Hlavní obsah

Práce kurýra mu pomohla v tréninku. Poslíček se zúčastní maratonu v Paříži v rámci olympiády

Poprvé v historii olympijských her si letos v Paříži může zaběhnout maraton i 20 tisíc jedinců z řad veřejnosti. Jedním z nich bude devětatřicetiletý Luan Jü-šuaj z Číny, který se ve své domovině živí jako kurýr a dle jeho slov mu tato práce pomohla se na běžecký závod kvalifikovat. „Je to pro mě neuvěřitelná čest,“ svěřil se agentuře Reuters.

Nejrychlejší čínský kurýr? Poslíček se zúčastní maratonu v Paříži v rámci olympiádyVideo: Reuters

Článek

Luana prý nikdy nenapadlo, že by mohl trénovat před pařížským Louvrem, natož se účastnit olympijských her. Bude jedním z 20 024 amatérských běžců, kteří si 10. srpna na celosvětově sledované sportovní události zaběhnou maraton.

Agentura Reuters uvádí, že jde v tomto směru na olympiádě o historický milník. Nutno však dodat, že běžci museli splnit určité limity ve formě fitness bodů, díky kterým se dostali do slosování. Kromě fyzické průpravy se tak na ně s ohledem na vysoký zájem muselo usmát i štěstí.

Čínský kurýr celý loňský rok sbíral body tím, že každý den po práci běhal 10 až 15 kilometrů, do zaměstnání navíc jezdil na kole, což v obou směrech činilo celkem 20 kilometrů.

Foto: Reuters

Luan Jü-šuaj před Louvrem v Paříži

„Pro běžného amatérského sportovce, jako jsem já, je příležitost stát na tomto místě a zažít kouzlo olympijských her opravdu neuvěřitelnou ctí,“ svěřil se Luan, který začal běhat maratony v roce 2017, ve svých 32 letech. Přivedl ho k nim šéf v práci.

Práce a trénink v jednom

Nadšený běžec z provincie Ťi-lin, který pracuje v Pekingu, jistý čas dokonce doručoval balíky se závažím na nohou, čímž trénoval na závody. Jeden z jeho stálých klientů se navíc stal jeho trenérem, který mu poskytl mnoho rad ohledně tréninku i výživy.

Během dvou let se Luanovi podařilo snížit svůj osobní rekord na maraton o dvě hodiny, a dokonce zvítězit v několika závodech. Dosud nejlepší čas (2 hodiny a 25 minut) zaběhl v roce 2020 v závodě v Pekingu. Pro srovnání - čínský mužský rekord činí 2 hodiny, 6 minut a 57 sekund.

Foto: Reuters

Běhání je pro něj především radost.

„V práci doručujeme a třídíme balíky, vykládáme kamiony, kontrolujeme zboží a chodíme po schodech, což je skvělý fyzický trénink,“ uvedl muž, který chce v běhání pokračovat co možná nejdéle a mít z něj především radost.

„Kdybych byl mladší, určitě bych si vybral dráhu profesionálního sportovce. Ale ve věku, kdy jsem se poprvé dostal k maratonu, už řada profesionálních sportovců odchází do důchodu. Teď si chci jen udržet svoji vášeň a doufám, že budu běhat dál ve zdraví a se spokojeností, dokud nezestárnu,“ uzavřel.

Fotbalový nadšenec jel rok na kole z Mongolska do Manchesteru. Na stadionu ho překvapil jeho idol

Lifestyle

Výběr článků

Načítám