Hlavní obsah

Příznaky Crohnovy choroby jsou často nenápadné. Mohou se projevit záněty kloubů i očí

Naše střeva může v průběhu života postihnout mnoho nepříjemných onemocnění. Jenom v České republice trpí Crohnovou chorobou 60 tisíc lidí, přičemž se objevuje v počtu 20 nových nemocných na 100 tisíc obyvatel za rok. O tom, jak velký strašák je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida a jak se tyto choroby dají léčit, přišel do podcastu Neklepat promluvit primář Gastroenterologického oddělení Nemocnice České Budějovice a koordinátor Pracovní skupiny pro idiopatické střevní záněty Martin Bortlík.

Neklepat: Crohnova chorobaVideo: Novinky

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jaké jsou příčiny idiopatických zánětů? (3:15)
  • Jak probíhá diagnostika? (11:45)
  • Jaké jsou možnosti léčby? (15:02)
  • Končí pacienti s Crohnem s vývodem? (23:55)
  • Jaký vitamín pomáhá při idiopatických střevních zánětech? (27:15)

Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu řadíme mezi tzv. idiopatické střevní záněty. Jedná se o skupinu chronických onemocnění, která postihují tenké a tlusté střevo. U ulcerózní kolitidy dochází k postižení tlustého střeva, u pacientů s Crohnovou chorobou může být postiženo i tenké střevo, přičemž nejčastěji se jedná o přechod mezi tenkým a tlustým střevem.

„Průběh nemocí je další odlišností, kterou je dobré zmínit. A tady rozdíl spočívá v tom, že u Crohnovy choroby se často setkáváme s tím, že nemoc se chová trošku nenápadně, záludně. V podstatě pacient má často menší obtíže, než čemu odpovídá stav jeho trávicí trubice. Zatímco u ulcerózní kolitidy obvykle obtíže dobře odpovídají a ukazují skutečně reálný stav zánětlivé aktivity,“ řekl v úvodu podcastu primář Martin Bortík.

Jaké jsou příznaky těchto onemocnění?

Protože se jedná o chronická onemocnění, důležitým znakem těchto zánětů je dlouhodobost příznaků a jejich opakování. U ulcerózní kolitidy lze příznaky rozpoznat mnohem lépe. Častým jevem je například krev ve stolici, průjmy a častý pocit nucení na stolici.

K selhání střev může dojít u zdravého člověka. Naděje na lepší život je v mobilních pumpách i novém léku

Zdraví

Crohnova choroba je v tomto ohledu záludnější, protože její projevy mohou být minimální anebo velmi netypické. „Jsou to neurčité bolesti, pobolívání v břiše. Trošku váhový úbytek, občas řekněme třeba teploty a mohou se vyskytnout i tzv. mimostřevní projevy, které se objevují mimo trávicí trubici. Ty mohou dokonce být prvními projevy,“ vysvětluje Bortlík.

Mimostřevní projevy se týkají kloubů, očí a kůže. Pacienti mohou mít například různé kloubní záněty a onemocnění velkých kloubů, jako jsou kolena a lokty. Klouby mohou otékat, oči mohou být zarudlé a citlivé na světlo a vzduch. Výjimkou nejsou ani záněty v očích, například zánět duhovky.

Tyto projevy jsou sice netypické, avšak v ČR žijí desítky tisíc pacientů s Crohnovou chorobou a zhruba polovina z nich má tyto mimostřevní projevy.

Příčina a prevence

Diagnostika Crohnovy choroby probíhá nejčastěji mezi 20. a 25. rokem života, u ulcerózní kolitidy mezi 20. a 40. rokem. Prevence onemocnění bohužel neexistuje. Významnou roli ale hraje rodinná anamnéza.

„Přítomnost příbuzného s touto nemocí, zejména u těch nejbližších příbuzných, je nejvýznamnější známý rizikový faktor. Pravděpodobnost takového výskytu je dokonce až desetinásobně větší než v běžné populaci,“ doplňuje primář.

Foto: Novinky

Primář Gastroenterologického oddělení Nemocnice České Budějovice a koordinátor Pracovní skupiny pro idiopatické střevní záněty Martin Bortlík.

Příčina ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby je ale neznámá. I proto se tato onemocnění zatím nedají vyléčit, pacienti se léčí celoživotně a lékaři se tak především pokoušejí o zlepšení kvality jejich života tak, aby se co nejvíce přiblížila kvalitě života běžné populace.

Na endiaron v cestovní lékárničce zapomeňte, doma můžete nechat i slivovici

Lifestyle

„Mezi námi žijí pacienti, kteří mají poměrně významná onemocnění, která na nich nejsou vidět, která je mohou velmi trápit, mohou zhoršovat jejich život, mohou působit nepříjemné obtíže. Tito pacienti jsou daleko více unavení, mohou být zesláblí. Zaslouží si ohleduplnost, pokud je to možné. Pokud jsou to lidé, kteří patří mezi naše známé nebo příbuzné, určitě bychom s nimi o téhle problematice měli diskutovat,“ dodává Bortlík.

Více o tom, jaké využití mají při léčbě Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy kmenové buňky, jak probíhá diagnostika těchto onemocnění a jaká je jejich léčba, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete přehrát v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Související témata:
Ulcerózní kolitida

Výběr článků

Načítám