Hlavní obsah

Rodinný dům na břehu rybníka: 10 let úsilí přineslo odměnu v podobě zeleného ráje

Architektonicky zajímavý dům je postaven na místě bývalé kamenné stodoly, jejíž stav byl příliš zchátralý na to, aby ji bylo možné zachovat. Hmotově se ale nová stodola podobá původní stavbě a má stejnou sedlovou střechu orientovanou ve stejném směru. Nový rodinný dům u rybníka vznikl díky velkému úsilí architekta Tomáše Hladíka, který v něm také sídlí.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Stavba se nachází v lokalitě Kutná Hora-Žižkov v ulici Na Podskalí.

Článek

Při navrhování tohoto domu hrálo největší roli prostředí. Ulice, ve které se stavba nachází, leží blízko krásného historického centra Kutné Hory, v údolí říčky Vrchlice. Hned naproti se rozprostírá rybník Haering, pojmenovaný po rodině, která se o něj stará po několik generací. U jeho břehů často zahlédnete volavky, čápy, a občas dokonce i labutě. Celé údolí je jako zelený ráj.

Začátky stavby byly pro architektonickou kancelář Tomáše Hladíka velmi náročné. Po problémech se stavební firmou trávil s manželkou každý víkend na místě a postupně dokončoval, co se dalo. Trvalo téměř deset let, než se mu podařilo našetřit tolik, aby mohl být dům zcela hotov.

Architekt dobře využil dramatického terénu a orientace vůči světovým stranám. Vykopaný materiál z hlubších základů domu byl využit k navýšení terénu zahrady, ze které je nyní lepší výhled na rybník.

Dům má vstup z terénu jak do přízemí, tak do patra. V suterénu, osvětleném díky bazilikálním oknům, byl zřízen architektonický ateliér. Zalomení pro tato okna vytváří v obývacím pokoji podélnou lavici, která přirozeně navazuje na interiér. Štít domu směřuje k jihovýchodu a nabízí krásný pohled na rybník. Konstrukce z voštinových cihel přináší nejen úsporu energie, ale také tepelněakumulační komfort.

Jihozápadní stěna je vybavena dřevěnými lamelami z tepelně upraveného borového dřeva. Tyto lamely jsou navrženy tak, aby v létě chránily před přímými slunečními paprsky a zabránily přehřívání interiéru. Naopak v zimních měsících, kdy je slunce nízko, umožňují světlu a teplu pronikat dovnitř, kde vytváří příjemné prostředí pro život. Posuvné okenice na jihovýchodním štítu pak umožňují regulovat světlo a teplo podle potřeby, přičemž dodávají domu jemný a přívětivý vzhled.

Dům je energeticky nenáročnou stavbou

Tvar domu, jeho zasazení do svahu a chytré využívání sluneční energie minimalizují energetickou náročnost na absolutní minimum. Jednoduché a účelné rozvržení interiéru navíc umožňuje efektivní využití každého prostoru. Dešťová voda je zachycována a využívána k zavlažování zahrady, která je plná ovocných stromů, bylin a květin.

„Stále si užívám každou cestu do města a zpět, kdy se ze zeleného údolí Vrchlice vynořím v historickém jádru města, nade mnou pluje chrám svaté Barbory a věž kostela svatého Jakuba označuje skalnatý ostroh jako maják. Vracím se domů mezi sousedy, kteří s námi prožívali těžké chvíle i radost, když se dům podařilo dokončit. Věřím, že prostředí ovlivňuje a dotváří člověka, a snad toto místo vepisuje svou krásu i do naší rodiny,“ pochvaluje si bydlení sám architekt Hladík.

Stavba patří mezi přihlášená díla do letošní soutěže Česká cena za architekturu.

Prohlédněte si nejlepší stavby v soutěži Česká cena za architekturu

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám