Hlavní obsah

Sbírá pohlednice fotbalových svatostánků. V portfoliu má dějiště současného mistrovství i exotiky

Pelhřimov

Jak vypadají fotbalové stadiony v různých koutech světa, bezpečně ví Rudolf Káva z Bečova nad Teplou. Fotbalistu tělem i duší dovedl sport ke sbírání tematických pohlednic. Nyní se s bezkonkurenční sbírkou dostal do České knihy rekordů.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Sběratel Rudolf Káva s historickými fotografiemi prvorepublikových působišť pražských S

Článek

„Byl jsem sportovec od mala,“ vzpomněl sběratel na roli záložníka za Bečov a později trenéra. Ostatně s běháním po fotbalových hřištích se rodil i jeho koníček, kterému se věnuje posledních šestnáct let. „Dřív jsem sbíral fotbalové programy a stadiony na cestách po republice jsem si fotil. Pak jsem ale zjistil, že jsou areály dostupné i jako pohlednice,“ popsal.

Po první dvacítce bylo rozhodnuto a shánění pohlednic fotbalových svatostánků začalo dostávat řád. Mnohé tuzemské obrázky směnil se sběrateli za kousky z původní sbírky fotbalových programů. Vstup mezi sběratele mu postupně rozšiřoval akční rádius a úlovky z ciziny postupně přicházely poštou.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Mnichovský stadion ve dne, za šera i pod lešením

„Dnes to leze do peněz,“ přiznal 76letý fotbalový fanda, že zejména kvůli koníčku pořád chodí do práce. Ceny pohlednic totiž rostou, jak jich na trhu ubývá, a také poštovné je dražší. Sběratelsky cenná fotografie tak může vyjít i na pětistovku.

„Při kontrole a přepočítávání sbírky jsme se dostali ke 3311 fotografiím stadionů ze 145 zemí světa,“ oznámil parametry rekordu prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek. Údaj se ještě stihl ocitnout v podzimním vydání České knihy rekordů. Nejvíc pohlednic, 526, je prý z Německa. „Zastoupeny jsou samozřejmě i všechny stadiony, na kterých se hraje mistrovství Evropy,“ připomněl Marek.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Trocha exotiky - stadiony v Saúdské Arábii (horní) a v Íránu

Moderní stadion v Lipsku, kde naši reprezentanti odehráli 1. zápas letošního ME, má Káva na pohlednici ještě z dob Oberligy, kdy byl bez trávníku. Současný stadion v Mnichově má na denním i nočním pohledu a také z časů jeho výstavby na začátku milénia.

Jeho cenné pohlednice zachycují i již neexistující areály legendárních pražských klubů z časů první republiky, ale také některé kuriozity. Pohlednice malých venkovských stadionů, vydané v miniaturních nákladech hrdými místními kluby, v pečlivě vedené sbírce sousedí s exotickými stadiony z míst, kde by je čekal málokdo.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Zatopený uherskohradišťský stadion, rok 1997

Foto: Jana Pechová, Novinky

Stadion ve Francouzské Polynésii, ostrov Bora Bora

Motivace zatím sběrateli nechybí: všechny fotbalové svatostánky prý zdaleka ještě nemá. Anebo jejich pohlednice, které by měl rád, jako například nejstarší z pohlednic největšího fotbalového stadionu na světě, brazilského Maracaná.

Koneckonců nenápadného pokračovatele už si pojistil. Je jím jeho vnučka, žákyně druhé třídy. Raději než fotbal má zatím sice hokej, ale fotografie fotbalových stadionů má prý v malíčku.

Přeběhl Afriku, teď běží fandit své zemi na fotbalové Euro

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám