Hlavní obsah

Problémů se stravováním mezi dětmi přibývá. Řešení je individuální

Problémy se stravováním dětí řeší mnoho maminek. Příčina se často hledá hůř než jehla v kupce sena a řešení jsou individuální. Projekt, který se zaměřuje na různorodé problémy spojené s jídlem od narození až do dospělosti přišla do mateřského podcastu Novinek představit jeho zakladatelka Jitka Ludvíčková.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla Jitka Ludvíčková.

Článek
  • Jaký je postup terapie (16:08)
  • Co jsou správné návyky (29:10)
  • Poruchy pozornosti u jídla (42:00)

„Stravování dětí je komplexnější, než si myslíme,“ tvrdí Jitka, která se dané problematice už léta věnuje. I přesto, že o důležitosti kvalitní stravy víme čím dál tím víc, problémů spojených s jídlem mezi dětmi přibývá. I proto se nyní Jitka zaměřuje kromě individuálních terapií také na prevenci a osvětu, a to především prostřednictvím pediatrů, kteří jsou často těmi prvními, kdo o problému od rodičů slyší. Druhým nástrojem pro šíření informací mezi širokou veřejnost jsou pak nově vydané online programy, které pokrývají všechna důležitá témata stravování dětí a podílelo se na nich množství odborníků od laktační poradkyně až po fyzioterapeutku.

Rodiče leckdy už nevědí, co dělat jinak, a své snahy o zlepšení situace vzdávají. V takových případech je pak dobré se obrátit na stranu odborníka, který dokáže komplexně posoudit, kde co změnit. A to především v předškolním věku, kdy si dítě tvoří základy, na kterých poté staví své stravovací návyky po zbytek života.

Jitka upozorňuje na častý problém rodičů, kteří jsou zahlceni informacemi o správné výživě. „Čím víc informací rodiče mají, tím víc se cítí zmateni a frustrováni,“ říká. Mnoho rodičů se bojí, že jejich děti nepřijímají dostatečné množství zdravých potravin, jako jsou bílkoviny nebo mořské ryby. Často jsou ale představy rodičů přehnané a ve strachu o zdraví dětí jim zbytečně nutí víc, než skutečně potřebují.

Mateřská magie v kuchyni. Tipy, co dát na talíř vašeho drobečka

Po mateřských stopách

Hlavně zůstat v klidu

Strava by neměla být zdrojem stresu, ale příjemnou součástí rodinného života. Jitka doporučuje snížit tlak na děti během jídla. „Pokud se rodiče snaží dítě donutit sníst poslední sousto, mohou tím způsobit negativní asociace s jídlem,“ varuje. Rodiče by měli dát dětem prostor, aby si samy regulovaly množství a typ jídla, které chtějí konzumovat.

Důležité je podle ní udržet nadhled a netlačit na dítě, pokud například odmítá zeleninu nebo jíst příborem. Stres přenášený z rodiče na dítě nikdy neudělá potřebnou službu. „Pokud je dítě ve stresu, nemá apetit,“ vysvětluje. Rodiče by měli zajistit klidné a příjemné prostředí, ve kterém se dítě cítí bezpečně, což je klíčové pro zdravý vztah k jídlu a jeho příjmu. Změna tak vždy začíná u rodiče.

Jedním z dalších častých problémů je vliv okolí. Jitka upozorňuje, že se stravováním dětí se všichni cítí oprávněni zasahovat. „Babičky, tetičky, každý má názor na to, co by dítě mělo jíst,“ popisuje v podcastu realitu mnoha maminek, které denně bojují s nevyžádanými názory okolí. Důležité je stanovit jasná pravidla, která budou platit i v situacích, kdy dítě hlídají prarodiče nebo jiní rodinní příslušníci, a přitom zachovat respekt ke každodennímu rodinnému režimu.

Univerzální rady vždy nefungují

„Často dostávám otázky na různé typy rozptylování, jako je televize, tablet, mobil nebo hračky. Ale to je vždy až jako následek problému, který tam je. Tablet sám o sobě ten problém není. Nemyslím si, že bych někdy řekla, že prvním krokem bude odstranění tabletu. Vždycky je prvním krokem zlepšit tu úzkost a vylepšit daný stereotyp. Teprve potom můžeme začít odstraňovat rozptylování,“ popisuje Jitka v podcastu.

Odmítá vaše dítě jíst? Vyhněte se rozšířenému nešvaru a vyzkoušejte tyto nenásilné tipy

Dítě a rodina

Jitka zdůrazňuje, že každé dítě je jiné, a proto je důležité přistupovat ke stravování individuálně. „Není jeden univerzální přístup, který by fungoval pro všechny děti,“ dodává a přidává historku o tom, jak během jednoho dne v rodině řeší omezování ovocných kapsiček a hned na to v další zase jejich zařazování.

„My ty problémy rozdělujeme do pěti základních oblastí. Jsou to zdravotní, psychologické a nutriční faktory, pak dovednosti a nakonec prostředí. Nepamatuji si, kdy bych naposledy měla nějaké dítě v ordinaci, které by nemělo problém v každé této oblasti. Je to taková sněhová koule, která se na sebe všechno nabaluje,“ popisuje Jitka v rozhovoru.

Projekt Škola papání se věnuje různorodým problémům se stravováním dětí, od závažných zdravotních stavů, jako jsou výživa přes sondy nebo krmení dětí s postižením, až po běžnější potíže, jako jsou odmítání zeleniny, konzumace pouze „béžových“ jídel nebo nechuť pít vodu. Jitka Ludvíčková, jakožto vedoucí projektu, poskytuje terapie a vyšetření v ordinaci na Bulovce.

Zaujalo vás téma problémů se stravováním dětí? Poslechněte si celou epizodu s Jitkou v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinkách.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám