Hlavní obsah

Rodinný dům v Radíkově je nevšedně řešený a obsahuje sedm výškových úrovní

Dům v Radíkově, navržený českobudějovickým ateliérem Malý Chmel, je koncipován jako vertikální světelná jeskyně ve svažité zahradě. Skládá se z prostorů s různým charakterem - velikostí, výškou a denním světlem. Ty jsou vzájemně propojeny a tvoří jeden souvislý plynoucí celek.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alex Shoots Buildings

Stavba se nachází v Radíkově v Olomouckém kraji.

Článek

Nevšední stavba od architektů Miroslava Malého, Zdeňka Chmela a jejich spolupracovníků Miroslava Chmela a Petra Malého obsahuje variabilní prostory, které nabízejí různé světelné podmínky, výhledy a úrovně intimity. Pomocí závěsů je také možné změnit prostorovou a světelnou situaci v domě.

Pokaždé, když jste za rohem, můžete nahlédnout „jeskynním otvorem“ z jednoho prostoru do druhého nebo do zahrady. Toto řešení tak pomyslně umožnilo vytvořit větší dům, než fyzicky umožňuje malý pozemek.

Vnitřek stavby tvoří jakási „socha“ – betonová konstrukce stěn a desek, kterou obklopuje obálka. Ta je v nejnižším patře betonová, ve vyšších úrovních je vytvořena z keramických bloků.

Půdorys má tvar nepravidelného pětiúhelníku. Pozemek je na rodinný dům poměrně malý, a tudíž i zastavěná plocha je malá (cca 63 m²), aby zůstalo co nejvíce místa pro zahradu. I přesto činí užitná plocha domu pěkných 143 m².

Sedm úrovní

Rodinný dům má celkem sedm výškových úrovní. Ty jsou propojeny schodištěm na trojúhelníkovém půdorysu. V prvním nadzemním podlaží se nacházejí společné prostory – kuchyně, jídelna a obývací pokoj, v úrovni druhého nadzemního podlaží je vstup. Ve třetím a čtvrtém podlaží jsou dva dětské pokoje a v horních patrech se nacházejí koupelna, pracovna a nakonec, v sedmé úrovni, hlavní ložnice.

Prohlédněte si nejlepší stavby v soutěži Česká cena za architekturu

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám