Hlavní obsah

Pracujte pomalu, budete šťastnější

Znáte rčení ,Spěchej pomalu‘? V této lidové moudrosti se jistě skrývá zkušenost. Že na tom něco bude, se dnes dozvídáme nejen v osobním životě, ale také v práci.

Foto: Profimedia.cz

Pracovat rychle nutně neznamená pracovat dobře.

Článek

V roce 2022 přišel americký spisovatel Cal Newport s termínem ,pomalá produktivita‘ a letos vyšla jeho stejnojmenná kniha (v angličtině Slow Productivity).

Když se v reakci na rozmach řetězců s rychlým občerstvením, anglicky fast food, začalo objevovat hnutí slow food (pomalé občerstvení), brzy následovala také slow fashion nebo slow reading. Fenomén pomalých hnutí popsal kanadský novinář Carl Honoré ve své knize Chvála pomalosti už v roce 2004 (v češtině kniha vyšla v roce 2012).

Poté, co si během pandemie covid-19 lidé zvykli ve větší míře pracovat z domova, a vzhledem k už delší dobu probíhajícím diskusím o čtyřdenním pracovním týdnu či narůstajícímu počtu těch, kteří čelí vyhoření, jde v případě pomalé práce o logický trend. Pracovat rychle totiž nutně neznamená pracovat dobře. Pomalé práce či pomalé produktivity se zaměstnavatelé bát nemusí. A vám přinese více klidu, lepší soustředění a možná i kariérní postup.

Dělejte toho méně

Multitasking se už opravdu nenosí. Dělat delší dobu neustále mnoho věcí najednou vede spíše k chaosu a postupně také k vyhoření. Namísto toho si stanovte jasné cíle a pravidelně je probírejte se svým nadřízeným nebo zadavatelem.

Sport nepomáhá jen k lepší kondici, ale i k úspěchu v zaměstnání

Zdraví

Velmi často se totiž stává, že se původní zadání rozvětví o zbytečnosti či přídavky, které vlastně nikdo nežádal ani nikdo neocení. Soustřeďte se na to, co máte skutečně ve své pracovní (nebo jiné) smlouvě.

Odmítejte takové úkoly, u kterých není jasné, zda spadají do vaší pracovní náplně a zda jste za ně ohodnoceni. Takové pravidelné revize se sice zdají jako úkol navíc, ale rozhodně se vyplatí. Stejně jako se čas od času zastavit třeba při kácení stromu a pořádně si nabrousit sekeru.

Pracujte v přirozeném tempu

Jste spíše ranní ptáče, nebo večerní sova? Zvládáte se soustředit delší dobu, nebo preferujete kratší intenzivní časové úseky? Vy sami nejlépe víte, jaké jsou vaše přednosti a slabiny. Proto také nejlépe posoudíte, jak je využít v rámci vaší práce.

Zkuste každý den vybrat jeden důležitý úkol nebo projekt, zvláště pokud může znamenat třeba vytoužené povýšení, a stanovte si určitý čas, po který se budete soustředit pouze na něj. Pomůže vám to k pocitu dobře odvedené práce i tomu, že budete zřetelně vidět, jak se přibližujete nejen k cíli, ale také svým splněným přáním.

Dbejte na kvalitu

Než se po hlavě vrhnete do řešení nového zadání, zkuste se nad ním nejprve pořádně zamyslet a zvážit, jaké cesty existují k jeho zvládnutí. Zaměstnavatel sice možná preferuje okamžitou a horečnou činnost, ale promyšlená akce může být efektivnější. Pokud budete mít výsledky, pomalejší start se vaši nadřízení naučí respektovat. Méně totiž opravdu znamená více, pokud se produkty vašeho snažení nemusí předělávat, opravovat nebo rovnou házet do koše.

Pečujte o sebe

Už zmíněné ostření sekery se netýká jen inventury cílů a zadání. K dobré práci je potřeba mít v pořádku své nástroje. A tím nejdůležitějším jste vy sami. Nezanedbávejte své zdraví. Tedy zejména pravidelný odpočinek, kvalitní a vyváženou stravu, dostatečný pohyb a zájmy ve volném čase. S odpočatou myslí a udržovaným tělem zvládnete vše, co se od vás žádá. Hezky pomalu.

Několik tipů, jak požádat o zvýšení platu

Sex a vztahy

Jak se naučit v práci říkat ne

Sex a vztahy
Související témata:

Související články

Co ženám ničí kariéru? Děti to nejsou

Nejen po předávání Českých lvů ve společnosti rezonuje téma, jak moc těžké je pro některé ženy skloubit mateřství s kariérou. Plánování dětí kvůli ní často...

Výběr článků

Načítám