Hlavní obsah

Přírodní vs. funkční textilie v dětském šatníku: Syntetické materiály nemusí být vždy špatně

Je na podzim lepší investovat do merino vlny, nebo zůstat u funkčních textilií, jako je softshell? A co jejich kombinace? V rodičovském podcastu přináší švadlenka a dvojnásobná maminka Zdeňka Bílková přehled, jaké materiály jsou pro děti ideální během chladných dnů a co zvolit, pokud rodiče chtějí jít ekologickou a zároveň praktickou cestou.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla Zdeňka Bílková.

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Z čeho a jak se šije zero waste kolekce? (10:18)
  • Jak se tvoří rostoucí oblečení? (18:48)
  • Lokální tvůrkyně vs. kurátorka umění (26:08)

Podzim je pro rodiče obdobím, kdy musejí myslet nejen na zahřátí svých dětí, ale i na funkčnost jejich oblečení. Švadlenka Zdeňka Bílková se s posluchači podělila o své zkušenosti s výběrem materiálů pro dětské oblečení. „Merino dokáže ochladit, když je potřeba, a zahřát, když je potřeba – má termoregulační schopnosti,“ vysvětluje Zdeňka výhody jednoho z nejoblíbenějších materiálů mezi maminkami.

Na druhou stranu, polyester má stále své místo, především pokud jde o funkční oblečení. Softshellové kalhoty, občas vyráběné i z recyklovaných PET lahví, jsou podle Zdeňky v podzimním počasí nepostradatelné. „Tu nepromokavost, kterou softshell nabízí, přírodní materiály nedokážou nahradit,“ říká a dodává, že tyto kalhoty jsou pro školkové děti téměř nutností.

Opustila rodnou zemi, aby našla štěstí. Nakonec se musela poprat se ztrátou, která jí změnila život

Lifestyle

Zatímco mnoho rodičů preferuje přírodní materiály jako bambus a bio bavlnu, Zdeňka upozorňuje na to, že ne všechno, co se zdá být ekologické, ve výsledku opravdu ekologické je: „Výroba bambusu je chemicky náročná a výsledný materiál schne velmi pomalu.“ To z něj dělá méně vhodnou volbu na chladné a vlhké dny. Pokud jde o přírodní alternativy, doporučuje již zmíněné merino, které je nejen termoregulační, ale i samočisticí a hypoalergenní. V rozhovoru zazní výhody a nevýhody i dalších textilních materiálů, jako jsou len, mušelín nebo elastan.

Udržitelný šatník pro mámy

„Oblékat se udržitelně neznamená to, že si nepůjdu v životě koupit nic do fast fashion obchodu. Ale to, že si vyberu kalhoty, které mi budou perfektně sedět, budu se v nich cítit dobře a budu je nosit tři čtyři roky třeba a potom je někomu ještě daruji. Neměla bych na sebe klást vysoké požadavky, že musím mít všechno od handmade tvůrců,“ popisuje Zdeňka vlastní přístup k oblečení. Se svou značkou Máma v lese se snaží nevytvářet zbytečný odpad a zamezovat plýtvání. Tvrdí, že přemýšlet je potřeba už u zrodu oděvu, udržitelnost totiž začíná už u výroby.

Přidává pak ještě tip, jak při výběru postupovat: „Přemýšlejme nad tím, co si kupujeme, abychom se v tom opravdu cítili dobře a aby nám to dlouho vydrželo. Materiál nám napoví. Umělé materiály se zničí rychleji. A pokud budeme investovat do nějakých dražších kousků, tak vybírejme tak, aby nám to zapadalo do našeho šatníku a stylu.“ Zdůrazňuje ještě, že především v zimním období je dobré mít na paměti, že správně zvolené vrstvení může dělat zázraky. A to jak do komfortu dítěte, tak i v rámci dlouhé životnosti oblečení pro děti i dospělé.

Jak vybírat materiály, které kombinují praktičnost s ohledem na zdraví dětí a životní prostředí? Na co všechno se musí při šití brát ohled? Čím je specifické rostoucí oblečení? Jak se Zdeňka k šití dostala? A co zúročuje ve svém podnikání z předchozího zaměstnání – kurátorky umění? To vše se dozvíte v rozhovoru, který si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinkách.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám