Hlavní obsah

Přestěhovali se do divočiny, kde otevřeli hospodu. Museli se vypořádat i s jedovatými hady

7:09
7:09

Poslechněte si tento článek

Orosené pivo v nehostinném australském outbacku je obvykle naivní až utopickou myšlenkou. Projíždíte-li ale dlouhý úsek mezi Normantonem a Cloncurry v Queenslandu, sen se může stát skutečností. Manželé Sheilesovi z Gold Coastu tam totiž před pár lety koupili starou opuštěnou hospodu a dali jí nový punc. U zlatavého moku v Quamby Pub jsem si popovídal s majitelem Nigelem Sheilesem.

Hospoda Quamby Pub v australském outbackuVideo: Martin Vlk, Novinky

Článek

Kdy a za jakých okolností myšlenka otevřít hospodu v těchto místech vznikla?

V roce 2020. Z Gold Coastu, odkud pocházíme, jsme jeli na delší výlet do vnitrozemí a kolem opuštěné a zanedbané hospody jsme projížděli. Zastavili jsme a porozhlédli se tu. Dveře byly otevřené, všude byla vysoká tráva a nebyl tu ani živáček. Později jsme na internetu zjistili, že je nemovitost k prodeji. Nic jsme tehdy ke koupi nehledali, ale přišlo nám, že si místo zaslouží nový život.

Kolik nemovitost stála?

Byla to dlouhá vyjednávání. Nakonec jsme ji koupili v dubnu roku 2022 za 110 000 dolarů (1,6 milionu korun).

Hospoda v australském městě duchů se stala magnetem na turisty

Lifestyle

A pak začala rekonstrukce…

Je to tak. S manželkou jsme karavanem přijeli v květnu stejného roku a začali se sekáním okolních travin a s krajinářskými úpravami, neboť to tady bylo opravdu hodně zarostlé. Jenom to nám zabralo skoro dva měsíce, během nichž jsme se museli vypořádat i se spoustou hadů včetně smrtelně jedovatých pakober.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Karen a Nigel Sheilesovi

Co následovalo?

Pak jsme budovu zbourali a začali stavět. Jediné, co zůstalo původní, je přední stěna a samozřejmě spousta artefaktů. Recyklovali jsme téměř vše, co se dalo znovu použít. Oficiálně jsme otevřeli zhruba rok od chvíle, kdy jsme sem po koupi nemovitosti přijeli.

Hádám, že samotná rekonstrukce nebyla nejlevnější. Získali jste s ohledem na historii, kterou podnik má, nějakou pomoc od australské vlády?

Vůbec žádnou, žádali jsme o různé druhy grantů či dotací, ale žádná podpora se nedostavila. Vše jsme museli hradit ze svého. Celkové náklady se pohybovaly okolo 560 000 dolarů (8,5 milionu korun).

Dům v Gold Coastu jste prodali?

Ne, stále ho máme. Většinu času trávíme tady, ale čas od času tam stále jezdíme, neboť na východním pobřeží máme děti a vnoučata. Cesta je ale celkem náročná. Obvykle letíme z Cloncurry do Townsville, což zabere zhruba dvě hodiny. Tam čekáme další dvě až tři hodiny na navazující let a pak nás čekají další dvě hodiny letu do Brisbane. Odtamtud pak jedeme vlakem zhruba hodinu a nakonec si bereme ještě taxi domů. Když odsud vyrazíme ráno, do Gold Coastu se dostaneme pozdě večer. Autem je to 1800 kilometrů a cesta zabere dva dny.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Hospoda Quamby Pub se nachází v australském outbacku, daleko od civilizace.

Jaká je historie místa, kde právě sedíme?

Vždycky tu bývala hospoda. Dveře se tu naposled zavřely v roce 2013, ale původní majitelé se o místo příliš nestarali. Původně byla hospoda postavena v padesátých letech 19. století na druhé straně říčky, asi 500 metrů odsud. Na aktuální místo pak byla přesunuta v letech 1903 až 1904. Důvodem byla skutečnost, že jakmile přišla povodeň, lidé z nedalekého Cloncurry se nemohli do hospody dostat.

Australský outback

Rozlehlá, řídce osídlená oblast, která zahrnuje většinu vnitrozemí Austrálie. Je známý svou drsnou, ale fascinující krajinou, extrémními teplotami a ikonickými přírodními útvary, jako jsou Uluru, Kata Tjuta, Kings Canyon nebo Devils Marbles.

Outback je domovem mnoha unikátních druhů rostlin a zvířat, včetně klokanů, emu, dingů a různých jedovatých hadů. Lidé tu žijí převážně v malých komunitách, na dobytčích farmách nebo v hornických městech.

Doprava je zde náročná – silnice bývají prašné a dlouhé stovky kilometrů bez čerpací stanice. Turisté proto často cestují se zásobami vody, paliva a náhradními díly. Outback nabízí úchvatné pohledy na hvězdnou oblohu, autentická setkání s domorodou kulturou a jedinečné dobrodružství v srdci divočiny.

Dříve se tu těžilo zlato a další nerostné suroviny. V blízkém okolí se nacházelo zhruba 15 domů a malá škola. Jakmile se ale všechno vytěžilo, lidé zmizeli a od té doby místo ať už ve větší či menší míře zelo prázdnotou. Dnes tu bydlíme jen my – já, moje žena Karen a náš pes Izzy.

Začít provozovat hospodu takhle daleko od civilizace, to chce pořádnou odvahu. Nebáli jste se, že podnik s ohledem na nedostatek hostů finančně neutáhnete?

Risk to samozřejmě byl. Navíc jsme s podobným byznysem neměli zkušenosti. Ale věděl jsem, že tudy budou projíždět turisté, a věřil, že to bude fungovat. Vloni jsme tu měli denně zhruba 25 karavanů. Kromě hospody tu provozujeme i malý kemp, takže lidé můžou zůstat i přes noc.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Podnik střeží přátelská fenka Izzy.

Většina návštěvníků pochází z Austrálie?

Ano, ale zastavuje se tu i relativně hodně batůžkářů ze všech koutů světa. Aktuálně zaměstnáváme kuchaře z Itálie. Kromě něj tu máme ještě dva provozní z Cloncurry, s nimiž si pravidelně střídáme směny a kteří se o hospodu starají v době naší nepřítomnosti.

Jak to tady máte vymyšlené se zásobováním?

Stavební práce byly náročné. Trvalo někdy i tři měsíce, než jsme sem dostali potřebný materiál. Co se týče provozu hospody, každé dva týdny nám dodává suroviny jeden z místních velkých distributorů. To pokryje zhruba 50 procent našeho jídla. Zbytek dovážím sám z Cloncurry, kam jezdím dvakrát týdně. V úterý obvykle jezdím pro kuřata a v pátek pro hovězí.

Všiml jsem si, že máte i vlastní pivo…

Ano, ale je to tak trochu trik. Jeden australský pivovar vaří speciální bezejmenné pivo a dodává ho podnikům, které o něj mají zájem. A ty si ho pak mohou pojmenovat a etiketovat, jak se jim zlíbí. Vloni jsme byli největším prodejcem tohoto piva v celém Queenslandu. V červenci jsme vyprázdnili asi 30 sudů.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Kromě hospody je tu i malý kemp. V okolí se nachází spousta rekvizit, které zde majitelé při rekonstrukci našli.

Jaké máte s podnikem plány do budoucna?

Kromě míst na kempování máme rovněž čtyři ubytovací jednotky a chceme vybudovat deset dalších. Aktuálně v okolí opět probíhají těžební práce a horníci naše ubytování rádi využívají. Zhruba 300 mužů zde těží zinek, zdejší oblast má jednu z největších koncentrací tohoto kovu v Austrálii. Nedaleko odsud navíc plánují otevřít další těžební důl, kde se bude těžit měď. Kromě horníků nás pravidelně navštěvují i místní honáci, kteří v okolí chovají dobytek. Takže ani o štamgasty nemáme nouzi. (smích)

Zdá se tedy, že ačkoli žijete daleko od civilizace, úplně se nenudíte…

I když se může zdát, že je tady nuda, opak je pravdou. O víkendech tu míváme i živá hudební vystoupení a každý den potkáváme nové lidi z různých koutů Austrálie i jiných zemí, což je na této práci asi to úplně nejzajímavější.

Český pár se v Austrálii živí hlídáním mazlíčků. Už jsme vozili i psa kabrioletem, říkají

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám