nyní. O kategorii jízda na bicyklu bez rukou se dozvěděl před pěti lety na webových stránkách organizace. A právě tehdy začal trénovat.

„Už jako dítě jsem miloval cyklistiku, umožňovala mi jezdit na různá místa a potkávat nové lidi,“ svěřil se Rajamani, který na kole bez rukou jezdí už od pěti let, kdy dostal své první kolo. „Šlo mi to samo,“ vysvětlil s úsměvem.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Na kole urazil za 7 hodin, 18 minut a 13 sekund celkem 151,33 kilometru.

Svým výkonem překonal původní rekord 130,29 kilometru, jenž od stejného roku držel Kanaďan Robert John Murray. „Po cestě mě podporovalo hodně lidí, hodně kamarádů a členů rodiny. Byli přítomni i na mých trénincích, a tudíž jsem byl pod tlakem, abych je nezklamal,“ svěřil se.

Tlak byl o to větší, že založil crowdfundingovou kampaň, která mu finančně pomohla oficiální pokus o překonání světového rekordu uspořádat. „Když jsem vyjel, všechny tyhle věci se mi hodily hlavou, ale po 10 kilometrech jsem se dostal do flow a přestal jsem na ně myslet,“ sdělil Ind, jenž při jízdě poslouchal hudbu, která mu pomohla se soustředit.

Větší krizi měl prý až na 140. kilometru, kdy se mu začaly třást nohy a cítil i velkou bolest. „Prostě jsem zatnul zuby, nemohl jsem to vzdát,“ sdělil s tím, že v cíli cítil velkou úlevu. „Všem lidem, kteří mi věřili a podporovali mě během celé cesty, jsem měl konečně co ukázat,“ poukázal na titul světového rekordu, který následně obdržel.

Ind překonal světový rekord v psaní na klávesnici na čas. Nosem

Lifestyle

Výběr článků

Načítám