Hlavní obsah

Přivydělává si sbíráním stříkaček po narkomanech. Sám strávil půlku života na ulici

Plzeň

Je to trochu ekelhaft. Ale David Kolman, dvaačtyřicetiletý Plzeňák, o tuto práci vyloženě stál. Chodí po městě a sbírá pohozené stříkačky po narkomanech. Není to tak dlouho, co na tom byl stejně jako oni.

David Kolman si přivydělává úklidem injekčních stříkaček po plzeňských narkomanech Video: Ivan Blažek, Novinky

Článek

„Zajímal jsem se o tuhle práci už dávno, ale deset let mně trvalo, než jsem se k ní skutečně dostal. Člověk musí nějakou dobu abstinovat, být čistý,“ říká muž, který podle svých slov strávil skoro polovinu života na ulici a z toho nějakých patnáct let na drogách. „Byl jsem mladej a hloupej. Teď bydlím na ubytovně a dal jsem se dohromady,“ podotýká s tím, že abstinuje už rok a půl.

Zedničí a k tomu má tento přivýdělek od místní neziskové organizace POINT 14 - ta se specializuje právě na pomoc drogově závislým. „V tomto případě se jedná o program Restart, s nímž jsme začali od ledna tohoto roku,“ připomíná Aneta Rothová, vedoucí terénních programů zmíněné neziskovky. „Chtěli jsme dát šanci vydělat si legálně peníze lidem, kteří prošli špatným životním obdobím. Aby si opět osvojili pracovní návyky,“ upřesňuje Rothová.

Volba padla právě na Davida Kolmana. „Potřebovali jsme někoho zodpovědného, někoho, kdo je schopný přijít na schůzku včas. A to on splňoval,“ vyzdvihuje Rothová.

Strach nemá

Brigáda obnáší pět hodin týdně. „Za tu dobu musí obejít všech sedm boxů na použité stříkačky, takzvaných Fixpointů. Jsou umístěné na sedmi místech po Plzni, třeba u autobusového nebo vlakového nádraží. A injekční materiál sbírá i v dalších exponovaných lokalitách, popřípadě jej posíláme na místa, na která nás upozorní veřejnost,“ pokračuje Rothová.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Do příručního kontejneru se vejde sto dvacet použitých stříkaček.

Vše, co potřebuje, si sběrač nese v baťůžku. „Tohle je kontejner na použité stříkačky,“ ukazuje plastovou nádobku napěchovanou injekcemi. „Teď jich je tam sedmdesát, až jich bude sto dvacet, kontejner uzavřu a předám vedoucí. Rekord bylo asi sto osmdesát sebraných stříkaček za týden.“

Strach z potencionálně infekčního materiálu nemá. „Jsem zvyklý. A vybavený. Rukavice. Peán. Pinzeta. Dezinfekce,“ tahá z batohu jednotlivé propriety.

Nádraží, to je jistota

Vyprazdňování Fixpointů je jen část práce. „Jsou štace, kde vím, že zahozené stříkačky určitě najdu kdykoliv. Karlov. Hlavní nádraží. A pak jsou další místa, o nichž lidé nemají ani ponětí. A ty se mění. Podle nepořádku se dá poznat, kde se drogy zrovna prodávají,“ upozorňuje Kolman.

Počty narkomanů v západočeské metropoli odhaduje na stovky. „Těch zodpovědných, kteří využívají Fixpointy, je docela dost. A těch druhých, co hodí stříkačku klidně na zem, taky. Dokážu je pochopit - když je někdo na droze, je mu to jedno. Taky jsem byl takový, i když čurbes jsem nedělal.“

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Takzvaných Fixpointů je po Plzni sedm, tenhle čeká u hlavního vlakového nádraží.

Čas od času proběhne zpráva či fáma o nálezu stříkačky někde na pískovišti. Podle Rothové jde o naprosto výjimečné případy. „Jinak se jich ale po městě válí hodně,“ připouští.

Radnice chce projekt Restart podpořit skoro stočtyřicetitisícovou dotací. „Uvidíme, zda na tenhle úklid přijmeme ještě někoho dalšího. Práce asi bude pořád dost,“ uzavírá Rothová.

Dvacet let fetoval, teď sbírá po Praze použité injekční stříkačky. Ne každý se ale ze závislosti dostane jako on

Zdraví

Výběr článků

Načítám