Hlavní obsah

Průlom v péči o pacienty: Nový projekt propojuje nemocniční a domácí péči

Olomouc

Lepší koordinaci pomoci potřebným má přinést pilotní projekt, který společně odstartovaly Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) a agentura domácí péče Sestřička.cz. Jako první svého druhu v Česku propojuje nemocniční péči s péčí poskytovanou v domácím prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cílem projektu je zlepšení kvality péče a její dostupnosti, což může podle odborníků vést k významnému zlepšení životních podmínek pacientů a klientů sociální péče.

„Náš společný pilotní projekt je prvním svého druhu v České republice a přináší konkrétní řešení v podobě propojení zdravotníků z naší nemocnice a agentur domácí péče,“ uvedl náměstek ředitele FNOL Antonín Hlavinka.

Základem projektu je takzvaný Integrační server, který umožňuje efektivní a bezpečnou výměnu citlivých zdravotních dat mezi nemocnicí a poskytovateli sociální a domácí péče.

Umělá inteligence může pomoci s duševním zdravím

AI

Zdravotníci z agentury Sestřička.cz mohou například zasílat fotografie zranění nebo jiných aktuálních problémů přímo specialistům ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Ti na základě těchto informací mohou poskytnout odbornou konzultaci a doporučit další kroky péče, aniž by pacient musel cestovat do nemocnice.

„Díky tomuto propojení můžeme rychle reagovat na změny ve zdravotním stavu pacientů, aniž by bylo nutné je převážet do nemocnice. To nejenže šetří čas a náklady, ale především umožňuje, aby pacienti dostávali tu nejlepší možnou péči přímo ve svém domácím prostředí,“ konstatoval spoluautor projektu Zdislav Doleček z Národního telemedicínského centra FNOL.

Speciální aplikace pro pacienty

Hlavním benefitem projektu pro pacienty je možnost konzultovat svůj zdravotní stav přímo s odborníky z nemocnice prostřednictvím pacientské aplikace.

Lékaři v Olomouci jako první v Česku sešili svaly ramene s pomocí kolagenového implantátu

Věda a školy

„Pacienti mohou bezpečně odesílat fotografie a další relevantní údaje, které jsou chráněny pomocí pokročilých bezpečnostních protokolů Integračního serveru. Tato možnost je obzvláště přínosná pro starší nebo méně pohyblivé pacienty, kteří se tak mohou vyhnout zbytečným návštěvám nemocnice,“ uvedl Hlavinka s tím, že systém je otevřený pro připojení všech poskytovatelů domácí a sociální péče, kteří budou chtít využívat služeb zdravotníků FNOL.

Dlouho diskutované téma

Propojení zdravotní a sociální péče je dlouhodobě diskutovaným tématem, zejména u seniorů a dlouhodobě nemocných. Olomoucký projekt zatím funguje v pilotním režimu na území kraje, ale očekává se, že po jeho úspěšném testování dojde k rozšíření do dalších regionů.

„Moderní technologie, jako je právě Integrační server, nejenže usnadňují práci zdravotníkům, ale také zajišťují lepší a rychlejší péči pro pacienty. Tento model propojené péče má potenciál stát se vzorem pro ostatní regiony v celé republice a inspirací pro další propojení zdravotní a sociální péče,“ doplnil Hlavinka. Podle něj se odborníci v Olomouci inspirovali mimo jiné v Dánsku, kde mají podobné systémy již celkem tradici.

Výběr článků

Načítám